Camper van het Jaar 2025 ANWB NKC

ANWB en NKC slaan handen ineen voor verkiezing Camper van het Jaar 2025

Marije Onderwaater

Jarenlang waren er twee camperverkiezingen in Nederland. Dat is nu verleden tijd. De ANWB en NKC slaan de handen ineen en organiseren samen de verkiezing Camper van het Jaar 2025.

De ANWB maakt sinds jaar en dag op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs de Camper (en Caravan) van het Jaar bekend. Daaraan gaat een nominatie vooraf, gevolgd door de daadwerkelijke verkiezing op de Caravan Salon in Düsseldorf, elk jaar in augustus. De NKC had een eigen verkiezing: de Kampeerauto van het Jaar. De winnaars werden steevast in januari bekendgemaakt op de Caravana in Leeuwarden. De laatste NKC-verkiezing dateert van januari 2023.

Opzet verkiezing blijft gelijk

“Deze samenwerking is in de wandelgangen ontstaan”, vertelt Ruud Wenting, redacteur bij ANWB KampeerKampioen en juryvoorzitter van de verkiezing. “De NKC had dit jaar geen verkiezing en naar aanleiding daarvan kwamen we in gesprek. Deze samenwerking is voor ons beiden een verrijking, en we vergroten hiermee ons bereik.” De opzet van de verkiezing blijft hetzelfde. Wenting: “De NKC had altijd een publieksjury, wij een vakjury met een lezer erin. Dat houden we ook in de verkiezing Camper van het Jaar 2025 zo. Wel komt er een extra NKC-lezer bij; we vinden het namelijk wél belangrijk om lezers bij de verkiezing te betrekken.”

Camper van het Jaar ANWB NKC
De Pilote Atlas 696G werd afgelopen oktober verkozen tot ANWB Camper van het Jaar 2024
Camper van het Jaar ANWB NKC
De Pilote Atlas 696G werd afgelopen oktober verkozen tot ANWB Camper van het Jaar 2024

Camper van het Jaar ANWB en NKC minder verwarrend

“Ik ben blij dat we gaan samenwerken voor deze verkiezing, want die heeft echt betekenis. Merken kunnen zich ermee profileren, en voor de NKC en ANWB is het een mooi visitekaartje”, zegt Léon Geuijen, hoofdredacteur van NKC Kampeerauto. “Daarnaast waren twee verkiezingen best verwarrend voor de zakelijke markt; de dealers en de merken. En ook voor de consument, die kwam de showroom binnen lopen en zag twee verschillende stickers op campers. Voor de jury selecteren wij ook een lezer van Kampeerauto. Vanaf deze editie kunnen mensen zich daarvoor opgeven.”

Frankia-NEO-integraal
De Frankia MI 7 GDK Neo was in 2023 een van de winnaars van de verkiezing NKC Kampeerauto van het Jaar
Frankia-NEO-integraal
De Frankia MI 7 GDK Neo was in 2023 een van de winnaars van de verkiezing NKC Kampeerauto van het Jaar

Bekendmaking Camper van het Jaar 2025

De bekendmaking van de Camper van het Jaar 2025 vindt, zoals altijd, plaats op de eerste dag van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. De beurs start op 2 oktober en duurt tot en met 6 oktober 2024.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…