5x kerstmarkten in Duitsland

Martine van Kuler

In Nederland zijn we nog druk met Sinterklaas, maar onze oosterburen zijn al in de kerststemming. Omdat wij ook wel houden van wat vrolijkheid, tippen we hierbij vijf kerstmarkten in Duitsland die zeker de moeite van een bezoekje waard zijn.

kerstmarkt Münster
Een van de kerstmarkten in Münster vind je rond het stadhuis.
kerstmarkt Münster
Een van de kerstmarkten in Münster vind je rond het stadhuis.

1. Kerst in Hanzestad Münster

Niet één, maar zes kerstmarkten heeft Hanzestad Münster. Rondom het Stadhuis vind je de oudste en grootste Weihnachtsmarkt. Het Rathaus en de binnenplaats zijn romantisch verlicht, er staat een draaimolen en er zijn veel gezellige kraampjes. Even verderop op de Aegidiimarkt, tussen de kraampjes, staat een grote kerststal. Elk half uur klinkt er een klokkenspel. De derde kerstmarkt in Münster is aan de voet van de statige Sankt Lamberti Kirche. Hier staat ook de grootste kerstboom van de stad. Verder vind je er blauwe kraampjes met puntdaken.

De Giebelhüüskesmarkt lijkt wel de set van een romantische kerstfilm. De kerstmarkt aan de voet van de gotische Überwasserkirche biedt een prachtig uitzicht op de twee verlichte torens van de Dom. Handwerk en lekkernijen voeren hier de boventoon.
Rond het beeld van de Kiepenkerl is een klein standbeeld gebouwd. Er staan veel kraampjes met Westfaalse specialiteiten. Naar de zesde kerstmarkt is het even zoeken. Je vindt hem op het pleintje de Harsewinkelplatz.
Hier vind je meer informatie over de kerstmarkten in Münster.

2. Rond de imposante Dom van Keulen

Veel Nederlanders die naar kerstmarkten in Duitsland gaan brengen een bezoek aan Keulen. De stad heeft meerdere kerstmarkten. De meeste liggen in de binnenstad, maar ook aan de haven is er een te vinden. De Dom van Keulen is sowieso al imposant, maar in de avonduren over de kerstmarkt op het plein ervoor wandelen is helemaal een belevenis. Het is dan ook niet voor de niets de populairste kerstmarkt van de stad.
Mag je graag een biertje drinken, dan moet je zeker even doorlopen naar de Neumarkt, ook wel de ‘Markt van de Engel’ genoemd. Hier zie je uiteraard engelen, maar ook biertenten.
Geen engelen, maar kabouters zijn er op de kerstmarkt in de Altstadt. Vanaf de Weihnachtsmarkt am Wasser heb je juist weer een mooi uitzicht over de Rijn.
Ideaal voor gezinnen is de kerstmarkt op het Rudolfplatz. Er hangt een gemoedelijke sfeer en er is veel vermaak voor kinderen. Op deze website lees je meer over de kerstmarkten in Keulen.
Kerstmarkt Aken
Gezelligheid op de kerstmarkt rond de Dom in Aken.
Kerstmarkt Aken
Gezelligheid op de kerstmarkt rond de Dom in Aken.

3. Kerstparadijs Aken

Ook Aken is van eind november tot eind december omgetoverd in een kerstparadijs. Op de pleinen en in straten rond de Dom en het stadhuis (zoals Münsterplatz, Holzgraben en Kugelbrunnen) staan vele kraampjes met lekkernijen, kerstversiering, handgemaakte mutsen, sokken en sjaals en nog veel meer. Kinderen kunnen zich vermaken in een van de draaimolens en volwassenen genieten van warme glühwein.
Kortom, de kerstmarkt van Aken is een must als je niet te ver wilt rijden voor een beetje kerstsfeer. Meer info vind je op deze website.

4. Rothenburg ob der Tauber

Als een kleine 600 kilometer rijden vanaf Utrecht je niet afschrikt, dan is de kerstmarkt in Rothenburg ob der Tauer een bezoekje meer dan waard. Hij behoort niet tot de grootste kerstmarkten in Duitsland, maar wel tot de sfeervolste.
De Beierse stad met zijn oude vakwerkhuizen, rode daken en gezellige straatjes is sowieso al leuk om doorheen te wandelen, maar zo vlak voor kerst is het er helemaal goed toeven. Het stadje heeft ook niet voor niets de bijnaam ‘Duitse hoofdstad van Kerstmis’. De lokale lekkernij is de zogenoemde Schneebal. Die moet je natuurlijk proeven als je er bent. Overigens bezocht Jos de kerstmarkt in Rothenburg ob der Tauer een paar jaar geleden. Hij maakte toen deze vlog.
kerstmarkt Düsseldorf
Vermaak op de kerstmarkt in Düsseldorf.
kerstmarkt Düsseldorf
Vermaak op de kerstmarkt in Düsseldorf.

5. Kerstshoppen in Düsseldorf

Düsseldorf is voor veel Nederlanders een populaire winkelstad, maar ook rond kerst kom je er aan je trekken. In het hart van de Altstadt vind je een traditionele Duitse kerstmarkt met stands die gebaseerd zijn op de oude burgerhuizen in de stad en bij het stadhuis staan veel kraampjes met handgemaakte producten.
Op de Schadow Markt waan je je in Scandinavische sferen, de Kö-bogen Markt kun je prima combineren met een bezoek aan het luxe warenhuis Breuninger en de Märchen Markt is een heuse sprookjeswereld. Dus wil je kerstshoppen combineren met een bezoek aan een of meerdere kerstmarkten, dan is Düsseldorf the place to be. Kijk op deze site voor meer info.

Met de camper of caravan naar kerstmarkten in Duitsland

Een bezoek aan een van de kerstmarkten in Duitsland kun je prima combineren met een kampeertripje. In dit artikel tippen we campings en camperplaatsten in de buurt van de kerstmarkten die we hierboven noemden.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!