bosrijke fietsroutes

Fietsen in de herfst: kleurrijke bosroute door Nederland

Martine van Kuler

Nederland is prachtig, zeker in de herfst. De regen van de afgelopen weken is niet echt uitnodigend, maar binnenkort is de ergste nattigheid vast voorbij en kunnen we weer genieten van al het moois dat ons kleine land te bieden heeft. Fiets bijvoorbeeld een kleurrijke bosroute.

Ommen - de perfecte fietsbestemming in Overijssel

Ommen is een historische Hanzestad met een gezellig centrum. De stad ligt te midden van bossen en de omgeving is dan ook perfect per fiets te verkennen. Zeker in de herfst, wanneer de bomen oranje kleuren en de paddenstoelen uit de grond schieten. Fietsnetwerk heeft een kleurrijke bosroute van ongeveer 54 kilometer samengesteld. Onderweg kom je langs landgoed Eerde én de Nederlandse Sahara. Dit stuifzandgebied heet letterlijk ‘Sahara’ en vormt een verrassende afwisseling in deze bosrijke fietsroute.

Epe – kleurrijke bosroute op de Veluwe

Winter, zomer, lente en herfst; op de Veluwe is het altijd prachtig. In het najaar zijn veel bosdieren druk in de weer om zich voor te bereiden op de winter. Wil je ze bezig zien? Fiets deze wildroute bij Epe dan ‘s ochtends vroeg, want dan is de kans dat je wild spot het grootst. De route is bijna 34 kilometer lang en voert door Epe, Gortel en Emst. Onderweg kun je je opwarmen in een van de horecagelegenheden die je onderweg tegenkomt.

herten
herten

Drie – fietsen door de oudste bossen

Het Speulderbos en het Sprielderbos zijn de oudste bossen van Nederland. Hier bevind je je echt midden in de natuur en kom je helemaal tot rust. Als je geluk hebt spot je ook hier een wild zwijn of ree tussen de bomen. En vlakbij knooppunt 97 kun je op zoek naar het Onderduikershol Drie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden hier Engelse piloten en vluchtelingen. De moeite waard om even af te stappen. Deze kleurrijke bosroute is ruim 47 kilometer lang. Je vindt hem op fietsnetwerk.

Vind je fietsen in de herfst niet zo aanlokkelijk? Sla deze tips dan op voor het voorjaar of de zomer. Minder kleurrijk, maar niet minder mooi. En kijk jij na een fietstocht reikhalzend uit naar een beloning voor de geleverde inspanning? Ook dan hebben we een tip voor je: de bierfietsgids.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!