Le Mont-Saint-Michel
Aanschouw het Wonder van het Westen: Le Mont-Saint-Michel.

Interessant stukje Frankrijk: 5x zien en doen in Normandië

Martine van Kuler

In het Franse Normandië ligt een belangrijk stuk geschiedenis. Hier begon in juni 1944 immers de bevrijding van Europa. Wie Normandië bezoekt, kan hier dan ook niet omheen. Maar er er is meer te zien, te doen en te beleven in dit bijzondere deel van Frankrijk.

1. Invasiekust

Op D-Day – 6 juni 1944 – kwamen soldaten uit alle delen van de wereld in Normandië aan land om Hitlers leger te verslaan en de bezette gebieden te bevrijden. Het was een zware strijd die Normandië voor altijd tekende. Ook nu nog vind je er veel plekken die herinneren aan deze tijd. Allemaal even indrukwekkend. Bezoek bijvoorbeeld de invasiestranden Omaha Beach, Utah Beach, Gold Beach, Juno Beach of Sword Beach. Wandel door de duinen bij Pointe du Hoc, waar je nog steeds de kraters en bunkers ziet. Breng een eerbetoon op een van de militaire begraafplaatsen, leer meer over de geschiedenis in een van de vele musea of ga naar SainteMèreÉglise, het dorpje waar soldaat John Steele tijdens operatie Overlord met zijn parachute aan de kerktoren bleef hangen. Kortom, alles in dit deel van Normandië ademt D-Day. Het maakt deze Franse regio wat ons betreft verplichte kost.

Pointe du Hoc
Indrukwekkend: Pointe du Hoc.
Pointe du Hoc
Indrukwekkend: Pointe du Hoc.

2. Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel (foto boven dit artikel) staat ook wel bekend als het Wonder van het Westen. Wie het dorp bezoekt, kan niet anders dan concluderen dat deze benaming volkomen terecht is. De Mont is omgeven door een prachtige baai waar het verschil tussen eb en vloed extreem groot is. Sterker nog, de baai heeft de sterkste getijdenverschillen van Europa. Alleen dat al is spectaculair om te aanschouwen. De Mont Saint-Michel is te bereiken via een lange brug. De parkeerplaats ligt op ongeveer 2,5 kilometer van het Wonder van het Westen. Heb je geen zin om te wandelen, neem dan een van de pendelbussen of een paardenrijtuig.
Dé bezienswaardigheid in het dorp is de benedictijnenabdij, gewijd aan de aartsengel Sint-Michaël. De Mont zelf is gratis toegankelijk, maar voor een bezoek aan de abdij moet je een ticket kopen. Dat kan op deze website.
Deauville-strand-Normandië
Kleedhokjes van onder anderen Jack Nicholson op het strand van Deauville.
Deauville-strand-Normandië
Kleedhokjes van onder anderen Jack Nicholson op het strand van Deauville.

3. Deauville

Er zijn veel interessante dingen die je kunt zien en doen in Normandië, en als je niet vies bent van een beetje glitter en glamour dan is een bezoek brengen aan Deauville er een van. Deauville is een mondaine badplaats die bekendstaat als de Rivièra van Parijs. Het is niet voor niets dat de wereldberoemde ontwerper Coco Chanel zich door Deauville liet inspireren. Ze opende hier zelfs haar eerste modeboetiek. Sinds jaar en dag is Deauville het decor van verschillende festivals, met als uitschieter het Festival du cinéma Américain de Deauville, dat hier al sinds 1975 jaarlijks plaatsvindt. Op het strand vind je badhokjes die de namen van filmsterren dragen, onder wie Janet Leigh en Jack Nicholson. Wil je aan het strand eten? Dat kan: er zijn diverse restaurants te vinden. Neem dan alleen wel even je portemonnee mee. Het strand is een plaatje om te zien, wat onder meer is te danken aan de kleurige strandtentjes en parasols.

In dit ‘Parijs aan de kust’ hebben zich allerlei modemerken gevestigd. Zo zijn er winkels te vinden van merken als Louis Vuitton, Ralph Lauren, Hermès, Sonia Rykiel en Sandro. Je vindt deze high-end modemerken in de Rue du Casino.
Honfleur
De beroemde haven van Honfleur.
Honfleur
De beroemde haven van Honfleur.

4. Honfleur

Honfleur – aan de monding van de Seine ­– is de stad van de kunstschilders. Meesters als Courbet, Monet en Boudin maakten er hun werken en ook vandaag de dag zijn er in Honfleur nog talrijke kunstgalerieën en ateliers. Niet alleen voor kunstliefhebbers is Honfleur de moeite waard. Rond de ontzettend fotogenieke haven zijn talloze restaurantjes en terrasjes te vinden. Verder zijn er leuke winkels en oogverblindende straatjes met dito gevels. Voor wie een beetje cultuur wil snuiven zijn er verschillende kerken, waarvan die van Sainte-Catherine misschien wel het bijzonderst is. Dit is namelijk de grootste houten kerk van Frankrijk. Zoek je een camping in Honfleur? Lees dan onze review over Camping Du Phare eens.

camembert
Trek je wandelschoenen aan en loopt de Route des Fromages AOP de Normandie.
camembert
Trek je wandelschoenen aan en loopt de Route des Fromages AOP de Normandie.

5. Franse kaasroute

Ook voor liefhebbers van Franse kazen is er genoeg te zien en te doen in Normandië. Camembert, Livarot, Pont-L’Evêque en Neufchâtel komen hier namelijk vandaan. Loopt het water je al in de mond? Trek dan je wandelschoenen aan en loop de Route des Fromages AOP de Normandie. Deze Kaasroute bestaat uit drie prachtige wandelingen van elk één dag. De eerste gaat over zo’n 18 kilometer van Vimoutiers naar Camembert, wat niet alleen de naam van een kaas is, maar ook een dorpje. De tweede wandeling is met 8 kilometer een stuk korter. Deze begint in Montviette en loopt door het Pays d’Auge naar Pont l’Evêque. De derde wandeltocht gaat de hoogte van het Pays de Bray in. Onderweg van Neufchâtel-en-Bray naar het Forêt du Hellet kun je niet alleen genieten van prachtige uitzichten, maar ontdek je ook hoe de Neufchâtel wordt gemaakt.

Ga je naar Frankrijk op vakantie, maar staat Normandië niet op de lijst? In dit artikel vind je informatie over Occitanië.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!