Kerstmarkten brengen licht in de donkere dagen

Martine van Kuler

Versierde bomen, lichtjes, sfeervolle muziek en natuurlijk glühwein. Dit weekend open de eerste kerstmarkten van 2022 hun poorten. Een leuk uitje dat je prima kunt combineren met een kampeertrip.

Kerstmarkten zijn al eeuwenoud. De eerste kerstmarkt werd naar verluid in 1384 gehouden in de Duitse plaats Bautzen. Waarschijnlijk uit noodzaak, want door het winterse weer zouden de wegen onbegaanbaar zijn geweest, waardoor het slachtvee niet kon worden vervoerd. Om het vlees tóch te kunnen verkopen, stond koning Wenzel de dag voor Kerst een markt toe. Het bleek een succes en een traditie was geboren. Al snel volgden Dresden en Nürnberg het voorbeeld. Tegenwoordig organiseert vrijwel iedere zichzelf respecterende Duitse stad een kerstmarkt en ook in Nederland en België worden ze steeds populairder.

Moderne kerstmarkten

De moderne kerstmarkt lijkt in weinig meer op die eerste vleesmarkt uit de middeleeuwen. Anno 2022 is de kerstmarkt het best te vergelijken met een gezellige braderie. Op een centrale locatie in de stad – vaak een plein rond een kerk – staan knus uitziende houten stalletjes waar je allerlei snuisterijen kunt kopen. Van gebreide truien tot hoeden en natuurlijk kerstdecoratie. Verder kun je er met een glühwein of warme chocolademelk in de hand genieten van de kerstsfeer: versierde bomen, lichtjes, kerstmuziek en vrolijke mensen. Zelfs de grootste chagrijn raakt er gegarandeerd van in de kerststemming.

kerstmarkt
kerstmarkt

Duitse kerstmarkten

De kerstmarkt vindt zijn oorsprong dus in Duitsland en onze oosterburen houden die traditie graag in stand. Tegenwoordig zijn er door het hele land meer dan drieduizend, de een natuurlijk wat groter dan de ander. De kerstmarkten in Dortmund en Münster zijn met zo’n driehonderd kraampjes de grootste van het land. Sommige steden organiseren meerdere kerstmarkten. In Berlijn vind je er zelfs meer dan vijftig, verspreid door de stad.

Kerstmarkten in Nederland

Je hoeft niet per se de grens over om in kerstsfeer te komen, want ook in Nederland zijn er verschillende kerstmarkten te vinden.
Van 1 t/m 30 december is het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot een Winter Wonderland. Wil je nog meer kerstsfeer proeven, ga dan ook nog even naar Valkenburg. Hier zijn de grotten veranderd in een ondergrondse kerststad. Van 22 t/m 27 november is er een Country & Christmas Fair in Kasteel de Haar. En in de Brabant Hallen in Den Bosch vindt van 25 november t/m 1 december de Margriet Winterfair plaats.
Toch liever naar een stad? In onder meer Den Haag, Haarlem, Gouda en Deventer vind je kerstmarkten.
Glühwein
Glühwein

Kerstmarkten in België

Wil je wel de grens over, maar niet naar Duitsland (bijvoorbeeld omdat je geen winterbanden hebt, deze zijn verplicht in Duitsland!) dan kun je ook een kerstmarkt in België bezoeken. De grootste is van 25 november t/m 1 januari in Brussel te vinden.
Deze winter zijn ook de Gentse Winterfeesten terug. Van 8 t/m 31 december 2022 in de binnenstad. Brugge introduceert dit jaar Wintergloed, een wonderlijke winterbeleving van 25 november t/m 8 januari door de gehele stad. Verder kun je van 7 t/m 18 december terecht in Leuven, is Hasselt van 18 november t/m 8 januari een Winterland en staat het centrum van Antwerpen van 9 december t/m 8 januari in het teken van de kerst.
kerstmarkt
kerstmarkt

Lekkernijen op de kerstmarkt

Een bezoekje aan een kerstmarkt in Nederland is niet compleet zonder een bakje snert, een oliebol en warme chocolademelk met slagroom toe. In België doe je je natuurlijk te goed aan Belgische wafels. Bezoek je een kerstmarkt in Duitsland dan raden we je aan de dagen ervoor even op rantsoen te gaan, want er is daar zoveel lekkers. 
Natuurlijk is er de bratwurst (al dan niet mit sauerkraut), maar vleeseters zullen ook genieten van spekfakkels (gegrilde spekrepen op een lange stok). Liever geen vlees? Probeer dan eens reibekuchen (aardappelpannenkoekjes), gebratene pilze (champignons in een sausje) en kaiserschmarren (stukken pannenkoek met suiker).
Wat je erbij drinkt? Glühwein natuurlijk. Deze warme rode wijn met kruiden en specerijen hoort gewoon bij een kerstmarkt of deze nou in Nederland, België of Duitsland is!
kerstmarkt Valkenburg
Campingtrends Marije en Martine in kersterig Valkenburg.
kerstmarkt Valkenburg
Campingtrends Marije en Martine in kersterig Valkenburg.

Met de camper naar de kerstmarkt?

Dat kan prima! Wij deden het een aantal jaar geleden. Een verslag van deze trip lees je hier. Wil je alvast in de stemming komen? Dat kan, want de afgelopen jaren maakte Jos meerdere video’s van zijn bezoeken aan kerstmarkten. Dit filmpje gaat over de kerstmarkt van Rothenburg ob der Tauber, een aanrader! Enne… als je toch kijkt, abonneer je dan meteen even op ons YouTube-verhaal. Daar zul je geen spijt van krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!