Caminito_del_Rey

Caminito del Rey – koninklijk wandelavontuur in de Spaanse natuur

Martine van Kuler

Diep verscholen in de prachtige natuur van Zuid-Spanje ligt de Caminito del Rey, ooit een van 's werelds gevaarlijkste wandelpaden. Sinds de renovatie in 2015 is ‘Het Koningspad’ een veilige route, maar de uitzichten zijn nog even spectaculair als vroeger.

In het binnenland van Andalusië, op ongeveer een uur rijden van Malaga, loopt de Caminito del Rey. Het is een spectaculair wandelpad met een totale lengte van 7,7 kilometer (het pad zelf is ongeveer 3 kilometer lang). De route loopt zo’n 100 meter boven de Rio Guadalhorce door de kloof van de Desfiladero de los Gaitanes. Prachtige uitzichten gegarandeerd.

Een stukje geschiedenis

Het wandelpad werd oorspronkelijk aangelegd tussen 1901 en 1905 om het transport van goederen en personeel voor de bouw van waterkrachtcentrales makkelijker te maken. In 1921 liep de toenmalige koning Alfons XIII over het pad voor de opening van de stuwdam Conde del Guadalhorce. Sindsdien heeft de wandelroute de naam Caminito del Rey (het Koningspad).

In de loop der jaren raakte de Caminito in verval, maar de lokale bevolking bleef het pad gebruiken. Niet zonder risico, want verschillende mensen zijn er om het leven gekomen. Caminito del Rey ging dan ook de boeken in als een van ’s werelds gevaarlijkste wandelpaden. In 2014 werd uiteindelijk begonnen met een grondige restauratie.

Caminito del Rey
Caminito del Rey: tegenwoordig een veilige wandeling.
Caminito del Rey
Caminito del Rey: tegenwoordig een veilige wandeling.

De veilige Caminito del Rey

In 2015 werd de volledig vernieuwde Caminito del Rey weer opengesteld voor het publiek. Het pad heeft zijn oorspronkelijke charme en avontuurlijke sfeer behouden, maar is dankzij de veiligheidsmaatregelen niet meer gevaarlijk, en voor doorgewinterde wandelaars waarschijnlijk ook minder avontuurlijk.

De wandeling heeft een totale lengte van 7,7 kilometer, waarvan 4,8 kilometer aanlooproute is. De Caminito del Rey zelf is gemaakt van houten planken en grotendeels beveiligd met een hekwerk. Het spectaculairste gedeelte bevindt zich aan het einde: de ijzeren hangbrug over de kloof.

Caminito del Rey praktisch

Sinds de heropening in 2015 kan iedereen die redelijk fit is de wandeling maken, al zijn kinderen jonger dan acht jaar en honden niet toegestaan. Je hebt ook geen speciale wandelschoenen nodig, al mag je niet op slippers aan de start te verschijnen. Dicht schoeisel is het devies.

Het Koningspad is uitgegroeid tot een toeristische attractie. Om niet te veel mensen toe te laten mag je het alleen betreden met een ticket. Koop deze ruim van tevoren, want de wandeling is populair. Je kunt de Caminito zowel individueel als met een gids lopen. Kies je voor dat eerste, dan betaal je een tientje. Als je met een gids meegaat betaal je 18 euro. In beide gevallen is een helm inbegrepen. Tickets kun je boeken via onderstaande button.

En wil je nog wat meer informatie? Of wil je de route graag zien, maar ben je niet in de gelegenheid naar Zuid-Spanje af te reizen? Wandel dan mee met onze eigen DW in de video hierboven.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!