Waddeneilanden vuurtoren

5x zien en doen op de Nederlandse Waddeneilanden

Martine van Kuler

Uitwaaien op het strand, fietsen door de duinen. Het is verplichte kost als je op een van de Waddeneilanden vakantie viert. Maar de Wadden hebben meer te bieden. Dit moet je echt zien en doen op de Nederlandse Waddeneilanden volgens de Campingtrend-redactie.

Texel: bezoek natuurmuseum Ecomare

Zeker als je Texel met kinderen bezoekt is Ecomare een uitje dat je eigenlijk niet mag missen. In het natuurmuseum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel. Je ziet er zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van heel dichtbij. Sinds kort kun je je er ook vergapen aan het 24 meter lange geraamte van een vinvis, de op een na grootste walvissoort.
Ecomare ligt in het Nationaal Park Duinen, dus combineer het bezoek aan het museum vooral met een wandeling door het Duinpark. Voor de kleintjes is er een speciale kinderwandeling. Wil je het natuurgebied goed verkennen, dan is er de mogelijkheid om een excursie te maken door het deel van de Slufter dat niet vrij toegankelijk is. Deze wandeling duurt zo’n twee uur en is geschikt vanaf acht jaar. Hier vind je meer informatie over Ecomare.
Zeehonden Nederlandse Waddeneilanden
Zeehonden Nederlandse Waddeneilanden

Het drenkelingenhuisje op Vlieland

In een lijstje ‘Zien en doen op de Nederlandse Waddeneilanden’ mag het drenkelingenhuisje op Vlieland niet ontbreken. Je vindt het op de Vliehors. Dit is een zandvlakte van zo’n twintig vierkante kilometer aan de westkant van Vlieland. Het wordt door de eilanders zelf wel ‘de Sahara van het Noorden’ genoemd. Je ziet er niets anders dan zand en oneindige zee. Rond de punt van de Vliehors zul je bijna altijd zeehonden spotten.

Al ruim een eeuw lang staat midden op de Vliehors een drenkelingenhuisje. Ooit was het een schuilplaats voor gestrande schipbreukelingen, maar inmiddels is het ingericht als juttersmuseum. Alles wat op het strand is aangespoeld is hier te bewonderen, van sigaretten tot flessenpost. Ook is het drenkelingenhuisje tegenwoordig een officiële trouwlocatie. De Vliehors Expres maakt tochten over De Vliehors.

oerol
oerol

Voor volgend jaar: bezoek Oerol op Terschelling

Voor dit jaar is het te laat, maar zet Oerol alvast op de kalender voor 2023. Dit festival op Terschelling is namelijk echt de moeite waard. Je moet ervan houden natuurlijk, maar als je graag naar het theater gaat, dol bent op muziek en houdt van festivals, dan is Oerol eigenlijk iets dat je in ieder geval een keer in je leven moet meemaken. Het tiendaagse culturele festival wordt jaarlijks in juni gehouden.

Verspreid over het eiland zijn podia opgebouwd waar bekende en minder bekende artiesten optreden. Ook zijn er talkshows en tentoonstellingen. Op de website van Oerol vind je alle informatie.

Neem een Robbenslok op Ameland

Zien en doen op de Nederlandse Waddeneilanden, maar dan vooral doen: neem een lokaal bittertje. Op Ameland kun je je tegoed doen aan een Robbenslok. Het recept van dit kruidige likeurtje houden de Amelanders angstvallig geheim, maar verwarmen doet het je zeker!

 

Eilander Blagexpres Schiermonnikoog
Eilander Blagexpres Schiermonnikoog

Maak een ritje met de Eilander Balgexpres op Schiermonnikoog

De Balg is de uiterste oostpunt van Schiermonnikoog en een goede plek om schelpen te zoeken. Omdat hier diepe geulen vlakbij het eiland komen, spoelen er allerlei bijzondere schelpen aan, zoals wulken en noordkrompen. Bovendien is de Balg dé plek om zeehonden te zien. Met de Eilander Balgexpres – een tractor met een busaanhanger – kun je naar dit mooie stukje Schiermonnikoog, en alleen al dat ritje maakt het de moeite waard.

Wil je meer weten over de Nederlandse Waddeneilanden? Lees dat dit artikel. En houd Campingtrend in de gaten, want vrijdag tippen we een aantal campings op de Waddeneilanden.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!