9 dingen die iedere kampeerder herkent, jij ook?

Marije Onderwaater

In de lijst van dingen die kunnen gebeuren tijdens een kampeervakantie vinken wij bijna alles af. We kamperen immers al zo lang en hebben van alles meegemaakt. Tijd voor een lijstje van 9 dingen die iedere kampeerder herkent, in willekeurige volgorde en natuurlijk met een knipoog. Herken jij ze ook?

1. De camping valt tegen

Er zijn allerlei redenen waarom een camping kan tegenvallen. De foto’s op de campingwebsite geven een behoorlijk vertekend beeld, je verwachtingen waren zo sky high dat het in het echt bijna alleen maar kan tegenvallen, het straatje staat vol met luidruchtige Nederlands of het gereserveerde plekje dat je van tevoren niet zelf mocht uitzoeken, blijkt pal tegenover de toiletten te liggen die ’s avonds met een schijnwerper zijn verlicht. Wij denken dat iedere kampeerder wel eens op een camping is aangekomen en heeft gedacht: zo hadden we het niet bedacht. En soms is het ook gewoon even wennen en acclimatiseren.

2. Iedereen hoort ALLES van je en jij van hen

Met slechts een tentdoek of een caravan-/camperwandje ben je gescheiden van de andere campinggasten. En we weten allemaal dat die doeken en wandjes echt geen geluid tegenhouden. Dat betekent dat je het discussietje dát je eens hebt op fluistertoon voert, je de kinderen tot stilte maant wanneer ze de boel bij elkaar schreeuwen, je snurkende partner nog eens een por geeft én je die gepassioneerde rendez-vous zo geruisloos probeert te laten verlopen. En probeer zelf maar eens stoïcijns te blijven kijken wanneer de campingburen na een nacht vol oui, oui, ouiuiuiuiuiui de volgende ochtend ontspannen de tent uit komen huppelen.

Weinig privacy op drukke campings.
Weinig privacy op drukke campings.

3. Regen op de camping

Wij genieten enorm van het buitenleven dat bij kamperen hoort. Een buitje kunnen wij dan ook best hebben. Regen dat op het tentdoek tikt is zelfs gezellig! Maar het is wat anders als het gaat regenen… en regenen… en regenen… Alles wordt vochtig, je zit opgesloten in de tent, je moet een paraplu mee als je gaat plassen en als je echt geluk hebt, loopt de tent nog onder. En om nog maar niet te spreken van de kou die een paar flinke buien met zich mee kunnen brengen. Maar: des te blijer zijn we wanneer het weer opklaart. Zodra de laatste druppel is gevallen, verkassen wij weer naar buiten! En die blijdschap die je dan ervaart, is vast een van de dingen die iedere kampeerder herkent.

4. Die 800 meter lopen blijkt in werkelijkheid 1500 meter

Lezen wij in een beschrijving dat de camping op 800 meter lopen van een pittoresk dorpje ligt, dan vallen we in katzwijm. Daar willen we naartoe! Lekker ’s ochtends in het dorpje een kopje koffie drinken op het terras of ’s avonds na het eten nog een ijsje halen. We boeken de camping en verheugen ons op die korte wandelingetjes naar het dorp. Tot blijkt dat het plaatsje weliswaar op 800 meter lopen ligt, maar dat je dan wel aan de uiterste rand van het dorp bent. Wil je zijn op de plek waar het allemaal gebeurt, dan moet je minstens nog eens 800 meter lopen.

Zó ver lopen? Grapje, van Rocamadour wisten we van te voren dat het een stuk lopen was.
Zó ver lopen? Grapje, van Rocamadour wisten we van te voren dat het een stuk lopen was.

