Bike Cleaner

Een schone fiets dankzij de prijswinnende Bike Cleaner

Martine van Kuler

Een heerlijke mountainbiketocht, maar daarna met een vieze fiets naar huis. Fervente crossers herkennen het ongetwijfeld. De oplossing heet de Bike Cleaner. De vakjury van Eurobike, de grootste Europese fietsbeurs, heeft de Innovators Prize aan het bedrijf toegekend.

De Bike Cleaner is een vaste, in de grond verankerde zuil, om mountainbikes schoon te spuiten na een tocht. Via een contactloze pay terminal betaal je hiervoor een klein bedrag. Daarna stap je tevreden met een schone fiets de auto in, zonder bij thuiskomst nog een modderige fiets én een vieze auto te hoeven schoonmaken, zo valt te lezen op de website van Bike Cleaner.

Bike Cleaner
Bike Cleaner

Direct je fiets afspuiten na een tocht

Bike Cleaner is opgericht door Ralph Manck. “Het is ontstaan vanuit mijn eigen frustratie”, zo zegt hij op zijn website. “Ik woon in IJsselstein, waar in de wijde omtrek geen bos of trail te vinden is. Daardoor moet je altijd eerst met de auto ergens heen om een leuke mtb-route te vinden. Dan kom je onder de modder terug uit het bos en sta je met een vuile fiets die in of op de auto moet. Thuisgekomen wil je douchen, eten, relaxen en niet meer je fiets schoonmaken. Zou je dat direct na de tocht kunnen doen, dan spoel je 95% van het vuil er zo af en hoef je thuis alleen de ketting nog even te verzorgen en ben je klaar!”

Bike Cleaner op steeds meer locaties

De winst van de Eurobike Innovators Prize zal Bike Cleaner geen windeieren leggen. Op zo’n achttien locaties in Nederland is inmiddels een Bike Cleaner te vinden en het is de bedoeling dat dit jaar nog een landelijke dekking wordt bereikt. Ralph hoopt dan ook dat steeds meer campings, vakantieparken en hotels dicht bij natuurgebieden – die zich als fietsvriendelijk profileren – de schoonmaakservice willen gaan aanbieden. Wij vinden het in ieder geval een mooi initiatief.

Wil je weten waar je een Bike Cleaner vindt? Kijk dan op deze website.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!