Franse Alpen klooster Grande Chartreuse

5 winterse tips om te ontspannen in de Franse Alpen

Martine van Kuler

Als winterkampeerder hoef je natuurlijk niet per se de lange latten onder te binden. In plaats van actief bezig te zijn in de sneeuw, kun je er ook in ontspannen. Hoe? Dat lees je in dit artikel met vijf winterse tips voor een relaxte vakantie in Isère in de Franse Alpen.

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen. Deze regio trekt in de zomer veel Nederlandse kampeerders, maar ook in de winter is het er goed toeven. In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse. Je vindt er ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen waar je heerlijk kunt ontspannen. Wat ons betreft dus een prima locatie voor winterkampeerders.

1. Stiltewandeling bij het klooster Grande Chartreuse in de Franse Alpen

Ben je echt op zoek naar rust, dan is dit dé activiteit voor jou. Als er één plek is waar je vanzelf al stil van wordt dan is het namelijk het klooster Grande Chartreuse (foto boven dit artikel). Onder begeleiding van berggids François Ruby loop je in kleine stapjes door de prachtige bergomgeving. Door de stilte worden je zintuigen enkel geprikkeld door de geur van de naaldbomen, de wind die langzaam door de bomen ruist en het zachte knerpende geluid van sneeuw onder je voeten. Op deze website lees je er meer over.

2. Bosbaden met Anne-Sophie

Anne-Sophie is energetisch therapeut en gids forest bathing. Wellicht vraag je je af wat dat is. Deden wij ook! Onderzoek leerde ons dat dit niet betekent dat je een duik neemt in een koud bosmeertje, maar dat je je onderdompelt in de bossen. Tijdens een 2 à 3 uur durende wandeling met Anne-Sophie deel je de positieve energie met de omliggende bomen. Forest bathing zorgt ervoor dat depressies, stress en angst afnemen en het verbetert het immuunsysteem en slaapritme. Wil jij dit ook ervaren? Klik dan op deze link.

Franse Alpen
Forest bathing met Anne-Sophie.
Franse Alpen
Forest bathing met Anne-Sophie.

3. Natuurlijke koudetherapie in Bourg d’Oisans

Dat koudetherapie goed voor je is, is wetenschappelijk bewezen. Het koude water verbetert de bloedcirculatie, stimuleert de productie van collageen en elastine in de huid en activeert het immuunsysteem. Vanuit hotel Le Milan biedt men geleide koudetherapie aan waarbij je eerst opwarmt in de sauna en daarna in het kraakheldere en ijskoude naastgelegen riviertje duikt.

4. Ademhalingsmethode om je één te voelen met de natuur

In Belledonne biedt Fabienne een ademhalingsmethode aan die zorgt voor een goed hartritmepatroon in tijden van stress en intense emoties. Je doet de oefeningen buiten, waardoor je lichaam in harmonie komt met de natuur. Meer info vind je op deze website.

yoga hike Franse Alpen
Wandelen en yoga-oefeningen in de Franse Alpen.
yoga hike Franse Alpen
Wandelen en yoga-oefeningen in de Franse Alpen.

5. Yoga hike in de Franse Alpen

Midden in het natuurreservaat Réserve des Hauts Plateaux, gelegen in het Trièves-gebied maak je een wandeling die je afwisselt met yoga-poses. Tegelijkertijd is er aandacht voor de lokale fauna en flora. Op deze website zie je hoe relaxed dat is.

Kamperen in de Franse Alpen

Voor de derde tip verblijf je in een hotel, maar de andere activiteiten kun je prima ondernemen vanaf een camping in de Isère. Niet alle campings in de Franse Alpen zijn in de winter geopend, maar op de volgende kun je sowieso terecht: Camping Les Buissonnets in Méaudre, Le Champ du Moulin in Vénosc, Camping les 4 Saisons in Gresse-en-Vercors, Camping Capfun L’Oursière in Villard de Lans en Camping La Virette in Le Sappey-en-Chartreuse.

Ben je benieuwd of jouw kampeermiddel geschikt is voor winterse temperaturen? Lees dan dit artikel eens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!