Kerstmarkt Schönbrunn

Santa Claus is coming to town: 5x Europese kerstmarkten

Martine van Kuler

Glühwein, winterse lekkernijen en natuurlijk veel lichtjes, kraampjes en versierde bomen. Duitsland staat bekend om zijn kerstmarkten, maar ook in andere Europese steden kun je in de kerstsfeer komen. Deze vijf Europese kerstmarkten mag je eigenlijk niet missen.

1. Praag

Vrijwel ieder pleintje in de Tsjechische hoofdstad verandert in december in een gezellig kerstmarktje. Verspreid door de stad zijn er ook een paar grote te vinden, bijvoorbeeld op het Oude Stadsplein (Staromestske Namesti). Naast de traditionele kraampjes en lekkernijen vind je hier ook de grootste kerstboom van de stad. Dagelijks is hier een muzikale lichtshow.

Ook de kerstmarkt bij de Praagse burcht ademt sfeer. Je vindt er houten marktkraampjes met lokale producten. Op de kerstmarkten op Náměstí Míru en Tylovo Náměstí in de wijk Vinohrady lopen meer locals dan toeristen rond. Vergeet hier niet een bekertje honingwijn te nuttigen.

2. Wenen

Wenen verandert in december in een winterwonderland. De beroemdste kerstmarkt in de Oostenrijkse hoofdstad is de Wiener Christkindlmarkt op het Stadhuisplein. Naast shoppen, eten en drinken, kun je hier een rondje schaatsen en ponyrijden. Niet in het centrum, maar absoluut de moeite waard is de kerstmarkt bij Schloß Schönbrunn. Het slot zelf is al een attractie op zich en zeker rond kerst is het er prachtig.

Bezoek de markt bij het vallen van de avond en laat je betoveren door de duizenden lichtjes. Ook bij Schloß Belvedere is het op en top kerst. Optredens van gospelkoren maken de kerstsfeer compleet. Muziek vind je bij de Wintermarkt am Riesenradplatz. Hier staat ook een reuzenrad van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Tot slot mag je Spittelberg niet overslaan. Op de kerstmarkt in deze kunstwijk scoor gegarandeerd een origineel kerstcadeau.

kerstmarkt Praag
Kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Praag.
kerstmarkt Praag
Kerstmarkt op het Oude Stadsplein in Praag.

3. Parijs

Wil je je geliefde verrassen met een romantische kersttrip? Parijs is the place to be. In deze tijd van het jaar ademt de stad van de liefde kerst. Slenter over de kerstmarkt bij de Eiffeltoren, koop een souvenir in Montmartre, drink een glühwein bij de kerstmarkt bij de Notre-Dame en bekijk de grootste kerstmarkt van de stad op het Place de la Concorde. Bezoek de kerstman bij Hôtel de Ville en zorg voor de inwendige mens op de kerstmarkt in de zakenwijk La Défense.

Kerstmarkt Parijs
Vier de liefde in kerststad Parijs.
Kerstmarkt Parijs
Vier de liefde in kerststad Parijs.

4. Maastricht

Voor een bezoek aan een kerstmarkt hoef niet per se de grens over. Ook in verschillende Nederlandse steden kun je ze vinden, in Maastricht bijvoorbeeld. Rondom het Vrijthof staan kerstkraampjes voorzien van rode daken met guirlandes. Ook zijn er een overdekte schaatsbaan, een reuzenrad en veel activiteiten.

Buiten dat is de Limburgse stad gewoon een fijne plek om te shoppen. Op naar magisch Maastricht dus. En wil je nog meer kerstsfeer? Reis dan even door naar Valkenburg. In de grotten staan gezellige kraampjes, hangen sfeervolle lichtjes en kun je genieten van miniatuurkerstdorpen.

keulen kerstmarkt
Marije en Martine genieten van de glühwein in Keulen.
keulen kerstmarkt
Marije en Martine genieten van de glühwein in Keulen.

5. Keulen

Vooruit, tóch een kerstmarkttip in Duitsland. Simpelweg, omdat Keulen de kerstmarktstad bij uitstek is. De stad heeft er meerdere. De meeste liggen in de binnenstad, maar ook aan de haven is er een te vinden. De Dom van Keulen is sowieso al imposant, maar in de avonduren over de kerstmarkt op het plein ervoor wandelen is helemaal een belevenis. Mag je graag een biertje drinken, dan moet je zeker even doorlopen naar de Neumarkt, ook wel de ‘Markt van de Engel’ genoemd. Hier zie je uiteraard engelen, maar ook biertenten.

Geen engelen, maar kabouters zijn er op de kerstmarkt in de Altstadt. Vanaf de Weihnachtsmarkt am Wasser heb je juist weer een mooi uitzicht over de Rijn. Ideaal voor gezinnen is de kerstmarkt op het Rudolfplatz. Er hangt een gemoedelijke sfeer en er is veel vermaak voor kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!