Kamjak Istrië

5x zien en doen in Istrië

Martine van Kuler

Afgelopen zaterdag las je op Campingtrend al waarom wij het zo leuk vinden om te kamperen in Istrië. Maar wát is er dan precies zo leuk aan deze Kroatische regio? Maar wat moet je dan precies zien en doen in Istrië? Dit zijn vijf tips die je wat ons betreft niet mag missen!

amfitheater Pula
Het Romeinse amfitheater van Pula.
amfitheater Pula
Het Romeinse amfitheater van Pula.

Het amfitheater van Pula

Pula is een gezellige kustplaats waar je heerlijk kunt flaneren, winkelen en eten. Ook als je behoefte hebt aan cultuur zit je goed in deze stad. In Pula staat namelijk een oud Romeins amfitheater dat de tand des tijds goed heeft doorstaan. Omdat de arena op een helling staat, heeft het aan de ene kant drie verdiepingen en aan de andere kant twee. Vroeger werden er gladiatorengevechten gehouden, tegenwoordig – vooral in de zomermaanden – is het het decor van theater- en muziekvoorstellingen. Het amfitheater is te bezoeken en als je in Istrië bent moet je dat ook echt doen!
 
rovinj Istrië
rovinj Istrië

Rovinj

Rovinj staat bekend als de parel van de Adriatische kust en dat is niet voor niets! Je vindt er eigenlijk niet zoveel echte bezienswaardigheden, maar toch is deze stad een must see. Slenter door de smalle straatjes, geniet van een kleurrijke gevels, bezoek een van de vele ateliers, flaneer over de boulevard en kijk naar de vissersbootjes in de haven. Vergeet niet de Sint-Eufemiakerk te bezoeken. Het is even klimmen, maar vanaf de top van de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.
kamenjak
Schiereiland Kamenjak.
kamenjak
Schiereiland Kamenjak.

Kamenjak

Het schiereiland Kamenjak is het zuidelijkste deel van Istrië. Vanwege de veelzijdige natuur, ruige kliffen en bijzondere flora & fauna is het een beschermd natuurgebied. Premantura is het enige stadje op het schiereiland. Toch hoef je je er niet te vervelen. Langs de kust liggen mooie wandelpaden en door de heuvels kun je prima mountainbiken. Ben je niet bang uitgevallen, spring dan van de kliffen de zee in. Wel oppassen natuurlijk! Lig je liever gewoon een dagje op het strand? Geen probleem, want er zijn er genoeg te vinden.
Blue cave Pula
Verken de blauwe grotten per kajak!
Blue cave Pula
Verken de blauwe grotten per kajak!

Galebianna cave

Niet ver van Pula ligt de Galebianna cave, ook wel bekend als de blue cave. Zoals de naam al doet vermoeden is het water in deze grot extreem helder. Je kunt de blue cave te voet bezoeken – wandel dan vanuit Pula in zuidelijke richting langs de kust en volg de aanwijzingen – maar dan nog zul je het laatste stukje te water moeten. Dat is namelijk de enige manier om de grot te bereiken. De meeste bezoekers kiezen er dan ook voor om een kajaktour onder begeleiding van een gids te maken. Voor een tour van drie uur betaal je 55 euro. Meer informatie vind je op de website van Pula Outdoor.

Truffelhuis Tartufi
Een aanrader als je van truffels houdt!
Truffelhuis Tartufi
Een aanrader als je van truffels houdt!

Truffelhuis Karlic Tartufi

Op gastronomisch gebied heeft Istrië veel te bieden. Wijn, olijfolie, verse vis, truffels. Ben je een liefhebber van dat laatste – en eigenlijk ook als je dat niet bent – dan is een bezoek aan het beroemde truffelhuis van Karlić Tartufi een aanrader. Je kunt hier niet alleen truffels proeven, maar onder leiding van een gids en een hond kun je ze ook zelf gaan zoeken. Het hele jaar door zijn er zwarte truffels te vinden, maar in het najaar zou je ook zomaar eens extreem dure witte varianten kunnen vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!