Gelderland

Kamperen in Gelderland? Dit kun je er doen!

Martine van Kuler

Kampeer jij in eigen land? Grote kans dat je dan op een camping in Gelderland verblijft. In deze provincie barst het namelijk van de campings. Bovendien kun je er ook deze zomer heel veel leuke uitstapjes maken. Dit zijn vijf tips.

1. Slot Loevestein

Daar waar Maas en Waal samenkomen staat het middeleeuwse kasteel Slot Loevestein. Ooit was het dé staatsgevangenis van Nederland. De vestingwallen, dubbele grachten en het straatje met soldatenhuisjes herinnert aan die tijd. Een bezoek aan het slot is altijd een belevenis, maar in de zomermaanden is er extra veel te beleven. Zo is de nieuwe tentoonstelling ‘Monddood’, over politiek gevangenen, is absoluut de moeite waard. Bezoek je het kasteel met kinderen? Voor hen zijn er veel aansprekende activiteiten, zoals een klimparcours en een virtual reality game. Ook wordt iedere dag het vakantieverhaal Achter slot en grendel verteld. Het activiteitenprogramma vind je op de website van Slot Loevestein.

Slot loevestein Gelderland
Vier de zomer in Slot Loevestein.
Slot loevestein Gelderland
Vier de zomer in Slot Loevestein.

2. Silo Art Tour

De prachtige natuur in Gelderland nodigt uit tot het maken van heerlijke fietstochten. Maar misschien ben je wel eens toe aan wat minder groen. In dat geval is de Silo Art Tour in de Achterhoek misschien wel wat voor jou. Op tien verschillende locaties zijn schuren, silo’s en andere agrarische gebouwen veranderd in kunstwerken. Je kunt de speciaal uitgezette autoroute rijden om ze allemaal te bewonderen, maar er zijn ook vijf fietsroutes uitgezet. Deze variëren in lengte van 37 tot 59 kilometer. De routebeschrijvingen staan op deze website.

Silo Art Tour
Silo's als kunstwerken? In Gelderland wel.
Silo Art Tour
Silo's als kunstwerken? In Gelderland wel.

3. Klompenpaden

Liever niet fietsen maar wandelen? Trek je klompen dan maar aan. Klompenpaden zijn lokale wandelroutes over onverharde paden, door het boerenland en langs landgoederen. Alleen in Gelderland zijn er al ruim honderd Klompenpaden te vinden. Er is een speciale Klompenpaden-app die je kunt downloaden in de App Store (Apple) of Google Play (Android). Te veel moeite? Op deze website vind je ook een paar routes. Je hoeft ze trouwens niet per se op klompen te lopen hoor. Wandelschoenen mogen ook.

Klompenpaden Gelderland
Klompenpaden staan aangegeven met deze bordjes.
Klompenpaden Gelderland
Klompenpaden staan aangegeven met deze bordjes.

4. Hanzesteden

Verken de schilderachtige straatjes, dompel je onder in de cultuur tussen de indrukwekkende gebouwen en geniet van heerlijk eten op gezellige pleinen. Kortom, maak kennis met de Gelderse Hanzesteden Zutphen, Doesburg, Harderwijk, Elburg, Hattem en Maasbommel. Ontdek de rijke handelsgeschiedenis in een van de vele musea en tijdens een rondleiding door de historische binnensteden met een gids. Maak een boottochtje op een sloep of botter en bewonder de historische plekken vanaf het water. Overal zijn sporen van het Nederlandse handelsverleden te zien.

Zutphen
Verken de Gelderse Hanzensteden, waaronder Zutphen.
Zutphen
Verken de Gelderse Hanzensteden, waaronder Zutphen.

5. WipeOut

Is wandelen of fietsen jou wat te braaf en zoek je een activiteit die voor wat meer adrenaline zorgt? WipeOut ken je misschien van het gelijknamige televisieprogramma waarin deelnemers de nodige obstakels op het land en het water moeten bedwingen. De Betuwe heeft nu een eigen WipeOut-terrein. Ben jij ouder dan zestien en houd je wel van een uitdaging? Kijk dan op de website van WipeOut.

Op zoek naar een camping in Gelderland? Lees dan ons artikel over campings op de Veluwe eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!