Grand Tour de Catalunya – Ontdek het andere Catalonië

Martine van Kuler

Catalonië, in het noordoosten van Spanje, is een populaire vakantiebestemming. Veel toeristen beperken zich tot de populaire badplaatsen aan de Costa Brava of maken een citytrip naar Barcelona, maar Catalonië heeft veel meer te bieden. Campingtrend neemt je mee op de Grand Tour de Catalunya.

Wil je Catalonië in al zijn glorie beleven, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan is de Grand Tour de Catalunya echt iets voor jou. Deze afwisselende autoroute is ruim tweeduizend kilometer lang en laat je kennismaken met het beste dat de regio te bieden heeft. Van cultureel erfgoed tot prachtige landschappen en van idyllische bergdorpjes tot hippe steden. De Grand Tour de Catalunya bestaat uit vijf etappes die weer zijn verdeeld in verschillende stages. De hele Tour is in dertien dagen af te leggen, maar je kunt natuurlijk ook langer de tijd nemen of de etappes verspreiden over meerdere vakanties.

Etappe 1: Barcelona - Tarragona (462 kilometer)

De Grand Tour de Catalunya begint in Barcelona. Flaneer over de Ramblas, bezoek de Sagrada Familia en juich de de plaatselijke FC toe in Camp Nou, alvorens je in de auto of camper stapt. De eerste stop onderweg naar Tarragona is de berg Montserrat, bekend van het benedictijnse klooster. Het natuurpark van Montserrat nodigt uit tot het maken van prachtige wandelingen. Na Montserrat gaat route verder richting Tarragona. Wijnliefhebbers komen hier aan hun trekken, want je rijdt door de Penedès, bekend van onder meer de cava. Ben je een liefhebber van de bubbels, dan moet je echt het Cava Center in Sant Sadurní d’Anoia bezoeken. Andere bezienswaardigheden die je deze eerste etappe eigenlijk niet mag missen zijn het stadje Sitges, fort Olèrdola, het klooster Santes Creus en natuurlijk het eindpunt, de Romeinse stad Tarragona.

Montserrat
Montserrat

Etappe 2: Tarragona - Lleida (418 kilometer)

Tarragona staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dit is niet voor niets. Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder de zonsopgang te bekijken vanaf de Balcó del Mediterrani. De tweede etappe voert naar Lleida, de bekendste stad in het Catalaanse binnenland. Onderweg kom je langs de stranden van de Costa Daurada, de gouden kust. Stop vooral in Reus, dat niet alleen de geboorteplaats van Gaudi is, maar ook bekendstaat vanwege zijn vermout. Liever wijn? Bezoek dan wijnhuizen in de streken Priorat en Montsant. Bergdorp Siurana, de Ebrodelta en het klooster van Santa Maria de Poblet zijn andere hoogtepunten op de route naar Lleida.

Grand Tour de Catalunya
Kajakken over de Noguera-Ribagorçana.
Grand Tour de Catalunya
Kajakken over de Noguera-Ribagorçana.

Etappe 3: Lleida naar La Seu d’Urgell (357 kilometer)

Lleida is het startpunt van de derde etappe, die door het hart van de Pyreneeën naar La Seu d’Urgell voert. Het is een route vol gletsjermeren, spectaculaire watervallen en bergsteden, maar ook met Romaanse architectuur, kazen en ambachtelijke worsten. Lleida mag je echter niet verlaten zonder een bezoek aan La Seu Vella, een tempel met een prachtige koepel en een klokkentoren van zestig meter hoog. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Volg vervolgens de weg via Balaguer naar Baronia de Sant Oïsme. Onderweg kom je de indrukwekkende kloof Congost de Mont-rebei in het Montsec-gebergte tegen. Verken het te voet of kajak over de rivier Noguera-Ribagorçana. Sla ook de Vall de Boí, met de dorpjes Taüll en Erill la Vall niet over. Eindpunt van deze etappe van de Grand Tour de Catalunya is La Seu d’Urgell, ook wel de kaashoofdstad van Catalonië.

Gósol
Bergdorpje Gósol.
Gósol
Bergdorpje Gósol.

Etappe 4: La Seu d’Urgell naar Figueres (357 kilometer)

Deze vierde etappe is er een voor kunstliefhebbers, al zal de prachtige natuur iedereen kunnen bekoren. De eerste stop is bergdorpje Gósol, waar Pablo Picasso enige tijd bivakkeerde. Ben je een liefhebber van zijn werk, dan is het Centre Picasso de Gósol een aanrader. Wandelaars zullen meer gecharmeerd zijn van de Pedraforca met zijn twee kenmerkende bergtoppen. Wandelen kun je ook in natuurpark La Garrotxa. Wil je dit vulkanische gebied echt op een bijzondere manier verkennen? Stap dan in een luchtballon. Sla zeker het prachtige middeleeuwse dorpje Besalú niet over. Eindpunt van deze etappe is Figueres, de geboorteplaats van de schilder Salvador Dalí. Bezoek hier het wereldberoemde Dalí Museum.

Cadaqués
Cadaqués.
Cadaqués
Cadaqués.

Etappe 5: Figueres - Barcelona (525 kilometer)

De laatste etappe van de Grand Tour de Catalunya voert terug naar Barcelona. Onderweg is er nog veel moois te zien én te proeven. Dat laatste kun je onder meer doen in Girona, de stad die bekendstaat om haar gastronomie. Maar bezoek ook schiereiland Cap de Creus en Portlligat ­­– de woonplaats van Dalí –, struin door het leuke vissersdorpje Cadaqués of maak een wandeling door Montseny Natural Park. Geniet hier nog van de rust, want eindbestemming Barcelona wacht op je.

Binnenkort lees je op Campingtrend wat je zoal kunt ondernemen als je de Grand Tour de Catalunya volgt en wat leuke campings in de regio zijn. Jos en DW reden de Grand Tour de Catalunya onlangs. Beelden hiervan vind je op het YouTube-kanaal van Campingtrend (video boven dit artikel). Wil je uitgebreide etappe-info? Klik dan op onderstaande button.

De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van The Catalan Tourist Board.​

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!