Beter geluid voor Mercedes Sprinter door Emphaser EM-MBF3

Jos Mark

Het is een publiek geheim: de klank van de geluidsinstallatie in de Mercedes Sprinter is niet om over naar huis te schrijven. Het Duitse Emphaser heeft daarom een upgrade set op de markt gebracht. De EM-MBF3 is door het tijdschrift Car & Hifi in februari uitgeroepen tot 'Best Product'.

Muziek fans

Als je een beetje van muziek houdt, en graag iets meer investeert om het verschil tussen de verschillende instrumenten in een orkest te horen, dan is de standaard Mercedes Sprinter onvoldoende toegerust om jou te bekoren. Emphaser komt daarom met een oplossing.

Emphaser EM-MBF3 betaalbare upgrade

De Emphaser EM-MBF3 set is geschikt voor de nieuwe Mercedes Sprinter-modellen VS30/W907. De hoogwaardige luidsprekers vervangen de huidige budget speakertjes waar Mercedes zelfs bij het dure MBUX-systeem gebruik van maakt. Ze passen naadloos in de bestaande inbouwopeningen. Hierdoor kan iedere campermonteur of handige doe-het-zelver ze zelf verwisselen. De set bestaat uit vijf luidsprekers. Twee basluidsprekers voor in de deuren, een middentonen-luidspreker voor midden in het dashboard en twee hoge tonen-luidsprekers (tweeters) voor links en rechts op het dashboard. Alles past zoals gezegd in de bestaande inbouwopeningen. De set kost 349 euro en is verkrijgbaar via de meeste camperbedrijven (Zenec-dealers)

Geluid draait om dynamiek

We weten allemaal dat geluid wordt veroorzaakt door lucht die in beweging wordt gebracht. De golfbeweging verplaatst zich door de lucht en als het ons oor bereikt, brengt de sinus onze trommelvliezen in beweging. Dat vertalen wij naar een toon en zo kunnen we stemmen en muziek onderscheiden. Een goedkope speaker heeft een lagere of een onvolledige dynamiek. De hoogte van de golfbeweging wordt niet gehaald of de snelheid van de golven beperkt. Hierdoor lijkt het geluid wel op wat de artiest bedoelde, maar je mist grote stukken van het totale beeld. Alsof je door een buis naar de wereld kijkt. De speakers van Emphaser hebben een zwaardere magneet, een aluminium spoel die in die magneet beweegt en een soepele ophanging die zorgt dat de beweging van de conus niet wordt beperkt. De conus heeft een warme klank doordat hij een dichtere structuur heeft. Dit alles leidt tot een betere weergave van het geluid. Het zorgt voor betere verstaanbaarheid van gesproken woord en je hoort hoge tonen van de violen net zo goed als de lage tonen van de bas.

De Emphaser set voor Fiat Ducato
De Emphaser set voor Fiat Ducato

Ook luidsprekers voor Fiat Ducato

Wij hadden eerder in onze Adria’s een lekkere set van Jehnert. Maar ook Emphaser heeft meer sets in het assortiment. Naast de Emphaser EM-MBF3 heeft het luidsprekersetjes voor de Fiat Ducato, en Volkswagen T5 en T6 in het assortiment. Kijk voor een passende set op de website van Emphaser.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.