ANWB Trekauto van het Jaar 2022

ANWB Trekauto van het Jaar 2022: Hyundai Ioniq 5

Marije Onderwaater

Een primeur bij de verkiezing ANWB Trekauto van het Jaar. In 2022 gaat de titel namelijk naar een volledig elektrische auto: de Hyundai Ioniq 5. De Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV mag zich de beste plug-in hybride caravantrekker noemen.

Het magazine ANWB KampeerKampioen organiseert deze verkiezing al jaren. Voor de ANWB Trekauto van het Jaar 2022 waren alleen plug-in hybrid en volledig elektrische auto’s genomineerd. Volgens de ANWB is hiervoor gekozen omdat uit rij-impressies van de KampeerKampioen is gebleken dat de prestaties van geheel en gedeeltelijk elektrische trekauto’s superieur zijn aan die van modellen met alleen een verbrandingsmotor. Verder speelt mee dat het prijsverschil steeds meer afneemt. Ook is het steeds makkelijker om met een elektrische auto – met of zonder caravan – op vakantie te gaan.

Alleen stekkerauto's bij ANWB Trekauto van het Jaar 2022

Zes zogenoemde ‘stekkerauto’s’ maakten kans op de titel: de Hyundai Ioniq 5 77kW AWD, de Kia Sportage 1.6 T-GDi Plug-in Hybrid, de Volvo XC40 Recharge Pure Electric, de Lynk & Co 01, de Peugeot 308 Hybrid 225 en de SsangYong Korando e-Motion. De jury beoordeelde de auto’s onder meer op technische innovatie, prijsstelling en het belang voor de markt. Tijdens de testrit – een veelzijdige route over de openbare weg – trokken de auto’s een caravan van 1350 kg. Dit gewicht komt volgens de ANWB overeen met de massa van de gemiddelde Nederlandse caravan.

Hyundai Ioniq 5 voor caravankampeerders

De jury noemt het opvallend hoe zeer de genomineerden aan elkaar gewaagd bleken te zijn. Toch wist de Hyundai Ioniq 5 nét iets meer te overtuigen. De jury zegt hierover: “Met de Hyundai Ioniq 5 kunnen caravankampeerders prima uit de voeten. Bij het voorspellen van de actieradius houdt de auto al voorafgaand aan de rit rekening met de gewichtsklasse van de caravan. Het zogeheten vehicle-to-load-systeem, waarmee de vakantieganger stroom voor de caravan kan tappen uit de autoaccu, is slim. Door de lage, brede bouw en het gunstige zwaartepunt is de stabiliteit onovertroffen. De Ioniq 5 is geschikt voor supersnelladen via een DC-lader, dus de accu kan in no-time weer vol zijn. De kracht van de Ioniq 5 is goed te doseren bij het accelereren, waardoor de bestuurder mooi vloeiend wegrijdt. Het futuristische dashboard vergt wat gewenning, maar de dodehoekcamera’s zijn ideaal.”

Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV beste plug-in hybride caravantrekker

De Kia Sportage maakte eveneens indruk tijdens de verkiezing. “Het dashboard geeft je een echt ‘cockpitgevoel’, de hoge middenconsole versterkt dat nog eens”, zegt de ANWB. “De Sportage maakt indruk met zijn stabiele wegligging en flinke motorkracht. Een klein smetje is dat de brandstofmotor bij stevig accelereren het toerental lang vasthoudt. Voor veel caravankampeerders zal de standaard vierwielaandrijving van deze plug-in hybrid een belangrijk koopargument zijn. Samen met de ruimte en de complete uitrusting is de vanafprijs heel gunstig.”

De jury van de verkiezing ANWB Trekauto van het Jaar 2022 bestond uit voorzitter Ruud Wenting (ANWB Kampeerspecialist), Harm Zeven en Mickel van Erp (ANWB Experts), Glenn Bronckers (AutoNiveau), Joke en Vollrad Woestenburg (lezers ANWB KampeerKampioen) en Paul Cnossen (ANWB KampeerKampioen).

Wil je meer lezen over de verkiezing en de genomineerde auto’s? Kijk dan hier.

Hyundai Ioniq 5 daktent
DW voor de Hyundai Ioniq 5 met daktent
Hyundai Ioniq 5 daktent
DW voor de Hyundai Ioniq 5 met daktent

Campingtrend en de Hyundai Ioniq 5

De Hyundai Ioniq 5 is voor Campingtrend geen onbekende auto. Jos en Dick William gingen onlangs op pad met twee elektrische auto’s en een daktent. Jos reed daarbij in een Volkswagen ID.4 en DW in Hyundai Ioniq 5. Het elektrisch rijden is de mannen goed bevallen. Hun ervaringen lees je hier. En wil je hun vlogs terugkijken? Dat kan hieronder!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…