Caravan make-over: Sarah Menz schreef er een boek over

Martine van Kuler

Wil jij jouw sleurhut omtoveren tot een sfeervol reispaleis? De Duitse binnenhuisarchitect Sarah Menz schreef er een boek over: Caravan make-over. Hierin laat ze negen caravaninterieurs zien en geeft ze handige tips. Speciaal voor Campingtrend licht ze een tipje van de sluier op én onthult ze haar gouden tip.

Caravan make-over

Caravans pimpen is populair. Zelf ben ik al jaren van plan mijn reispaleis wat hipper en sfeervoller te maken, maar verder dan plannen maken ben ik nog niet gekomen. Eigenlijk weet ik gewoon niet hoe ik het aan moet pakken. Bovendien is de man niet zo happig op mijn voorliefde voor roze en vreest hij dat onze caravan straks een pipowagen wordt. Dat het ook anders kan, laat Sarah Menz zien in Caravan make-over.

Veel wit en bruintinten in deze caravan.
Veel wit en bruintinten in deze caravan.

Sarah Menz over haar boek Caravan-make-over

Sarah, je bent binnenhuisarchitect. Waarom heb je besloten caravans te restylen?
Als gezin hebben we twee jaar geleden een caravan gekocht omdat we wilden kijken of kamperen ons ding is. Als absolute nieuwkomer was ik erg teleurgesteld in het interieur van caravans: kasten van imitatiehout, de bekleding is verschrikkelijk, smakeloze gordijnen. En omdat ik vind dat je je tijdens je vakantie zeker op je gemak moet voelen in je vakantiehuis, was het voor ons duidelijk dat we het een en ander moesten herinrichten voordat we er heerlijk konden ontspannen.

Kan iedereen een caravan pimpen?

Je moet een beetje handig zijn, denk ik. Maar zelfs als je dat niet bent, kun je online handige tips vinden. Of je vraagt ​​vrienden om je te helpen. Er is altijd wel iemand die bekend is met kamperen. Nieuwe gordijnen en hoezen kun je ook door een kleermaker laten maken als je dat niet zelf kunt.

Voor jeanslovers!
Voor jeanslovers!

Je wilt je caravan een make-over geven. Hoe begin je?

Het zou een vergissing zijn om meteen te beginnen. Eerst moet je een idee hebben of je caravan technisch in orde is, of er nog reparaties gedaan moeten worden. Dit moet plaatsvinden vóór de creatieve make-over. Dan komt de belangrijke gedachte: wat ontspant mij op vakantie? Welke woonstijl? Welke kleuren? Liever wit op wit, een beetje boho of een maritieme look? Vervolgens maak je een moodboard. Een assortiment van kleuren, stoffen, materialen en producten.

Wat is de meest gemaakte fout?
Te veel patronen en kleuren gebruiken in het ontwerp. De ruimte is klein en daardoor snel te vol of te druk. Wat hier telt: minder is meer, want meer in deze kleine ruimte is al snel te veel.

Less is more in deze caravan in Indian Summer-stijl.
Less is more in deze caravan in Indian Summer-stijl.

Is het duur om een caravan te restylen?

Vergeleken met het feit dat je vele duizenden euro’s aan caravans kunt uitgeven, is een make-over redelijk betaalbaar en zeker de moeite waard. Omdat de ruimte maar ongeveer 8 tot 10 vierkante meter groot is, is het materiaalgebruik niet bijzonder groot. De grootste items in de make-over zijn meubelstoffen, gordijnstoffen, vloerbedekking en verf voor muren en kasten.

Waar kun je leuke betaalbare spullen vandaan halen?
In kampeerwinkels kun je de functionele, praktische dingen krijgen: watertanks of elektrische spullen. In decoratiewinkels zoals H&M Home, Ikea, Maisons du Monde, Depot etc. haal je de leuke dingen om je vakantiehuis mee te decoreren.

Liever weinig kleur? Ga dan voor zwart-wit.
Liever weinig kleur? Ga dan voor zwart-wit.

Tot slot, heb je nog een gouden tip voor potentiële caravanpimpers?

Sowieso mijn boek kopen haha. Daar vind je inspiratie en praktische tips. Oké, serieus: haast je niet, hoe langer een ontwerpidee rijpt, hoe beter het resultaat zal zijn. En wees geduldig als je eraan werkt, laat de verf altijd goed drogen en let op de details.

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over het restylen van caravans? Wil je ideeën opdoen of ben je benieuwd hoe je de praktische zaken, zoals verven, behangen en bekleden, aanpakt? Dan is Caravan make-over van Sarah Menz zeker een aanrader. Het boek is te koop bij onder meer bol.com, Bruna en wellicht ook bij je lokale boekhandel voor 20 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!