Aardbeving in Japan nieuwe tegenslag voor automobielindustrie

Jos Mark

De aardbeving die gisteren plaatsvond in Japan – waarbij doden en gewonden vielen – kan leiden tot een nieuwe tegenslag voor de automobielindustrie. In het aardbevingsgebied bevinden zich drie fabrieken van chips. Het natuurgeweld heeft alles voorlopig stilgelegd.

Renesas

De Japanse fabrikant Renesas produceert veel semiconductors voor de wereldwijde automobielindustrie. Door de aardbeving van 16 maart 2022 is het bedrijf genoodzaakt drie van haar fabrieken in ieder geval tijdelijk te sluiten.

Fabrieken schakelen automatisch uit bij aardbeving

De aardbeving in Japan met een kracht van 7.4 op de schaal van Richter trof dezelfde regio waar 11 jaar geleden de tsunami plaatsvond. Ter vergelijking, die had een kracht van 9.0 op de schaal van Richter.
Renesas meldt dat bij een aardbeving de stroomvoorziening automatisch wordt onderbroken. In dat geval komt de productie direct tot stilstand. Vandaag – 17 maart – meldt het bedrijf dat de elektriciteit in twee fabrieken inmiddels is hersteld. Renesas bekijkt op dit moment de schade aan machines en producten. Daarnaast moet de veiligheid van de gebouwen worden gegarandeerd. Zelfs als er geen schade wordt geconstateerd, duurt het enkele dagen voor de productie kan hervatten.

Renesas fabrikant van chips voor automobielindustrie

De automobielindustrie had eerder problemen door gebrek aan chips. Vorig jaar droogde de productie in China op vanwege corona. De oorlog in Oekraïne zorgt momenteel voor stagnatie bij de productie van kabelbomen. Aluminiumproductie in China is vertraagd en Russisch aluminium valt onder een boycot.

Vorig jaar werd de Japanse regio ook getroffen door natuurgeweld. Destijds door een aardbeving met een kracht van 7.3 op de schaal van Richter. De productie was daarna slechts een week onderbroken.
De Naka en Yonezawa fabrieken maken microchips voor automotive en industrieel gebruik. Wat de invloed van de onderbreking is op de productie van voertuigen in Europa is op dit moment niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.