iTBS

ITBS voorkomt meer dan alleen slingeren van de caravan

Jos Mark

Het is de nachtmerrie van iedere caravanbezitter: een caravan die op weg naar de vakantiebestemming gaat slingeren. ITBS is een hulpsysteem die dat slingeren voorkomt. En het systeem heeft nog meer voordelen.

Hulpsysteem ITBS heeft drie functies

ITBS (Intergrated Trailerbrake System) zagen wij in 2014 voor het eerst. Het is naast een anti-slingersysteem voor de caravan ook een geweldig hulpmiddel in de bergen. Daarnaast zorgt ITBS ervoor dat de caravan bij het achteruitrijden niet blokkeert. Rijden in de bergen met een caravan is een klusje dat je niet op de rijschool leert. Best vreemd, want met een caravan in de bergen rijden vergt best ervaring van de bestuurder. Bij het afdalen loopt de caravan namelijk door zijn eigen gewicht in de oplooprem. De rem wordt als het ware op de wielen gedrukt terwijl je helemaal niet wil remmen. Het gevolg is dat de remmen – na een tijdje bergaf rijden – warm lopen en als het lang genoeg duurt zelfs kunnen verbranden. Met alle gevolgen van dien.

ITBS drukt de oplooprem terug als je bergaf rijdt

Een luchtcilinder, compressor en een besturingsunit voorzien van software; dat is het hele systeem in een notendop. Doordat de besturingsunit signalen van de remmen krijgt, weet ITBS dat er niet wordt geremd. Dan hoort de oploop rem niet geactiveerd te zijn en onderneemt het systeem actie door de oploopkoppeling terug te drukken. De wielen van de caravan kunnen zo vrij draaien en de remmen worden niet heet door continu slepen. Zodra het rempedaal wordt ingedrukt, ziet ITBS dat. De cilinder laat de rem los en kan de caravan afremmen. Zo kom je zonder verbrande remmen de bergen af.

ITBS geeft de rem vrij bij achteruitrijden

Een andere functie die schade aan de caravan voorkomt, is het ontkoppelen van de rem bij achteruitrijden. Als je vaker met een caravan hebt gereden, dan herken je dit vast wel. Je komt aan bij een benzinestation en je moet onverhoopt toch nog een stukje achteruit rijden. De caravan staat op de rem, want daarvan is net de oplooprem geactiveerd. De oplossing is om dan even een stukje naar voren te rijden, de oplooprem te ‘strekken’ en daarna achteruit te rijden. Het is helaas iets dat veel wordt vergeten of wat mensen gewoon niet weten. En dan druk je met een sterke trekauto door de rem heen. Je bent dan echt niet de eerste die de remmen daarmee kapot drukt. ITBS ziet dat je achteruit inschakelt en drukt de oplooprem los. Je kunt direct achteruitrijden.

ITBS remt als de caravan gaat slingeren

Deze functie kennen de meeste mensen wel: ITBS trekt aan de rem als de caravan gaat slingeren. Het systeem wordt daarom vaak vergeleken met AL-KO’s ATC (AL-KO Trailer Control). Dat is alleen een anti-slingersysteem voor de caravan. Omdat ATC je niet ontzorgt bij het bergaf rijden en niet ontkoppelt bij achteruitrijden, is het systeem niet echt vergelijkbaar.

ITBS is voor de rondtrekkende caravanner

Moet je nu gelijk allemaal ITBS onder de caravan laten monteren? Nee, dat is volgens Wim Nell van Triorep in Scherpenzeel zeker niet de bedoeling. ITBS is bedoeld voor de doorgewinterde caravanner die veel kilometers maakt, comfortabel door of over de Alpen wil trekken en continu verzekerd wil zijn van zijn veiligheid op de weg. Het systeem is te bestellen bij de eigen dealer. Triorep zorgt dan verder voor de inbouw van het systeem op de caravan.
.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.