Leatherman Curl

Op de last minute Kerst-verlanglijst: de Leatherman Curl

Marije Onderwaater

Wij kennen ze: kampeerders en outdoor-liefhebbers wier hart sneller gaat kloppen van een fijne multitool. De Leatherman Curl is zo'n lekker exemplaar dat zeker een plaatsje op de last minute verlanglijst voor Kerst verdient.

Eerst even een disclaimer, want die verlanglijst moet dan wel gaan naar iemand die enigszins van je houdt. Met een aanschafprijs van bijna 100 euro is de Leatherman Curl namelijk echt wel een cadeau met de hoofdletter C. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om hem zelf aan te schaffen. Want met een Leatherman-multitool doe je járen, en als je die nou eens door de aanschafprijs deelt, dan kost hij je per jaar bijna niets. Mooie redenering, toch?

Voorbereid op álles

De Leatherman Curl is geïnspireerd op de Wave Plus, de bestverkochte multitool van het Amerikaanse Leatherman. Volgens het bedrijf is de Curl zeer geschikt voor mensen die voor het eerst een multitool aanschaffen. Opgevouwen is hij slechts 10 centimeter lang, terwijl de tool toch vijftien verschillende gereedschappen heeft. “Het is de snelste, gemakkelijkste en meest betaalbare manier om voorbereid te zijn op thuisprojecten, snelle oplossingen en al het andere dat het leven op je pad brengt”, zegt Leatherman hier zelf over. En dat kunnen wij natuurlijk niet mooier omschrijven.

Leatherman Curl multitool
De Leatherman Curl multitool
Leatherman Curl multitool
De Leatherman Curl multitool

Iconische functies Leatherman Curl

Enkele iconische functies van de Leatherman-multitools zijn ook terug te vinden in de Curl. In totaal zijn er vijftien gereedschappen:

 1. Punttang
 2. Gewone tang
 3. Draadschaar voor hard metaal
 4. Draadschaar
 5. Draadstripper
 6. 420HC mes
 7. Grote bit schroevendraaier
 8. Schaar met veer
 9. Diamant gecoate vijl
 10. Blikopener
 11. Flessenopener
 12. Priem met oog voor draad
 13. Liniaal (4 inch | 10 cm)
 14. Hout-/metaalvijl
 15. Medium platte schroevendraaier

Je ziet ze op de afbeelding hieronder.

Tools Leatherman Curl
De 15 tools van de Leatherman Curl
Tools Leatherman Curl
De 15 tools van de Leatherman Curl

Van mes tot schaar

Heel handig is het mes dat is te gebruiken wanneer de rest van de tool is ingeklapt en dat je met één hand kunt uitklappen. Het mes is gemaakt van roestvast 420 HC staal en kan dus tegen een stootje. Je kunt er onder meer je campingmaaltje mee bereiden of het mes inzetten voor zwaarder werk. Een vergrendeling zorgt ervoor dat het mes niet kan open springen wanneer het is dichtgeklapt. De schroevendraaier is uit te rusten met verschillende bitjes. Hiervoor kan je – misschien volgend jaar? – de Bit Kit Set op je verlanglijstje zetten. Ook noemenswaardig is de schaar, met een veer, die je voor van alles kunt gebruiken.

Leatherman Curl schaar
Handig: altijd een schaar bij de hand.
Leatherman Curl schaar
Handig: altijd een schaar bij de hand.

Nylon hoesje

De Leatherman Curl komt in een nylon hoesje dat je met een clip aan je riem kunt hangen. De multitool is onder meer te koop bij Bol.com voor 98 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…