Fietsen Sønderjylland

5x fietsen in het Deense Sønderjylland

Martine van Kuler

De Tour de France deed vorig jaar het Deense Sønderjylland aan en dat is niet voor niets. Deze regio in het zuiden van Denemarken heeft ruim drieduizend kilometer aan fietsroutes, die óók geschikt zijn voor amateurs. Het maakt Sønderjylland een geschikte vakantiebestemming voor kampeerders die graag fietsen. Voel jij je aangesproken? Check dan deze 5 fietsroutes in Sønderjylland.

1. Oostzeeroute

De meer dan 820 kilometer lange Oostzeeroute slingert langs de kusten van de Oostzee en voert door prachtige natuurgebieden. Ongeveer 140 kilometer van de Oostzeeroute loopt door Sønderjylland. Dit stuk gaat onder andere langs de domstad Haderslev, de havenstad Aabenraa en het historische Sønderborg met Dybbøl Mølle en Sønderborg Slot.

2. Flensburg Fjord Route

Deze fietsroute van ongeveer 300 kilometer voert langs zowel de Duitse als de Deense kant van Flensburg Fjord. De route loopt door de belangrijkste steden, gezellige dorpen, door open landschap, over heuvelruggen, door het bos en langs fjorden met mooie kusten. De route, die is verdeeld in zes etappes, kun je hier downloaden.

3. Sønderjylland van kust tot kust

Deze route verbindt de oostkust met de westkust van Sønderjylland. De route is 236 kilometer lang en verdeeld in drie etappes. De routes van ‘Sønderjylland van kust tot kust’ zijn onderweg niet aangegeven met bordjes, maar je kunt ze hier downloaden.

4. Vestkystruten

De ‘Vestkystruten’ is het 560 kilometer lange Deense deel van de internationale langeafstandsroute de North Sea Cycle Route – Eurovelo 12. De route voert door kwelders, heide en duinen, langs fjorden, meren, nationale parken en brede zandstranden. In deze gids staat de hele route.

Fietsroutes in Sønderjylland
Fietsroutes in Sønderjylland

5. Camino Haderslev Næs

Deze fiets- en wandelroute heeft zijn naam te danken aan de wereldberoemde pelgrimsroute Camino de Santiago de Compostela. Het gaat hier echter om een kortere variant dan de Spaanse Camino. De Deense route is ruim 100 kilometer lang en begint bij de Dom in Haderslev. Onderweg kom je langs de negen kerken in de omgeving én stap je op het pondje naar het eilandje Aarø.

Ben je een fervent fietser? In dit artikel lees je meer over fietsroutes in België.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!