Vulcania

Zien en doen in de Auvergne – dit zijn onze 5 tips!

Martine van Kuler

De Auvergne – in het hart van Frankrijk – staat bekend als het ‘land van de vulkanen’. Naast slapende vulkanen vind je er thermale bronnen, leuke steden, pittoreske dorpjes en nog veel meer. Benieuwd wat je kunt zien en doen in de Auvergne? Dit zijn onze tips.

1. Themapark Vulcania

Vulcania is een uniek themapark over vulkanen en andere natuurlijke fenomenen, zowel op aarde als in de ruimte. In het voorjaar van 2023 opent het park een planetarium, het grootste van Frankrijk. De populairste attractie van Vulcania is Namazu, een achtbaan die als thema ‘aardbevingen’ heeft. Durf jij mee op expeditie met een team van seismologen? Of glijd je liever in een speciaal voertuig om de unieke relatie tussen mensen en vulkanen te ontdekken? Kortom, Vulcania biedt voor elk wat wils. Meer info vind je op deze website.

2. Wandeling 'la Ronde des Cascades'

De Auvergne telt meer dan 2000 kilometer aan wandelpaden. Dit zijn zowel eenvoudige routes als uitdagende paden. Een aanrader voor gezinnen die de schoonheid van het Sancygebergte te voet willen ontdekken, is de wandeling ‘la Ronde des Cascades’. Deze route gaat langs de mooie watervallen van Queureuilh en Rossignolet. Maar er zijn meer mooie wandelingen in het gebied. Je vindt ze onder meer op deze website en in de Sancy Explorer (een wandelapp voor op je telefoon).
Zien en doen in de Auvergne volvic
In het bezoekerscentrum van Volvic leer je alles over het mineraalwater.
Zien en doen in de Auvergne volvic
In het bezoekerscentrum van Volvic leer je alles over het mineraalwater.

3. Volvic en de Grotte de la Pierre

De naam Volvic ken je wellicht van het mineraalwater. De bron ontspringt onder de Puy de Dôme in de Auvergne. In het bezoekerscentrum van het Volvic-water ontdek je meer over de geschiedenis van het mineraalwater. Een bezoek aan Volvic kun je prima combineren met de Grotte de la Pierre. In ruim een uur ontdek je de grot aan de hand van het verhaal van Jean Legay-Chevalier, een steenmijnwerker uit 1900. Het is de tijd waarin de steenhouwers de Volvic-stenen uitgroeven en bewerkten. Meer info vind je op deze website.

Puy-de-Dôme
De Tour de France keert dit jaar terug op de Puy-de-Dôme.
Puy-de-Dôme
De Tour de France keert dit jaar terug op de Puy-de-Dôme.

4. Puy de Dôme

De Puy de Dôme mag de naam Grand Site de France dragen, dit is een exclusief label dat wordt toegekend aan bijzonder mooie gebieden die een duurzaam beleid voeren. Dat is niet voor niets. De Puy is het hart van de vulkaanketen Chaîne des Puys en dus een must in dit lijstje ‘zien en doen in de Auvergne’. Fietsers mogen de berg niet op (met uitzondering van de renners die komende zomer meedoen aan de Tour de France), maar je kunt wel te voet naar top. Er zijn twee verschillende routes naar boven. Ben je niet zo sportief aangelegd, dan kun je ook met de tandradtrein Panoramique des Dômes naar de top. Eenmaal boven kun je genieten van een adembenemend uitzicht, het meteorologisch observatorium én van de restanten van een Gallo-Romeinse tempel. Ook kun je je vergapen aan de paragliders die de Puy de Dôme gebruiken als startpunt voor hun vlucht. Of kies je juist zelf het luchtruim?
Zien en doen in de Auvergne: Thermes
In de Auvergne kun je heerlijk ontspannen in een van de thermen.
Zien en doen in de Auvergne: Thermes
In de Auvergne kun je heerlijk ontspannen in een van de thermen.

5. Ontspan in een van de kuuroorden

Ben je moe van al het gewandel en kunnen je spieren wel wat ontspanning gebruiken? Dat komt goed uit, want de Auvergne telt veel kuuroorden en spa’s. Le Mont-Dore werd bekend vanwege de zuivere lucht en de thermale waterbronnen op 1050 meter hoogte. Het water van Le Mont-Dore is niet alleen huidverzachtend, maar ook rijk aan het zuiverende mineraal silica.

Het hyperthermale water in de Grands Thermes de La Bourboule is bij de bron 58°C en gaat huidveroudering tegen. En het water van het Aiga Resort in Châtel-Guyon heeft het hoogste magnesiumgehalte van heel Europa. In welnesscentrum Royatonic tenslotte vind je talrijke bubbelbaden, jacuzzi’s, hamams en sauna’s.

Meer weten over de Auvergne? Je leest het in dit artikel. Vrijdag zetten we nog een paar campings in deze veelzijdige vakantieregio op een rij.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!