5x Een kindvriendelijke wandeling in de Franse Alpen

Martine van Kuler

Te moeilijk, te lang, te saai. Met kinderen is wandelen in de bergen soms een hele uitdaging. De Franse skidorpen Avoriaz en Morzine hebben een aantal toegankelijke, kindvriendelijke wandelingen in de Franse Alpen verzameld. De boekjes zijn gratis te downloaden.

Morzine en Avoriaz

Morzine en Avoriaz liggen in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie. Beide dorpen zijn geliefd bij wintersporters, maar ook buiten het skiseizoen is het er goed toeven. Je kunt er namelijk heerlijk wandelen. Sommige tochten zijn flinke kuitenbijters, maar je kunt er ook prima wandelen als je minder geoefend bent of er met hele gezin op uit wilt trekken.

Op zoek naar vosje Gaspard.
Op zoek naar vosje Gaspard.

In de voetsporen van vosje Gaspard

Een wandeling die kinderen zeker leuk vinden is die vanuit Morzine, langs de oevers van het riviertje de Dranse naar de waterval van Nyon. Onderweg kom je alles te weten over het vosje Gaspard dat in deze vallei woont. De kindvriendelijke wandeling duurt ongeveer tweeënhalf uur. Bij de VVV van Morzine kun je voor twee euro een boekje over vosje Gaspard kopen.

Ontdek de functies van het bos

Een andere kindvriendelijke wandeling vanuit Morzine is die rond Lac des Mines d’Or. Dit kleine meer is omgeven door alpenweiden en naaldbossen. Via informatiepanelen ontdek je meer over de rijke biodiversiteit van het gebied en de vele functies van het bos. Interessant voor jong en oud. Wandel je nog twintig minuutjes verder, dan kom je bij het Fréterolle chalet. Hier dartelen de geitjes vrolijk over de alpenweiden. Je kunt er iets drinken en – uiteraard – geitenkaasjes proeven.

Prachtige uitzichten in de Franse Alpen.
Prachtige uitzichten in de Franse Alpen.

Wandelen en zwemmen

Jij wilt wandelen, je kind wil zwemmen. Geen probleem, want je kunt het prima combineren. Bijvoorbeeld als je een wandeling maakt rond het meer van Montriond bij Morzine. Een wandeling rond het meer is ongeveer 3 kilometer lang. Op warme dagen biedt het water verkoeling. Misschien kun je er daarna weer even tegen, want het loont de moeite even door te lopen naar de Cascade D’ardent. Bij deze waterval kijken kinderen ongetwijfeld hun ogen uit.

Smullen van bosbessentaartjes

Bij een flinke wandeling hoort natuurlijk wat lekkers. Dat komt helemaal goed tijdens een kindvriendelijke wandeling vanuit Avoriaz. Eerste stop is berghut de Abricotine. Je kunt hier niet alleen lunchen met verse streekproducten, maar ook heerlijke bosbessentaartjes eten. De volgende stop is de berghut van Chésery, op de Frans-Zwitserse grens. Hier serveren ze simpele gerechten van lokale streekproducten. Leuk voor kids: er is grote kans dat je onderweg een herder met z’n kudde schapen tegenkomt.

Wandelen en slapen in een tent

Slapen in een tent vinden de meeste kinderen hartstikke leuk. Die van jou ook? Dan zijn ze vast te porren voor de wandeling vanuit Avoriaz naar het Lil’Stash bos. Boomhutten, hangende loopbruggen, glijbanen en majestueuze naaldbomen. Het was al mogelijk om op deze magische plek midden in de natuur te barbecueën en vanaf dit jaar kun je er ook slapen onder de sterrenhemel. Het kampeergedeelte bestaat uit twee ruime canvas bivaktenten die elk plaats bieden aan maximaal vijf personen. De tenten zijn uitgerust met comfortabele bedden en warme dekens. Kosten: 95 euro per nacht per tent.

Verken het Lil’Stash bos.
Verken het Lil’Stash bos.

Nog meer wandelingen in de Franse Alpen

Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over deze of andere wandelingen in de Franse Alpen? Dat treft, want Avoriaz en Morzine hebben een selectie met toegankelijke wandelingen op een rijtje gezet. Ook beschikbaar in het Engels en inclusief kaarten. De boekjes zijn gratis te downloaden: Wandelboekje Avoriaz en Wandelboekje Morzine.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!