Truma iNet X paneel nu beschikbaar voor consumenten

Jos Mark

iNet X is de opvolger van Truma iNet. De nieuwe versie moet flexibeler zijn en meer componenten kunnen koppelen. Er zijn twee versies; een voor producenten en een voor consumenten. De consumentenversie is nu beschikbaar.

Caravan Salon 2021

Tijdens de Caravan Salon van 2021 werden we door Truma verrast met de opvolger van het iNet-systeem. Het nieuwe iNet X heeft meer mogelijkheden en is makkelijker te updaten. Het beschikt over een eigen bedieningspaneel en kan worden ingezet als je nu een Truma CP plus iNet ready-paneel in je camper of caravan hebt.

Truma iNet X meer dan een gadget

Truma iNet; ik had het in drie campers. Het enige accessoire dat ik meenam naar een volgende camper. Het gemak van met een app op je telefoon de kachel instellen was voor mij de reden. Een beetje blasé wellicht, maar als ik ’s morgens de kachel een tandje omhoog wilde zetten en het water van de douche opwarmen, dan deed ik dat met iNet. Gemak dient de mens en ik mis het nog regelmatig in onze huidige camper.

Truma iNet X is wat dat betreft een hele stap verder. Was het oude iNet slechts een zwarte doos die je met de telefoon kon bereiken, het nieuwe iNet X is je nieuwe bedieningspaneel voor veel apparaten. Het bestaat uit een overzichtelijk tft-paneeltje waarmee je functies kunt bedienen. Gewoon, op dezelfde plek waar je nu het boordpaneel van je camper hebt.

Wie wint de bedieningspanelenwedstrijd?

Het is een beetje gekscherend, maar er lijkt een bedieningspanelenwedstrijd aan de gang. Hymer heeft een eigen app waarmee je functies kunt bedienen. Teleco is ermee bezig. Dometic heeft al een systeem dat vooral Kabe toepast. Maar er is nog geen witte rook als het gaat om het verbinden van alle camper- of caravanfuncties. Daar werkt de concurrentie door. Shaudt bijvoorbeeld kan zelf ook zo’n paneel ontwikkelen, maar dan worden de standaardpaneeltjes te duur. Dus die zien geen noodzaak.
Truma gaat tegen de stroom in. Met hun eigen kachel – die in 90% van de campers en caravans aanwezig is –, hun airco’s en het monitoren van de gasvoorziening hebben ze al 60% van de campertechniek die het waard is om te monitoren in eigen hand.

Wat kun je met je eigen Truma iNet X?

Doordat het paneel via updates kan worden uitgebreid, zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Fysiek moet er natuurlijk wel een verbinding bestaan. Maar je kunt nu al de kachel, de airco bedienen en het gasniveau in de flessen controleren. En omdat het paneel op het boordnet is aangesloten, weet je ook hoeveel spanning er op dat net staat. Ik zie voor me dat het paneel met een shunt – zoals die van Victron – je accucapaciteit kan bewaken en het gebruik kan beheersen. Het in- en uitschakelen van het hele elektrasysteem is helemaal niet moeilijk en het overnemen van zaken als vulstand van watertanks evenmin. We zullen er dus nog veel van gaan horen. Campingtrend heeft al een aanvraag uitstaan voor een Truma iNet X-paneel. Zodra we het hebben, zullen we er uit eigen beleving over rapporteren. Wordt dus vervolgd.
Naar de website van Truma iNet X.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.