Beaujolais

Kamperen in wijnparadijs Beaujolais

Martine van Kuler

Sommige wijnliefhebbers kijken ieder jaar reikhalzend uit naar de derde donderdag van november, want dan is de Beaujolais Primeur weer verkrijgbaar. Is deze rode wijn het enige dat de gelijknamige Franse streek te bieden heeft of is er meer? Campingtrend zocht het uit.

Beaujolais: meer dan wijn

In de Franse Bourgogne ligt Beaujolais. Het is de eerste wijnstreek die is uitgeroepen Géoparc Mondial UNESCO. Beaujolais is gezegend met weelderige wijngaarden, schilderachtige heuvels en talloze wandelpaden. Hierdoor is het niet alleen een mooie vakantiebestemming voor wijnliefhebbers, maar ook voor kampeerders die houden van wandelen en fietsen, charmante dorpjes en mooie kastelen.

Wandelen en fietsen in Geopark Beaujolais

Het Geopark Beaujolais is een walhalla voor fietsers, wandelaars en zelfs ruiters. Het heeft een verrassend breed scala aan paden en landschappen om te ontdekken. Fietsen door de wijngaarden, wandelen door de bossen of hiken naar de heuveltoppen. Het kan er allemaal.

Verken de paden van St. Jacques de Compostelle, de Chemin d’Assise en de GR76. In het noorden loopt het 120 kilometer lange gemarkeerde pad ‘Victor en Estelle’ dwars door de wijngaarden en over bergkammen. In het zuiden doorkruist de even lange ‘Tour du Beaujolais des Pierres Dorées’ charmante dorpen. Voor fietsers is er de Voie Verte du Beaujolais. En houd je van mountainbiken? Verken dan de 230 kilometer lange Grande Traversée du Rhône.

Ternand
Ternand staat bekend om zijn pittoreske karakter, met smalle geplaveide straatjes.
Ternand
Ternand staat bekend om zijn pittoreske karakter, met smalle geplaveide straatjes.

Schilderachtige dorpjes

In het zuiden van Beaujolais, op een heuvel, ligt Ternand. Het dorpje biedt prachtige uitzichten over de omliggende wijngaarden en het schilderachtige landschap van Beaujolais. Ternand staat bekend om zijn pittoreske karakter, met smalle geplaveide straatjes, oude stenen huizen en een middeleeuwse uitstraling.

Maar er zijn meer interessante dorpjes, zoals Oingt. Dit plaatsje aan de Rhône staat op de lijst van de Plus Beau Villages de France, de mooiste dorpjes van Frankrijk. Met zijn middeleeuwse charme, smalle geplaveide straatjes en huizen met goudkleurige stenen is Oingt een schilderachtige plek om te verkennen.

Een ander pittoresk dorpje met oude huizen en een prachtig uitzicht over de omringende wijngaarden is Vaux-en-Beaujolais. En Fleurie staat bekend om zijn wijn. Het dorpje heeft op zondagochtend bovendien een leuke markt. Ook de moeite waard is Beaujeu. Het is een historisch stadje met smalle straatjes, oude gebouwen en een interessant wijnmuseum.

Kastelen in Beaujolais

Bezoek jij in de vakantie graag een of meerdere kastelen? Ook dan zit je goed in Beaujolais. Bewonder bijvoorbeeld Château de Montmelas. Dit middeleeuwse kasteel ligt boven op een heuvel en biedt een indrukwekkend uitzicht over de regio. Je kunt het kasteel bezoeken en door de mooie tuinen wandelen.

Ook het zestiende-eeuwse Château de Corcelles is omgeven door mooie tuinen. En Château de la Chaize, omringd door wijngaarden, is de thuisbasis van een gerenommeerde wijnmakerij. Je kunt hier wijn proeven en genieten van de prachtige omgeving.

Route-des-vins-beaujolais
Bij een vakantie in Beaujolais ontkom je niet aan een ritje door de wijngaarden.
Route-des-vins-beaujolais
Bij een vakantie in Beaujolais ontkom je niet aan een ritje door de wijngaarden.

Le Beaujolais Nouveau est arrivé

Natuurlijk kunnen we niet heen om waar Beaujolais écht bekend om is: de wijn. Iedere derde donderdag van november start de verkoop van de beroemde Beaujolais Primeur, in Frankrijk Beaujolais Nouveau genoemd. Deze rode wijn wordt al zo’n twee maanden na de oogst op de markt gebracht. Vaak met veel tamtam (‘Le Beaujolais Nouveau est arrivé’), hoewel de kwaliteit van de wijn volgens kenners soms te wensen overlaat. Ben je een liefhebber en in november in Beaujolais? Bezoek dan Les Sarmentelles in Beaujeu. Dit vijfdaagse festival in de wijngaarden is een ware happening.

Bij een vakantie in Beaujolais ontkom je niet aan een ritje door de wijngaarden, die 14.500 hectare beslaan. De beste manier om ze te ontdekken is via de speciale 140 kilometer lange wijnroute. Deze is verdeeld in zeven etappes, allemaal voorzien van een geïllustreerde kaart. Leuk om te rijden met auto, fiets, motor of camper!

France_Passion
Ga jij kamperen bij de wijnboer?
France_Passion
Ga jij kamperen bij de wijnboer?

Kamperen bij de wijnboer

In Beaujolais zijn volop campings. Voor camperaars is het natuurlijk extra leuk om te kamperen bij de wijnboer. In de gids France Passion vind je leuke adresjes. Liever een camping met faciliteiten? Ook dan is er keuze genoeg. Zoek je bijvoorbeeld een camping te midden van de wijnvelden mét zwembad? Kijk dan eens naar Camping La Grappe Fleurie of Camping Les Portes du Beaujolais.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!