5 x wandelen langs een meer in de Franse Ardennen

Luc Schaepkens

De Franse Ardennen bezoeken? Doen! Het is er minder toeristisch dan aan de Belgische kant, maar juist daardoor de moeite waard. Uitgestrekte ruige natuur, landweggetjes, dorpen en en stoere kastelen. Vakantie in Frankrijk, maar dan lekker rustig. Zo kun je er bijvoorbeeld wandelen langs een meer.

Vakantie bij Frankrijk

Ga je als natuurliefhebber op vakantie naar Frankrijk? Dan zit je hier goed. Je kunt in dit heerlijke gebied prima wandelen, fietsen en kajakken. Voor wie graag wandelt langs het water zetten we vijf wandelingen langs een meer in de Franse Ardennen op een rij. Voor de open water-zwemmers compleet met frisse duik.

Lac des Vieilles-Forges: Canada in de Franse Ardennen

Het Lac des Vieilles-Forges zou zomaar in Canada kunnen liggen. Maar je bent toch echt in de Franse Ardennen. Het meer ligt namelijk tussen heuvels en bossen en beslaat ruim 140 hectare. De wandeltocht begint in het gehuchtje Hameau Les Vieilles Forges. Je wandelt 22 kilometer door bossen en langs het meer. De wandeltocht is goed bewegwijzerd. Liever iets relaxter? Je kunt ook starten in het plaatsje Mazures en van daaruit 2,5 kilometer rond het meer wandelen.
Klik hier voor de beschrijving van de wandeling. Check ook de Franstalige brochure van Lac des Vieilles-Forges.

Lac de Bairon: vele soorten watervogels

De meren van Bairon zijn zogenoemd Natura 2000-gebied. De 105 hectares kenmerken zich door een bijzondere flora en fauna. Deze Natura 2000-zones zorgen ervoor dat soorten en hun leefomgeving in stand worden gehouden en zich verder kunnen ontwikkelen. Menselijke activiteiten die dit verstoren zijn niet toegestaan. De meren zijn een belangrijke tussenstop voor vogels. Daarom kan je in dit deel van de Franse Ardennen het hele jaar door vele soorten watervogels spotten.
Tip: deze wandeling om het meer heen. Het Maison de la Nature organiseert het hele jaar door (meestal gratis) wandelingen – https://www.maison-nature-boult.eu/sorties-nature. Meer informatie: www.argonne-en-ardenne.fr

Vallei van Semoy, langs de rivier

De wandeling start in Tournavaux, een plaatsje met 150 inwoners. De tocht volgt bijna de hele tijd de rivier de Semoy. De wandeling is 9 kilometer lang, zeer toegankelijk en goed bewegwijzerd. Prima geschikt dus voor de hele familie. Doordat je regelmatig dicht bij het water komt, is het heerlijk om daar verkoeling te zoeken tijdens warme dagen. Vakantie in Frankrijk zoals het hoort.
De wandeling is te vinden op www.visorando.com. Kies voor: petite boucle en vallée de Semoy. Meer wandelingen in deze prachtige vallei vind je in de brochure fietsen en wandelen in de Ardennen op pagina 11. 

Meren en stroompjes bij Signy-le-Petit

In dit dunbevolkte deel van de Thiérache veel bossen, meren en stroompjes. Ook weilanden met heggetjes. Je start de wandeling in het dorpje Signy-le-Petit. Onderweg kom je langs het Canal de la Petite Eau, het dorpje Brognon en héél veel meertjes en stroompjes. Een omschrijving en kaart staan op de website nl.ardennes.com. Kies voor de wandeling ‘le circuit des deux étangs’. 

Het vestingstadje Sedan

Het glooiende landschap in de Franse Ardennen wordt afgewisseld met forten en kastelen. Deze steken markant boven de dorpen en steden uit. Het eeuwenoude fort van Sedan is zelfs een van de grootste vestingwerken van Europa. Vanaf het oude stationnetje van Sedan maak je een prachtige wandeling langs het kanaal, door de oude straatjes en het kasteel van Sedan en langs het meer – ideaal om een frisse duik te nemen. De wandeling beslaat 7 kilometer en is te vinden door Sedan in te tikken op de website www.visorando.com. Kies vervolgens voor Sedan, le lac et le canal. Liever een iets kortere wandeling en alleen rond het meer? Check dan deze link van SityTrail. 

Vakantie in Frankrijk: de Franse Ardennen

De Franse Ardennen is een bosrijk gebied voor de natuurliefhebber. Meer dan een derde bestaat uit loof- en naaldbomen. Je vindt er herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers. Bloemen zoals de zonnedauw en veenmosorchideeën groeien er goed. De naam Ardennen komt van de Keltische Godin Arduinna die op haar everzwijn door het Ardenner Massief reed.

Met de auto reis je in 3,5 uur vanuit Rotterdam naar de Franse Ardennen. Vakantie in Frankrijk, en lekker dichtbij! Of reis per Thalys en trein via Parijs naar Charleville-Mezières. Kijk hier voor campingtips.

Wel op vakantie in Frankrijk, maar liever naar Bretagne? Dan hebben we vijf tips voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur