Fietshelm Sena

Niet meer suf, wél veilig: draag een (bluetooth) fietshelm

Marije Onderwaater

Fietsen met je hoofd in de wind is heerlijk. Maar een onbeschermd hoofd is kwetsbaar en een fietsongeluk zit in een klein hoekje. Artsen, stichtingen en andere organisaties roepen fietsers op om écht een helm te dragen. Campingtrend tipt je daarom de smart fietshelmen van Sena. Die zien er goed uit én zijn voorzien van allerlei slimme functies. En we hebben een mooie kortingscode voor je.

Fietshelmen hebben misschien een suf imago, maar het is de hoogste tijd om daar korte metten mee te maken. Want een fietshelm kan je beschermen tegen ernstig hersenletsel. Het gebeurt nog te vaak dat fietsers dit na een ongeval oplopen.

Feiten en cijfers

In 2023 kwamen 76.400 fietsers na een verkeersongeval op de Spoedeisende Hulp terecht. In 70 procent van de gevallen was er sprake van een eenzijdig ongeval. Ruim twee op de vijf fietsers waren ouder dan 55 jaar. En 12% van deze fietsers was tussen de 12 en 18 jaar oud. Bijna twee derde van de ongelukken leidde tot ernstig letsel. En in één op de zes gevallen was er zelfs sprake van hersenletsel. Bij de 55-plussers was dit aantal nog hoger, namelijk één op de vijf gevallen.

Fietshelmen
Fietshelmen

Hersenen: geen ham, maar pudding

Artsen, provincies, stichtingen en organisaties, waaronder de ANWB en de Bovag, pleiten voor het dragen van een fietshelm. Zeker bij een e-bike, die gemiddeld 25 tot 30 kilometer per uur gaat. Een val kan grote gevolgen voor de rest van je leven hebben. In een interview met de Gooi en Eemlander zegt Maarten Bot, neurochirurg bij Amsterdam UMC en Tergooi MC in Hilversum: “Zelfs een val vanuit stilstand kan hersenletsel veroorzaken. Ik zie tijdens mijn werk letterlijk de hersenschade die iemand heeft opgelopen. Dan realiseer je je extra hoe belangrijk het is om je hersenen te beschermen. Fietsers zouden moeten beseffen hoe zacht en kwetsbaar hersenen zijn. Mensen hebben vaak door beelden op televisie het idee dat de hersenen een soort vastgemaakte, stevige ham zijn die je in plakken kunt snijden. Maar dat is dus echt niet zo. In je hoofd is het één zachte pudding.”

Dag van de fietshelm
Dag van de fietshelm

Fietshelm verplicht

Omdat het dragen van een helm tijdens het fietsen in Nederland niet verplicht is, proberen artsen, stichtingen en organisaties hier op een andere manier aandacht voor te vragen. Daarvoor is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. Deze dag vond dit jaar op 10 april plaats.

Regels Europa

In andere landen gelden strengere regels voor het dragen van een fietshelm. Let daarop wanneer je op vakantie gaat fietsen. Zo geldt in Frankrijk een fietshelmplicht voor kinderen tot 12 jaar, ook als ze achterop zitten. In Zweden geldt dit voor jongeren tot 15 jaar en in Spanje zelfs tot 16 jaar. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht, maar wordt het wel zeer aangeraden. In dat land zie je ook veel fietsers een helm dragen.

Fietshelm
Fietshelm

Communiceren via de Sena fietshelm

Het is vast herkenbaar: ook al wéét je dat je beter een fietshelm kunt dragen, je staat niet meteen te springen om er eentje op je hoofd te zetten. Als je er dan toch één draagt, kan die maar beter mooi en handig zijn. En dat zijn de fietshelmen van Sena Outdoor. Allereerst richt het Nederlandse merk zich op veiligheid. Daarnaast zet Sena zich in voor draadloze communicatie tussen rijders; eerst motorrijders, nu ook fietsers.

Helm met bluetooth

De smart fietshelmen van Sena zijn uitgerust met bluetooth, waarmee je verbinding kunt maken met je telefoon, gps óf een andere bluetooth-helm. De connectie met een andere smart fietshelm met bluetooth maakt het mogelijk om onderweg met elkaar te blijven communiceren of elkaar ergens voor te waarschuwen. De bluetooth-verbinding heeft een behoorlijk bereik van wel 900 meter. Gebruik je een Garmin Edge 830 of 1030-fietsnavigatiesysteem, dan kan je via je helm naar de routeaanwijzingen luisteren.

Sena helm
Sena helm

Korting via Campingtrend

Better safe than sorry: wil jij je hoofd beschermen met een Sena fietshelm? Schaf er dan eentje aan via Campingtrend. De helmen zijn er in allerlei soorten en maten, er is altijd wel een helm die bij jou past. Met de code campingtrend24 krijg je maar liefst 10% korting op een fietshelm van Sena. Via onderstaande button kom je op de site.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…