Vlak slapen en stabiel staan met een E&P levelsysteem

Jos Mark

We hebben het al vaker over stelpoten gehad; het is volgens een van onze video's zelfs een van de meest onzinnige accessoires. Je kunt er namelijk prima zonder. Met blokken kom je best aardig recht en slapen gaat ook wel als je niet helemaal vlak staat. Het leven met een E en P levelsysteem is echter een stuk aangenamer. Waarom leggen we je in deze post uit.

E en P levelsysteem onder de Campingtrend-camper

We berichten er deze week veel over op YouTube en onze socials: de nieuwe Campingtrend camper is gearriveerd en we zijn zelfs voor aflevering al druk met het op- en inbouwen van allerlei producten. Omdat we verwend zijn met stelpoten onder onze campers laten we ook onder deze camper een levelsysteem van E en P bouwen. Het systeem bestaat uit een centrale unit waarin de pomp en de hydraulische regelaars zijn gebouwd. In ons geval hebben we ook een weegfunctie laten inbouwen zodat we altijd kunnen controleren wat de camper weegt. Onder de camper bevinden zich de cilinders die ervoor zorgen dat we waterpas komen te staan. Ook is er een digitale unit waarin een stuk software voor de besturing en het meten en wegen onder de vloer van de camper gebouwd.

Waterpas doet meer dan je denkt

Lang geleden, toen wij nog geen ervaring met stelpoten hadden, vonden wij het echt onzin. Tot we op een dag zijn overgehaald door een fabrikant om het toch vooral eens te proberen. Toen kwamen we erachter dat je beter slaapt als de camper waterpas staat. Dat je minder snel gestoord wordt tijdens je nachtrust als je partner even naar het toilet gaat omdat de camper dan gewoon minder beweegt. Het scheelt zoveel dat wij sinds die eerste keer volledig overtuigd zijn van het nut van een levelsysteem onder onze camper. Het blijkt overigens dat wij daar niet alleen in zijn, want vele van onze volgers op YouTube delen dezelfde ervaring die wij hebben na de installatie van deze accessoire.

Sjoerd vertelt alles over het E en P Systeem

Onze ‘vaste’ hulp bij het inbouwen van accessoires is Sjoerd Kuipers van Kampeer Techniek Zuid-Holland. Hij is ook regelmatig te vinden bij het AL-KO Klantencentrum in Nieuw Vennep. Sjoerd is inbouwspecialist voor caravan- en camperaccessoires en heeft inmiddels tientallen systemen voor E en P opgebouwd. Vandaag helpt hij ons en vertelt hij en passant alle ins & outs van ons E en P levelsysteem.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.