Genomineerden ANWB Camper van het Jaar 2023

Winnaars! Dit zijn de ANWB Camper en Caravan van Jaar 2024

Martine van Kuler

Op de eerste dag van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs zijn zojuist de ANWB Camper en Caravan van het Jaar 2024 onthuld. Bij de caravans kreeg de speciaal voor elektrische auto’s ontworpen Knaus Yaseo de onderscheiding. De Pilote Atlas A696 won de prijs voor de meest vernieuwende camper.

ANWB Caravan van het Jaar 2024: Knaus Yaseo 340 PX/500DK

De Yaseo-serie, vooralsnog bestaande uit de 340 PX en de 500 DK, is speciaal ontworpen voor elektrische auto’s. De nadruk ligt op een laag gewicht en een goede aerodynamica om onderweg zoveel mogelijk brandstof te besparen. Dankzij een opklapbaar bed bij de zitgroep en een uitschuifbare toiletruimte (500 DK) bieden beide modellen veel leefruimte op een relatief klein oppervlak.

Dit zegt de jury:
“De Yaseo is met een rijklaargewicht vanaf 905 kg (340 PX) uitermate geschikt voor elektrische trekauto’s, waarbij je aan luxe, ruimte en comfort niets inlevert. De kleurstelling is traditioneel met houtdecor, moderne interieurpanelen en aardse tinten, in combinatie met geïntegreerde, sfeervolle ledverlichting. Een groot serviceluik (optie) is handig om in de caravan fietsen of grote bagagestukken te laden door de banken in te schuiven en de tafel op te klappen. Variabele meubelmodules, zoals de uitschuifbare douchecel, zijn inventief en bieden de gebruiker de mogelijkheid de ruimte maximaal te benutten. Alle basisuitrusting werkt op elektriciteit waarbij de elektrische auto dient kan doen als stroomleverancier. Onderweg koken is zo geen probleem meer. Knaus biedt een gasinstallatie optioneel aan in deze nieuwe caravanserie.”

De Knaus Yaseo is verkrijgbaar vanaf 24.230 euro.

Knaus Yaseo 340 PX 2
Dit is 'em dan: de ANWB Caravan van het Jaar 2024.
Knaus Yaseo 340 PX 2
Dit is 'em dan: de ANWB Caravan van het Jaar 2024.

ANWB Camper van het Jaar 2024: Pilote Atlas A696 G

De Pilote Atlas A696 G maakt deel uit van een nieuwe serie ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van Pilote. Wat opvalt is de zeer complete uitrusting van de halfintegraal. Er zijn vier officiële zitplaatsen en met een breedte van 2,20 meter bij een lengte van 7 meter is hij lekker compact voor campers met deze specifieke indeling.

Dit zegt de jury:
“De Pilote Atlas is zeer compleet uitgerust met een krachtige 170 pk zestrapsautomaat, sperdifferentieel en een avontuurlijke Ford Trail-uitstraling. Van binnen is de camper zeer ruimtelijk, met een lang dwarsbed en een breed hefbed. Rond de opklapbare tafel zijn de twee comfortabel zittende langsbanken goed bereikbaar. Opvallend is de uitgebreide standaarduitrusting en de over de gehele breedte gesitueerde, separate douche- en toiletruimte, die je met elkaar kunt verbinden tot één grote ruimte. Dat is uniek op deze voertuiglengte. Met vier dakluiken en het panoramavenster boven de cabine zit het met daglichtinval en de ventilatie wel goed. Gebruikers zullen ook de grote bergruimte in de garage en de aparte schuiflade aan de linker buitenzijde kunnen waarderen.”

De Pilote Atlas A696 G is er vanaf 105.900 euro.

Pilote Atlas 696G
De ANWB Camper van het Jaar 2024 is de Pilote Atlas 696G.
Pilote Atlas 696G
De ANWB Camper van het Jaar 2024 is de Pilote Atlas 696G.

ANWB Camper en Caravan van het Jaar is jaarlijkse verkiezing

De onderscheidingen voor de Camper van het Jaar (per model) en de Caravan van het Jaar (per serie) is een jaarlijks terugkerend evenement. De onderscheiding is een initiatief van ANWB Kamperen en het ANWB kampeermagazine KampeerKampioen.

De modellen, die voor 2024 nieuw of sterk vernieuwd zijn, zijn beoordeeld door een publieksjury en een vakjury bestaande uit journalisten met ruime ervaring en inzicht in de volledige caravan- en campermarkt, onder wie Jos Mark en Dick William Harinck. Beoordelingscriteria zijn onder meer innovatie, bouwwijze, ontwerp van het in- en exterieur, afwerking, uitrusting, originaliteit en de prijs-kwaliteitverhouding.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!