Schoon drinkwater in camper of caravan dankzij Alb Filter

Martine van Kuler

Wil jij het water dat in je camper of caravan uit de kraan komt graag drinken, maar twijfel je of dit gezond is? Of vind je het gewoon niet zo lekker smaken? Alb Filter van Blaufactor biedt uitkomst. Met de Pro Camper Set van het Duitse bedrijf drink je gefilterd water: schoon, veilig en lekker.

Over het algemeen is kraanwater overal in Europa veilig te drinken, maar de smaak is niet altijd even aangenaam. Chloorwater hoort in een zwembad en niet in je glas. De meeste vakantiegangers kopen dan ook water in plastic flessen. Afgezien van het geld dat je hiervoor betaalt, draag je op deze manier niet bij aan een beter milieu. De oplossing van het Duitse Blaufactor heet Alb Filter. Met de Pro Camper Set kun je het water dat in je camper of caravan uit de kraan komt veilig drinken.

water
Water zonder chloorsmaak? Alb Filter regelt het.
water
Water zonder chloorsmaak? Alb Filter regelt het.

Zo werkt de Alb Filter Pro Camper Set

De Alb Filter Pro Camper Set is geschikt voor zowel los gebruik als vaste inbouw. Het is geschikt voor iedere camper of caravan en eenvoudig in gebruik. De basis van de set is de Mobil Active buitenfilter; een stuk slang met hoogwaardige Gardena-koppelingen. Daaraan vast wordt het aluminium filterhuis met de actieve koolstoffilter geklikt. Als alle ‘onbetrouwbare’ elementen, zoals de gewone waterslang en het openbare watertappunt voor het filter blijven, zorgt dit koolstoffilter ervoor dat de smaak van het water verbetert. Bijvoorbeeld door het wegfilteren van chloor, microplastic en zware metalen, zoals koper en lood. Blaufactor claimt zelfs dat bepaalde organische verbindingen – zoals resten van pesticiden, insecticiden, herbiciden, geneesmiddelen en hormonen –  in het water worden verminderd.

Alb Filter
Koolstoffilter (buiten).
Alb Filter
Koolstoffilter (buiten).
Alb Filter
Nanofilter (binnen).
Alb Filter
Nanofilter (binnen).

Weg met bacteriën!

In principe heb je door alleen al het gebruik van het buitenfilter water dat een stuk frisser je tank ingaat, waardoor het logischerwijs gezonder zal zijn om te drinken. Mits je een schone watertank hebt natuurlijk.

Het buitenfilter maakt het water al een heel stuk schoner, maar helemaal gezuiverd is het nog niet. En daar komt het nanofilter – ook wel het binnenfilter – om de hoek kijken. Dit is voorzien van holle vezel membranen die verontreiniging uit het water filteren die groter is dan 0,1 micron, oftewel een duizendste millimeter. Denk hierbij aan E-coli, legionella en andere ziekteverwekkers.

Alb Filter pro_camper_set
Zo werkt de Alb Filter Pro Camper Set.
Alb Filter pro_camper_set
Zo werkt de Alb Filter Pro Camper Set.

Zuiver drinkwater op de camping

Alb Filter adviseert zeker bij grotere watertanks (vanaf 120 liter) beide filters, dus zowel binnen als buiten, te gebruiken. Het koolstoffilter kan 3000 tot 5000 liter water filteren voordat het aan vervanging toe is. Dit staat gelijk aan ongeveer vier maanden onafgebroken gebruik. Voor het nanofilter is dit maximaal 7000 liter of zes maanden onafgebroken gebruik. Uiteraard is dit afhankelijk van de kwaliteit van het water dat door het filter stroomt. Hoe vervuilder dit is, des te eerder de filters verzadigd zijn.

De Mobil Active koolstoffilter kost 149,90 euro. Voor het nanofilter betaal je 179,90 euro en Pro Camper Set inclusief alle koppelingen en een klem om het filter te monteren kost 319, 90 euro. Het is niet goedkoop, maar je drinkt wél zuiver water.

Jos heeft de Alb Filter Pro Camper Set en maakte er de video boven dit artikel over. Ben je net zo enthousiast als hij en wil je er meer over weten of de set bestellen? Klik dan op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!