5. Campingburen in alle soorten en maten

Over campingburen kunnen we pagina’s vullen. Eerder schreven we al over de campingtypes, die iedereen wel herkent. Omdat je op veel campings nul privacy hebt, kan een vakantie staan of vallen met je buren. Je hebt erbij die het liefst elke minuut met je willen doorbrengen (samen eten, uitstapjes maken, naar het zwembad etc), je hebt buren die veel te veel lawaai maken (onze kinderen zijn ook niet altijd zwijgzame engeltjes) en er zijn buren die jouw dag beschouwen als een aflevering van een realitysoap en elk moment volgen wat er op jullie plek gebeurt. Maar er zijn ook campingburen die goud waard zijn. Met wie je graag een drankje drinkt, een tijdschrift uitwisselt of even een praatje maakt.

6. Dilemma: hoe vaak zeg je iemand gedag?

Tja, je moet wel eens een paar keer per dag langs dezelfde mensen. De eerste keer zeg je natuurlijk opgewekt ‘goedemorgen’. Maar al die keren daarna? Moet je dan tien keer per dag ‘hoi’ zeggen? Hier laat de campingetiquette ons in de steek. Dus lopen we maar een beetje voor ons uit starend of vaag glimlachend langs.

7. De campingtoiletten

Onlangs schreven we een artikel over naar de wc gaan op de camping en dat scoorde als een tierelier. De campingtoiletten zijn voor ons hartstikke belangrijk. Zijn ze schoon? Op welke plek op de camping vind je ze? Wij herinneren ons bijvoorbeeld een soort sanitairwagen op wielen waarvan de deuren de hele dag open stonden. Deze unit stond in het midden van een kampeerveld en alle andere kampeerders konden vanaf hun plek lekker kijken naar jouw voeten terwijl je op het toilet zat. Gezellig! Dan zijn er nog kwesties als campings zonder toiletpapier of campings waar te weinig hokjes zijn en waar je dus altijd meteen na iemand moet.

Deze komen we gelukkig niet meer zo vaak tegen bij de campingtoiletten.
Deze komen we gelukkig niet meer zo vaak tegen bij de campingtoiletten.

8. Opvoeden op de camping is best lastig

In het lijstje van dingen die iedere kampeerder herkent, mag dit punt volgens ons niet ontbreken. Want iedereen die met kinderen kampeert of heeft gekampeerd, weet dat opvoeden op de camping best lastig kan zijn. Vooral omdat je soms voelt alsof iedereen met je meekijkt en -luistert. En je weet: andere campinggasten hebben haarfijn in de gaten of je situaties met de kinderen wel of niet goed oplost. Wij hebben hiervoor maar één oplossing: pokerface mee naar de camping en gewoon je eigen ding doen. Dat werkt echt het allerbeste.

9. Stress om de wasmachine te bemachtigen

De laatste schone kleding is uit de tas gevist, terwijl de herbruikbare supermarkttas met vuile was uitpuilt. Die avond bedenk je om morgenochtend écht de was te gaan doen. Vol goede moed sta je de volgende dag bij de wasmachines om vervolgens tot de ontdekking te komen dat alle wasmachines al in gebruik zijn. Nu begint het grote timen en heen-en-weer lopen om te checken wanneer ze klaar zijn én ervoor te zorgen dat JIJ de eerstvolgende bent die je vuile was in de vrijgekomen machine mikt. Vervolgens zet je een timer om ervoor te zorgen dat jij je eigen schone was braaf op tijd ophaalt en zo blijf je wel even bezig. Maar wat voelt het fijn als alles weer lekker droog wappert in de zon!

Heerlijk als de was weer droogt in de zon!
Heerlijk als de was weer droogt in de zon!

Bonus: genieten van kamperen

Wat iedere kampeerder zeker herkent is het genieten van kamperen. Lekker buiten zijn, in de frisse lucht slapen, chillen bij het campingzwembad, blije kinderen, een drankje voor de tent drinken; we love it! Daarom is kamperen natuurlijk onze favoriete manier van vakantie vieren.

Dit was nog lang niet alles…

Als het gaat om dingen die iedere kampeerder herkent, kunnen we nog wel honderd dingen schrijven. Welke dingen herken jij of juist niet? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…