Jos DW Oberösterreich

5x uitstapjes in Oberösterreich

Martine van Kuler

Dat Oberösterreich enorm veelzijdig is kon je gisteravond al zien in de Campingtrend Liveshow. Maar wat mag je nou écht niet missen als je deze Oostenrijkse deelstaat bezoekt? De volgende vijf uitstapjes zullen je niet teleurstellen.

Kanotocht over de Donau

Een mooie manier om Oberösterreich te ontdekken is vanaf het water. Per kano bijvoorbeeld. Je kunt natuurlijk peddelen over een van de vele meren die de deelstaat rijk is, maar een kanotocht over de Donau is avontuurlijker. Al is de rivier zelden wild en kabbelt hij voornamelijk rustig door het landschap. Op veel plekken langs de Donau en de zijriviertjes kun je dan ook kano’s huren. Stap in en geniet van de flora en fauna die je onderweg tegenkomt. Wie weet spot je zelfs wel een beverfamilie. Jos en DW maakten tijdens hun bezoek aan Oberösterreich een kanotocht onder begeleiding van een gids. Of zij bevers tegenkwamen zag je in de Campingtrend Liveshow van dinsdag 4 juni.

BAD ISCHL
Bad Ischl is in 2024 de Culturele Hoofdstad van Europa. Én je kunt er heerlijk flaneren langs de rivier.
BAD ISCHL
Bad Ischl is in 2024 de Culturele Hoofdstad van Europa. Én je kunt er heerlijk flaneren langs de rivier.

Bad Ischl

Het idyllische Bad Ischl, gelegen aan de rivier Traun te midden van bergen, hoort absoluut op de lijst van toffe uitstapjes in Oberösterreich. Het stadje heeft een rijk verleden dankzij de keizers, adellijken, kunstenaars en bourgeoisie die er neerstreken. Het is bijvoorbeeld in Bad Ischl dat keizer Franz Joseph zijn Sisi ontmoette. Tegenwoordig is Bad Ischl een van de bekendste kuuroorden van Oostenrijk, maar er is meer te doen in het stadje in het Salzkammergut. Slenter langs de historische gebouwen, strijk neer op een van de leuke pleinen en verken de steegjes en winkeltjes. In 2024 is Bad Ischl bovendien Culturele Hoofdstad van Europa.

KTM Motohall
Zo blij als een kind in de KTM Motohall.
KTM Motohall
Zo blij als een kind in de KTM Motohall.

KTM Motohall

De KTM Motohall in Mattighofen is een must voor iedere motorfan en hoort dus zeker bij ons favoriete uitstapjes in Oberösterreich. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Europa’s grootste motorfietsfabrikant en ontdek je hoe een KTM-motor in elkaar zit, van de eerste schets tot het eindproduct. Er is ook een hele afdeling gewijd aan de helden uit de motorsport. KTM heeft veel successen beleefd in de Dakar-rally. De tijdelijke tentoonstelling Legends of the Dakar blikt terug op dertig jaar woestijnraces en toont tien legendarische motoren, waaronder die van Heinz Kinigadner en Fabrizio Meoni.

Nationaal Park Kalkalpen
Wandelen in Nationaal Park Kalkalpen.
Nationaal Park Kalkalpen
Wandelen in Nationaal Park Kalkalpen.

Nationaal Park Kalkalpen

In Nationaal Park Kalkalpen, tussen het Reichraminger Hintergebergte en het Sensengebergte in het zuiden van Oberösterreich, ligt het grootste aaneengesloten bosgebied van Oostenrijk. 81% van het park, dat een oppervlakte heeft van bijna 21.000 hectare, bestaat uit bos. Veel diersoorten hebben hun thuis gevonden in het Nationaal Park Kalkalpen. Van zoogdieren tot bijzondere vogelsoorten. Bovendien zul je nergens anders in Oostenrijk zoveel verschillende vlinders aantreffen. Steenarenden, otters, lynxen en slechtvalken zijn teruggekeerd naar het nationale park, en ook de zwarte ooievaar is er neergestreken. Verken het park te voet, per fiets of onder begeleiding van een gids. Op de website van het park vind je meer info.

Baumwipfelpfad
Het Baumwipfelpfad is een leuke activiteit voor jong en oud.
Baumwipfelpfad
Het Baumwipfelpfad is een leuke activiteit voor jong en oud.

Baumwipfelpfad Salzkammergut

Zoek je uitstapjes in Oberösterreich met kinderen, dan is het Baumwipfelpfad Salzkammergut een aanrader. Je wandelt hier letterlijk tussen de boomtoppen op de Grünberg. Aan het einde van het pad bereik je een 39 meter hoge uitkijktoren. Net als de rest van het route is deze grotendeels van hout en natuurvriendelijk gebouwd. De vorm doet denken aan een gigantisch zoutvat, wat een eerbetoon is aan de geschiedenis en cultuur van de regio. Eenmaal boven heb je een adembenemend uitzicht. En heb je geen zin om weer naar beneden te wandelen? Geen probleem, want voor 2 euro extra kun je met een 75 meter lange glijbaan naar beneden. Leuk voor jong en oud.

Het Baumwipfelpad Salzkammergut bereik je door vanuit Gmunden de Grünberg Seilbahn naar boven te nemen. Wandelen naar de ingang kan ook, maar dan moet je zeker 1,5 tot 2 uur extra uittrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!