Kamperen in alle rust en ruimte? Dat kan op een Natuurkampeerterrein.

Bekroond: crashsensor van Truma

Luc Schaepkens

Bij de opening van de CMT in Stuttgart ontvangt Truma een bijzondere onderscheiding voor zijn gasdrukregelinstallaties Mono/DuoControl CS met geïntegreerde crashsensor: de Technik Award 2012 van de Deutsche Camping-Club (DCC). Met deze prijs bekroont de DCC innovatieve ontwikkelingen die voor meer comfort en veiligheid in het vrijetijdsvoertuig zorgen.

Veilig verwarmen onderweg

Veilig verwarmen tijdens het rijden – dat is met de gasdrukregelinstallaties van Truma geen probleem. De ingebouwde crashsensor sluit bij een ongeval onmiddellijk de gastoevoer af. Zo wordt voorkomen dat bij een leidingbreuk gas naar buiten komt of schade aan de leidingen en apparaten ontstaat. “De crashsensor biedt maximale veiligheid voor iedereen die de gasinstallatie tijdens het rijden wil gebruiken“, legt productmanager Nicolas Toomer uit. Het Truma-product is verkrijgbaar voor installaties met een en twee flessen en voldoet aan alle Europese normen en voorschriften, inclusief de Europese richtlijn met betrekking tot verwarmingsapparatuur. Deze richtlijn schrijft voor dat in voertuigen vanaf bouwjaar 2007 een veiligheidsafsluiting aanwezig moet zijn om verwarmingssystemen met vloeibaar gas tijdens het rijden te gebruiken.

Eenvoudige montage achteraf

De Truma crashsensor werkt zuiver mechanisch, zonder stroom en onafhankelijk van drukverliezen. “Hierdoor kan de crashsensor eenvoudiger achteraf gemonteerd worden, omdat er geen debietberekening van de gasinstallatie nodig is“, aldus Toomer. Het principe is uiterst eenvoudig: een stalen kogel zit in het midden in een speciale voorziening en houdt zo een gasafsluitventiel open. Reeds bij een geringe botsingssnelheid van 20 km/h valt de kogel uit de bekerhouder en sluit de gastoevoer af. Na het activeren van de crashsensor kan het ventiel via een resetknop weer geopend worden. Daarbij rolt de kogel terug in zijn positie zodat de crashsensor opnieuw gebruiksklaar is.

Automatische omschakelinstallatie

De gasdrukregelinstallaties van Truma bieden niet alleen maximale veiligheid maar ook veel comfort. De DuoControl CS voor tweeflesseninstallaties schakelt automatisch van de lege gebruiksfles naar de volle reservefles over. Als de lege fles vervangen wordt, kan de huidige bedrijfsfles handmatig met een draaiknop geselecteerd worden. Op de indicator in het voertuig kan gemakkelijk afgelezen worden welke fles in gebruik is. Een bijkomend pluspunt is de eenvoudige verticale of horizontale montage van de gasdrukregelaar in de fleskast. “De MonoControl CS voor eenflesinstallaties kan bovendien aangepast worden voor gebruik met twee flessen“, vertelt Toomer. Bij de gasdrukregelinstallaties levert Truma zes verschillende hogedrukslangen met slangbreukbeveiliging die bij de gasflesventielen van de verschillende Europese landen passen.

Uitreiking van de DCC Technik Award: 13 januari 2012

Het Comfortpakket van Truma biedt de optimale oplossing voor veilig verwarmen tijdens het rijden. Dat bevestigt ook de DCC Technik Award. De onderscheiding verheugt Nicolas Toomer bijzonder. ”Het idee voor de crashsensor is afkomstig van twee medewerkers bij Truma. Dit toont aan dat wij producten door kampeerfanaten voor kampeerfanaten ontwikkelen.“ De uitreiking van de Technik Award 2012, door DCC voorzitter Karl Zahlmann, vindt plaats op 13 januari 2012 na de CMT openingspersconferentie.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur