Hoe briljant is de Kabe Briljant 470 XL?

Martine van Kuler

Wat ons betreft zijn er weinig caravans met mooiere namen dan die uit de edelstenenserie van Kabe: Ametist, Safir, Smaragd en Briljant. Die laatste – voluit de Kabe Briljant 470 XL – is de kleinste uit de reeks, maar het is nog steeds een juweel van een reispaleis.

De vrouwelijke redactieleden van Campingtrend houden wel van een glimmertje, dus een caravan met de naam van een edelsteen klinkt ons als muziek in de oren. Maar is de Kabe Briljant daadwerkelijk zo briljant als de naam doet vermoeden?

Kabe Briljant 470 XL

De caravan heet voluit Kabe Briljant 470 XL. Hij – of is de Briljant een zij? – heeft een opbouwlengte van 5,68 meter. Standaard is hij 2,15 meter breed, maar kies je voor de Kingsize-variant dan krijg je er nog 20 centimeter bij. Rijklaar weegt hij 1377 kilo en je kunt flink wat bagage meenemen, want je mag hem beladen tot maximaal 1700 kilo.

De buitenkant van de Briljant ziet er, zoals we gewend zijn van de Zweedse fabrikant, gelikt uit. Zo heeft hij onder meer gladde beplating en disselafdekking, een grote disselbak voorzien van het Kabe-logo in 3d en 15 inch lichtmetalen velgen.

Maar een leuk uiterlijk is één ding, minstens zo belangrijk is het comfort. Niemand wil immers een interieur dat er prachtig uitziet, maar waarin niet te leven valt. Gelukkig biedt de Kabe Briljant 470 XL het beste van twee werelden: aantrekkelijk én comfortabel.

kabe briljant 470 xl
Vanuit je bed stap je zo de badkamer in.
kabe briljant 470 xl
Vanuit je bed stap je zo de badkamer in.

Caravan met een briljante indeling

De XL in de naam staat voor de indeling. De Kabe Briljant 470 XL heeft namelijk een Frans bed achterin met daarnaast de badkamer. Het tweepersoonsbed is 1,96 bij 1,29/1,02 meter, in de Kingsize-variant meet het bed 1,96 bij 1,40/1,18 meter. Natuurlijk slaap je op comfortabele matrassen en een lattenbodem. Hieronder heb je de beschikking over een enorme bagageruimte, die ook van buitenaf bereikbaar is.

Vanuit je bed stap je zo de badkamer in. Deze heeft niet alleen een douchevloer met anti-slip en een wastafel met uittrekbare kraan, maar ook een draaibaar toilet waarmee je extra bewegingsruimte creëert.Typisch Kabe is de elektrische handdoekverwarming, een prima aanvulling op Alde-vloeistofverwarming en Alde-vloerverwarming die standaard in de caravan zitten.

kabe briljant 470 xl
De stijlvolle keuken in de Briljant.
kabe briljant 470 xl
De stijlvolle keuken in de Briljant.

Koken en loungen

De keuken zien we terug in het midden van de caravan. Deze heeft onder meer een driepitsgasstel met glazen afdekplaat, een ingebouwde spoelbak en een riant werkblad. Er is genoeg opbergruimte voor je keukengerei en de apothekerskast is ideaal voor het bewaren van kruiden en de pot pindakaas die vaak meegaat op vakantie.

Tegenover de keuken is een ruime koel-vriescombinatie geplaatst. Deze is lekker hoog ingebouwd, waardoor je niet op de knieën hoeft als je iets uit de groentelade wilt pakken. De koelkast heeft aan weerszijden scharnieren, dus vanuit de opening van de caravan kun je eenvoudig een fles wijn uit de koeling pakken.

De boeg van de caravan tenslotte, is gereserveerd voor de grote semi-rondzit met heerlijke loungebanken.

kabe briljant 470 xl
Deze zithoek is goed voor uren loungeplezier.
kabe briljant 470 xl
Deze zithoek is goed voor uren loungeplezier.

Waslijst aan accessoires

Zelfs in de standaarduitvoering heeft de Kabe Briljant een zeer complete uitrusting. Denk aan een boiler, afzuigkap, televisievoorbereiding, hordeur, multimediasysteem met perfect geluid, verwarmde hangkast waar je dus ook natte kleding in kunt drogen, een verwarmde schoenenkast en een ingebouwde, draadloze telefoonoplader. Natuurlijk is de caravan ook voorzien van een stabilisatorkoppeling, zelfstellende remmen en het anti-slingersysteem van AL-KO (ATC).

Het jaar rond kamperen met de Kabe Briljant

Met de caravans van Kabe kun je dankzij de uitstekende verwarming, isolatie en ventilatie het jaarrond kamperen en dat geldt ook voor de Briljant. Natuurlijk bewijzen die laatste twee ook hun diensten in de zomer om de caravan koel te houden.

Al met al is de Kabe Briljant 470 XL een superieure caravan uit het topsegment. Daar hangt wel een prijskaartje aan, want hij is verkrijgbaar vanaf zo’n 48.000 euro. Voor dat geld heb je een caravan die een leven lang meegaat. Oók als je er het hele jaar door mee op stap bent.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!