Fietsen in Noordrijn-Westfalen

5x fietsen in Noordrijn-Westfalen

Martine van Kuler

Net over de grens ligt Noordrijn-Westfalen. Deze Duitse deelstaat is uitermate geschikt om per fiets te ontdekken. Daarom tippen we vijf afwisselende routes om te fietsen in Noordrijn-Westfalen.

Steek je tussen Enschede en Maastricht de grens over, dan ben je in Noordrijn-Westfalen. De grote Duitse deelstaat heeft leuke steden, waaronder Düsseldorf, Aken en Keulen, en prachtige natuurgebieden. Deze zijn bij uitstek geschikt om per fiets te ontdekken. Noordrijn-Westfalen heeft namelijk een netwerk van zo’n 29.000 kilometer aan fietspaden. Je moet flink doortrappen om deze te voltooien, maar je kunt natuurlijk gewoon een aantal leuke gebieden uitkiezen voor je fietstocht. Deze vijf bijvoorbeeld.

1. Lahnquelltour (36 kilometer)

Deze afwisselende fietstocht voert langs de Lahn door een van de bosrijkste gebieden van Duitsland. Op de kam van het Rothaargebirge ontspringt de Lahn. De Lahnquelltour loopt voor een groot deel langs deze rivier. Tijdens de fietstocht kom je enkele kuitenbijtertjes tegen, maar het uitzicht vanaf de hogere plaatsen maakt de inspanning meer dan goed. De complete route vind je op deze website.

Fietsen in Nordrijd-Westfalen Industriekultur
Fietsen in Nordrijd-Westfalen Industriekultur

2. Route der Industriekultur (700 kilometer)

Als je wilt fietsen in Noordrijn-Westfalen, dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan het Ruhrgebied. Toch vind je hier een interessante fietstocht, mits je van in­du­stri­eel-cul­tu­re­le high­lights houdt. De Route der Industriekultur is 700 kilometer lang en verbindt vele iconische industriële monumenten tussen Duisburg en Hamm. Extra bijzonder is het om een deel van deze route in het donker te fietsen. Dan worden sommige monumenten, zoals het Landwirtschaftspark Duisburg-Nord, namelijk in het licht gezet. De Route der Industriekultur werd in 2006 uitgeroepen tot ‘Fietstocht van het jaar’ in Nordrhein-Westfalen. De gehele route vind je hier.

3. Paderborner Landroute (250 kilometer)

De Paderborner Land Route loopt door het Teutoburgerwoud in Westfalen. De streek is zeer afwisselend, want je vindt er zowel rotsformaties als bossen en steden. De uit zes etappes bestaande Paderborner Land Route is in totaal 250 kilometer lang. Onderweg kun je niet alleen genieten van de prachtige natuur, maar ook van bezienswaardigheden als het Altenbekener viaduct, kloostercomplex Dalheim en het Raadhuis van Paderborn. Meer informatie over de verschillende etappes vind je op deze website.

Schlösser-Route Fietsen in Noordrijn-Westfalen
Schlösser-Route Fietsen in Noordrijn-Westfalen

4. 100 Schlösser-Route (960 kilometer)

Zoals de naam al doet vermoeden, voert de 100 Schlösser-Route langs honderd kastelen in het Münsterland. In de middeleeuwen was Münster de bakermat van de adel. Burchten, landhuizen en kastelen zijn de stille getuigen van dit verleden. De 100 Schlösser-Route is in totaal 960 kilometer lang en onderverdeeld in vier etappes. Je vindt ze op deze website.

5. Radroute Historische Stadtkerne (390 kilometer)

Houd je van vakwerkhuizen, kleine steegjes en historische gevels? Dan is fietsen in Noordrijn-Westefalen zeker een aanrader. Je hebt er namelijk de Radroute Historische Stadtkerne. Deze fietstocht verbindt de oude binnensteden van Warendorf, Rheda-Wiedenbrück, Rietberg, Werne, Steinfurt, Tecklenburg, Münster, Lippstadt, Soest en Werl. De 390 kilometer lange fietstocht is verdeeld in zeven etappes. Op deze website lees je er meer over.

Noordrijn-Westfalen
Noordrijn-Westfalen

Fietstochten in Duitsland

Misschien wil je graag fietsen in Duitsland, maar zit er in Noordrijn-Westfalen niets van je gading bij. Geen zorgen, want ook andere delen van Duitsland kun je prima per fiets ontdekken. Inspiratie nodig? Lees dan onze artikelen over fietstochten in het Zwarte Woud en Rheinhessen. Liever dichter bij huis? Check dan dit verhaal.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!