Airstream caravan populair in Hollywood

Martine van Kuler

De Airstream caravan kennen we onder meer van het televisieprogramma All you need is love, maar ook in Hollywood-films is hij een graag geziene gast.

De Airstream caravan

De Airstream caravan. Je hebt hem waarschijnlijk vaker op televisie gezien dan op een Europese camping. Heel gek is dit niet, want de iconische caravan is gemaakt voor de Amerikaanse markt. Voor Europese begrippen zijn de meeste Airstreams net even te groot. Je rijdt nou eenmaal niet zo snel met zo’n glimmend lel achter je auto naar Zuid-Frankrijk. Maar leuk zijn ze wel, die Airstreams. En dat vinden ook film- en televisiemakers.

Een scène uit de film What’s eating Gilbert Grape?
Een scène uit de film What’s eating Gilbert Grape?

Een stukje geschiedenis

De Amerikaan Wally Byam staat aan de wieg van de Airstream. In de jaren 20 van de vorige eeuw ging hij geregeld met zijn vrouw kamperen. Alleen die tent…, daar hadden ze het niet zo op. Byam zetten in 1929 een tentconstructie op een chassis van een T-Ford, om het doek niet veel later te vervangen door aluminium. Het stel trok zoveel aandacht met hun caravan dat Byam er wel brood in zag. In 1931 was de eerste Airstream-fabriek een feit. Negentig jaar later is de aluminium caravan met zijn afgeronde hoeken uitgegroeid tot een icoon.

Ook in de Iraakse woestijn staat een Airstream in de film Bagdad Café.
Ook in de Iraakse woestijn staat een Airstream in de film Bagdad Café.

Airstream in televisieprogramma’s

De Airstream is in menig televisieprogramma te zien (geweest). In eigen land kennen we hem vooral als de All you need is love-caravan, waarin Robert ten Brink al heel wat liefdesgesprekken heeft gevoerd.

In thuisland Amerika gebruikte Donald Trump de caravan in het derde seizoen van The Apprentice. En zelfs de luxepaardjes Paris Hilton en Nicole Richie gingen met de caravan op pad in hun realityserie The simple life. Hij misstond zeker niet achter hun roze auto.

Scène uit The Hills Have Eyes.
Scène uit The Hills Have Eyes.

Caravan in de hoofdrol

Oké, het is misschien wat overdreven om te spreken over de hoofdrol, maar in menig film en televisieserie speelt de Airstream caravan een prominente rol. Charlie’s AngelsRaizing ArizonaWhat’s Eating Gilbert GrapeThe Hills Have Eyes en The Accountant. Het zijn slechts een paar van de films waarin je een Airstream caravan voorbij ziet komen.

De kijkers van Grey’s anatomy herinneren zich vast nog wel dat de Airstream ook in deze serie was te zien. In dit paleisje maakte dokter McDreamy zijn Meredith geregeld het hof.

Niet zelden zijn de acteurs uit de films en series zo gecharmeerd van hun tijdelijke onderkomen dat ze besluiten een Airstream te kopen. Zo heeft Ben Affleck zelfs de trailer uit The Accountant meegenomen en is ook Patrick Dempsey (de hierboven genoemde McDreamy uit Grey’s) eigenaar van een Airstream caravan. De grootste fan is echter Matthew McConaughey. De acteur heeft jarenlang in een Airstream gewoond. Mét uitzicht op de oceaan, dat dan weer wel.

Jarenlang woonde acteur Matthew McConaughey in deze Airstream in Malibu. (Foto: Architectural Digest)
Jarenlang woonde acteur Matthew McConaughey in deze Airstream in Malibu. (Foto: Architectural Digest)

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!