5x niet te missen in de Belgische Ardennen

Martine van Kuler

De Belgische Ardennen is een veelzijdige vakantiebestemming. Of je nou sportief bezig wilt zijn, een cultuurliefhebber bent of gewoon wilt genieten van de natuur, het kan er allemaal. Als we dan toch een paar tips mogen geven, dan zijn het de volgende vijf.

Het indrukwekkende Kasteel van Bouillon.
Het indrukwekkende Kasteel van Bouillon.

Kasteel van Bouillon

In de Belgische Ardennen liggen een paar mooie kastelen, dat van Bouillon bijvoorbeeld. De burcht biedt een mooi uitzicht over de stad en de vallei van de Semoisen en is een van de oudste feodale overblijfselen van België. In tegenstelling tot het Kasteel van Walzin, kun je dat van Bouillon wél bezoeken. Wandel door de gangen, bezoek de kerkers en beklim de torens. In het kasteel worden ook roofvogelshows en nachtelijke fakkeltochten gehouden. Het kasteel is vrijwel het gehele jaar geopend. Meer informatie over het Kasteel van Bouillon vind je op deze site.

De beroemde Grotten van Han.
De beroemde Grotten van Han.

Ga ondergronds in een van de grotten in de Belgische Ardennen

In de Belgische Ardennen zijn negen grotten te vinden, waarvan die van Han en Remouchamps de bekendste zijn. Wil je een grot bezoeken met kinderen, dan is die laatste misschien de leukste. Een gedeelte van de route door de Grot van Remouchamps wordt namelijk per boot afgelegd. Andere aanraders zijn de Grotten van Hotton en die van Neptunes. Ook in die laatste gaat een deel van de rondleiding per boot. Op deze website vind je meer informatie over de grotten in de Ardennen.

Ontspan in de beroemde Thermen van Spa.
Ontspan in de beroemde Thermen van Spa.

Ontspan in de Thermen van Spa

Wil je na alle sportieve actie in de Ardennen relaxen, dan is Spa daar bij uitstek geschikt voor. De stad is immers bekend vanwege zijn kuuroord. Thermale baden, sauna’s, hammam en massages; alles is aanwezig om je te laten ontspannen. Verwacht alleen niet dat je de enige bent, want het kan er echt druk zijn. Wil je liever niet naakt? Geen probleem, want Thermen Spa heeft een deel waar je bloot moet, maar ook een deel waar badkleding verplicht is. Aan jou de keuze dus. Meer informatie lees je hier.

Leer over de Tweede Wereldoorlog in Bastogne.
Leer over de Tweede Wereldoorlog in Bastogne.

Duik in de geschiedenis in Bastogne

Nee, met Bastogne bedoelen we niet de koekjes, maar de stad met de rijke geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog waren Bastogne en omgeving het decor van de Slag om de Ardennen en in de stad is hier nog veel van terug te vinden. Bezoek bijvoorbeeld het Bastogne War Museum, dat de gebeurtenissen en gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op een interactieve manier belicht. Het museum ligt op een steenworp afstand van het Mémorial du Mardasson. Dit monument heeft de vorm van een vijfpuntige ster, het symbool van het Amerikaanse leger. Bij de Slag om de Ardennen vonden meer dan 75.000 Amerikaanse soldaten de dood. Even buiten de stad ligt het Bos van de Vrede. Hier zijn vierduizend bomen geplant door veteranen die in de Slag om de Ardennen vochten.

Het charmante La-Roche-en-Ardenne.
Het charmante La-Roche-en-Ardenne.

Parel van de Belgische Ardennen: La Roche-en-Ardenne

Dit dorpje wordt ook wel de ‘Parel van de Ardennen’ genoemd, en dat is niet voor niets. La Roche-en-Ardenne ligt aan de rivier de Ourthe en het is er altijd een gezellige drukte, want aan winkeltjes, restaurants en hotels is er geen gebrek. Vlij er neer op een terras, drink een Belgisch biertje en eet wat Ardenner ham. Liever iets cultureels? Het kasteel van La Roche-en-Ardenne is dé attractie van de stad. Het is even een klim, maar vanaf de muren heb je een prachtig uitzicht. Voor wie geen zin heeft om te lopen of met (kleine) kinderen op stap is, rijdt er een toeristisch treintje. Over kinderen gesproken, die zullen hun ogen uitkijken in het nabijgelegen wildpark Parc a Gibier.

Kamperen in de Belgische Ardennen

Ben je al enthousiast geworden en wil je gaan kamperen in de Belgische Ardennen? Lijkt ons geen slecht idee. Er zijn best veel campings te vinden, van klein en knus tot groot en luxe. Later deze week zetten we een aantal campings voor je op een rij, dus houd Campingtrend in de gaten!

Wil je graag naar de Ardennen, maar trekt het Belgische deel je niet zo? Ook in de Franse Ardennen is heel wat te beleven. Wat je er zoal kunt doen lees je in dit artikel over de Franse Ardennen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!