Autostranden Denemarken

Autostranden in Denemarken: rijden tot aan het water

Martine van Kuler

Geen gezeul met een zware koelbox, emmertjes, schepjes en handdoeken, maar gewoon met je auto het strand op rijden en uitladen. In Nederland hoef je het niet te proberen, maar op sommige plekken in Denemarken mag het wél. Campingtrend zet de bekendste autostranden in Denemarken voor je op een rij.

Denemarken heeft misschien wel de mooiste stranden van Europa. Dat is niet verrassend, want het land heeft een kustlijn van ruim 7400 kilometer. Sommige van deze stranden zijn toegankelijk voor auto’s en campers. Maar let op: wildkamperen is niet toegestaan in Denemarken, dus overnachten op het strand is uit den boze. Dit neemt natuurlijk niet weg dat een autoritje over het strand, zeker voor kinderen, een mooie ervaring is.

Autostranden op Rømø en Fanø

Rømø is het meest zuidelijk gelegen waddeneiland van Denemarken. Dankzij de 9,2 kilometer lange dam rijd je er zo naartoe. Rømø heeft de breedste zandstranden van Noord-Europa. Het smalste stuk is ongeveer 600 meter breed, terwijl de stranden in het noorden en zuiden van het eiland bij eb wel 4 kilometer breed zijn. Op zowel Sønderstrand als Lakolk mag je met auto het strand op rijden.

Net als Rømø is Fanø een Deens waddeneiland. De westkust bestaat voornamelijk uit strand. Het stuk tussen Sønderho, de meest zuidelijke stad van het eiland, en Fanø Bad mag je met de auto betreden.

autostranden Denemarken Rømø
Autostrand op Rømø.
autostranden Denemarken Rømø
Autostrand op Rømø.

Autostranden op het vasteland

Autostranden vind je ook op het Deense vasteland. Bijvoorbeeld bij de badplaats Vejers in West-Jutland. Het strand is hier tot wel 100 meter breed. Op het gedeelte ten zuiden van Vejers mag je over een lengte van 5 kilometer met de auto het strand op.

En in de baai van van de gemeente Jammerbugt ligt Strand Blokhus. Het is ongeveer 100 meter breed en loopt van Rødhus in het zuiden tot Saltum in het noorden. Op het stuk strand tussen Rødhus en Løkken mag je met je auto rijden.

Met de auto het strand op

Het is natuurlijk hartstikke makkelijk als je je auto aan de waterkant kunt parkeren. Maar er zijn ook nadelen. Zo lig je toch wat minder ontspannen op je handdoekje als er allemaal auto’s om je heen rijden. En jij kunt je snelheid wel aanpassen, maar er zijn altijd mensen die in flink tempo door het zand crossen. Bovendien kun je je afvragen of het voor de flora en fauna aan de kust wel wenselijk is om het strand te betreden met auto of camper. Desalniettemin is het een bijzondere ervaring.

Er zijn natuurlijk nog meer autostranden in Denemarken. Heb jij nog tips? Deel ze dan op onze Facebook-pagina. En wil je meer weten over Denemarken? Lees dan dit artikel eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!