Genomineerden ANWB Camper van het Jaar 2023

Dit zijn de ANWB Camper en Caravan van Jaar 2023

Martine van Kuler

Op de eerste dag van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs zijn zojuist de ANWB Camper en Caravan van het Jaar 2023 onthuld. Bij de campers ging de Bürstner Lyseo Galery TD 649 G er met de titel vandoor. De Adria Altea is verkozen tot de meest vernieuwende caravan.

De onderscheidingen voor de Camper van het Jaar (per model) en de Caravan van het Jaar (per serie) is een jaarlijks terugkerend evenement. De onderscheiding is een initiatief van ANWB Kamperen en het ANWB kampeermagazine KampeerKampioen. De modellen, die voor 2023 nieuw of sterk vernieuwd zijn, worden beoordeeld door een publieksjury en een vakjury bestaande uit journalisten met ruime ervaring en inzicht in de volledige caravan- en campermarkt, onder wie Jos Mark en Dick William Harinck. Beoordelingscriteria zijn onder meer innovatie, bouwwijze, ontwerp van het in- en exterieur, afwerking, uitrusting, originaliteit en de prijs-kwaliteitverhouding.

Burstner-Lyseo-Gallery
De Bürstner Lyseo Galery TD 649 G mag zich ANWB Camper van het Jaar 2023 noemen.
Burstner-Lyseo-Gallery
De Bürstner Lyseo Galery TD 649 G mag zich ANWB Camper van het Jaar 2023 noemen.

ANWB Camper van het Jaar 2023: Bürstner Lyseo Gallery TD 649 G

In juni las je op Campingtrend al over de Bürstner Lyseo Gallery TD 649 G: een halfintegraalcamper met een opblaasbare alkoof. Een luchtcompressor pompt in 90 seconden een dubbelwandige alkoof omhoog, zodat er een zit- en slaapruimte ontstaat met een binnenhoogte van 110 cm en een panoramavenster in het dak. In combinatie met het hefbed boven de zitgroep en de bijzonder warme en luxe inrichting is de Lyseo Gallery een opvallende verschijning in de prijsklasse net boven de ton.

Dit vond de jury:
“Erg knap om in een camper van net geen zeven meter zoveel luxe en innovatie te stoppen. Ingeklapt is het dak aerodynamisch en dat scheelt brandstof. Het feit dat de inklapbare alkoof is getest onder zware weersomstandigheden geeft vertrouwen. De ruime zithoek, de vario-badkamer met zwenkwand voor de douche, veel opbergruimte, een dubbele Thermo-vloer: allemaal zeer handige toepassingen voor wie comfort en ruimte wil, onderweg en op de standplaats. Het hefbed is zowel in de lengte als in de breedte te gebruiken en het interieur met de grote zithoek is zeer comfortabel afgewerkt en de inventieve verlichting zorgt voor weldadige sfeer.” De Bürstner Lyseo Gallery TD 649 G is verkrijgbaar vanaf 109.000 euro.

 

Adria Altea
De Adria Altea is uitgeroepen tot ANWB Caravan van het Jaar 2023.
Adria Altea
De Adria Altea is uitgeroepen tot ANWB Caravan van het Jaar 2023.

ANWB Caravan van het Jaar 2023: Adria Altea

De nieuwe modellenserie van de Altea is vooral lichter, maar ook ruimtelijker en moderner. Wat opvalt zijn het lichtgewicht AL-KO Varia X-chassis, de polyester buitenwanden en een gewichtsbesparende bouwwijze van het interieur.

Dit vond de jury:
“De polyester buitenkant ziet er in het nieuwe design mooi en strak uit, mede door de moderne led-achterlichten en handgrepen. De fabrikant heeft veel aandacht besteed aan gewichtsbesparing door gebruik te maken van een lichtgewicht chassis en een innovatieve bouw van kastjes en meubels. Grote vensters in de keuken en aan de voorkant bieden open zicht en binnen tref je een aangename ambiance door de viltachtige, geluiddempende afwerking van de wand. De grote hoeveelheid kast- en bergruimte zal menig kampeerder plezieren, evenals de goed uitgeruste keuken. Tel daarbij de luxe en ergonomische toiletruimte plus de ruime, caravan brede disselbak en je hebt een zeer complete caravan voor een acceptabele prijs.” De Adria Altea is verkrijgbaar vanaf 24.430 euro.

Winnaars op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Wil je de ANWB Camper en Caravan van Jaar 2023 in het aanschouwen of misschien zelfs van binnen bekijken? Kom dan naar de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht. De winnaars zijn hier nog tot en met zondag in hun volle glorie te bewonderen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!