Kotli Kroatië

5x unieke bezienswaardigheden in Kroatië

Martine van Kuler

Artikelen over Kroatië zijn populair op Campingtrend. Jullie blijken het een heerlijk kampeerland te vinden. Veel bezienswaardigheden zijn bekend, maar er zijn ook nog heel wat onontdekte pareltjes. Daarom hierbij vijf tips van unieke bezienswaardigheden in Kroatië.

Hum Kroatië
Hum, het kleinste stadje ter wereld volgens het Guinness Book of World Records.
Hum Kroatië
Hum, het kleinste stadje ter wereld volgens het Guinness Book of World Records.

Hum: het kleinste stadje ter wereld

Bij het woord ‘stad’ denk je al snel aan volle straten, hoge gebouwen en veel verkeer. Hoe anders is dat in Hum, dat in het Guinness Book of World Records is opgenomen als het kleinste stadje ter wereld. Hum ligt op het schiereiland Istrië, op een hoogte van 400 meter. Met een slechts dertig inwoners is het niet verwonderlijk dat er in Hum geen files, grote gebouwen en geen winkelcentra zijn. Toch behoort het zeker tot de unieke bezienswaardigheden van Kroatië.

In de buurt van Hum kun je verder de watervallen van Kotli bezoeken. In de rivierbedding zijn door het water bijzondere uitsparingen ontstaan in het kalksteen. De combinatie van het water met de kalkstenen ondergrond zorgt voor een bijzondere kleur, waardoor Kotli een echte foto-hotspot is. Zie de foto boven dit artikel!

vrbnik
Het smalste straatje van Vrbnik.
vrbnik
Het smalste straatje van Vrbnik.

Smalle straatjes in Vrbnik

Hum mag dan ‘s werelds kleinste stadje zijn, in Vrbnik vind je misschien wel de smalste straatjes. Het stadje op het eiland Krk heeft straatjes die zo smal zijn dat zelfs mensen er niet doorheen kunnen. Eén van deze straatjes is de Klančić straat, waarvan het smalste deel maar iets meer dan 40 centimeter breed – of liever gezegd smal – is. Mocht je willen ontdekken of je behoort tot de groep die door het straatje past, of toch tot de groep die een omweg moet nemen, dan vind je het antwoord in Vrbnik, met recht een van de unieke bezienswaardigheden in Kroatië als je het ons vraagt.

Wil je na de stadswandeling nog een duik nemen, dan kan dat trouwens prima. Rondom Vrbnik ligt een aantal mooie strandjes waar je fijn kunt zwemmen, snorkelen en duiken.

Susak bezienswaardigheden in Kroatië
Susak bezienswaardigheden in Kroatië

De kortste rok van Kroatië

Ook op Susak vind een van de meest unieke bezienswaardigheden van Kroatië, namelijk de kortste rokken. Het eilandje Susak is maar 4 km2 groot en ligt afgelegen in de Kvarner baai bij het eiland Lošinj. De klederdracht van de bewoners bevat onder meer de kamizoti. Deze rok bestaat uit vijf of zes witte rokken waarvan de bovenste het kortst is. Alle onderliggende lagen zijn steeds een centimeter langer. De randen van de rokken zijn afgewerkt met handgemaakt kant. Op het eiland kun je poppen kopen die gekleed zijn in de klederdracht. Wellicht een leuk souvenir.

Doordat Susak zo klein is, is het leuk om er te gaan hiken. Je kunt te voet een groot deel van het eiland zien en de verschillende prachtige zandstranden bezoeken. Susak kent verder een lange traditie in het maken van wijn, en dat alleen al lijkt ons een goede reden voor een bezoek. De wijnen worden beschouwd als een van de beste in Kroatië.

Sponzeneiland Kroatië
Sponzen vind je in overvloed op Krapanj.
Sponzeneiland Kroatië
Sponzen vind je in overvloed op Krapanj.

Sponzeneiland Krapanj

Tot de bezienswaardigheden in Kroatië behoort zeker ook Krapanj. In de jaren zestig was Krapanj het dichtstbevolkte eiland in de Adriatische Zee. Helaas dwongen de slechte economische omstandigheden de bevolking te emigreren. Hiermee verloor het eiland de titel van het meest bewoonde eiland, maar een andere titel mocht het behouden: die van laagste eiland in de Adriatische Zee. Het hoogste punt op het eiland ligt slechts 1,25 meter boven de zeespiegel.

Het eiland staat ook wel bekend als het sponzeneiland. Het sponsduiken in Kroatië begon ooit in Krapanj. Meer over deze geschiedenis leer je in een klein museum op het eiland. De sponzen zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook heel fijn om de huid mee te verzorgen.

Vinkovci Autumn
Het eerstvolgende Vinkovci Autumn-festival vindt in september plaats.
Vinkovci Autumn
Het eerstvolgende Vinkovci Autumn-festival vindt in september plaats.

Vinkovci: de oudste stad van Europa

Niet alleen het kleinste stadje ter wereld vind je in Kroatië, maar ook de oudste stad van Europa. Vinkovci wordt al 8300 jaar onafgebroken bewoond en heeft daarmee deze titel verdiend. Tegenwoordig is Vinkovci vooral bekend om het culturele festival Vinkovci Autumn. De volgende editie vindt plaats tussen 9 en 18 september.

Tot zover deze vijf unieke bezienswaardigheden in Kroatië. Wil je tips over het land? Lees dan eens ons artikel over Istrië.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!