5 tips voor een vakantie in Overijssel

Luc Schaepkens

In onze serie over vakantie in eigen land deze keer de provincie Overijssel. Vakantie in Overijssel is Twente, het Vechtdal en de Hanzesteden. Maar ook Nationaal Park de Weerribben en het wereldberoemde Giethoorn. Voor ieder wat wils dus.

Vakantie in Overijssel: het Vechtdal

Langs de oevers van de rivier de Vecht lopen tal van wandel- en fietsroutes. Je kunt de bordjes van het fietsknooppuntennetwerk volgen. Er zijn verschillende themaroutes die je kunt afleggen. Liever met een trekker de weilanden in? Dat kan ook! Kies dan voor een heuse koesafari, leuk met de kinderen. Die komen in deze omgeving toch al goed aan hun trekken door de verschillende buitenspeelterreinen. Zo is er op de Lemerberg speelbos Het hol van de leeuw. Kinderen slingeren hier aan touwen, springen van boom tot boom of kunnen zich in een boomhut verstoppen. Even uitrusten kan in een hangmat. Het gebied rond de Vecht heeft veel bossen, duinen en heide. Huur in Dalfsen een Solex, Puch of elektrische scooter en geniet van de ruimte en de natuur. Vergeet niet om een picknickmand mee te nemen. Of maak aansluitend een culinaire wandeling door Dalfsen. En gaat het langzaam richting bedtijd? Aan campings en vakantieparken geen gebrek.

Vakantie in Overijssel: op de Solex door het Vechtdal.
Vakantie in Overijssel: op de Solex door het Vechtdal.

De Hanzesteden

De Hanzesteden liggen in het oosten van ons land. De in totaal tweehonderd Hanzesteden werkten ruim vierhonderd jaar lang samen. Ze waren machtige handelscentra. Een soort voorloper van de Europese Unie. Wil je alles weten over de Hanzesteden en hun geschiedenis? Kijk dan vooral op deze site. Onderaan op de pagina staan ze allemaal bij elkaar. Wij houden het erop dat we in ons land negen Hanzesteden hebben. Zeven daarvan liggen langs de IJssel. Zowel in Overijssel als in Gelderland. Ben je op vakantie in Overijssel, dan liggen Zwolle, Kampen en Deventer op fietsafstand. In Zwolle is een rondvaart door de grachten aan te bevelen. In het historische centrum is het rijke verleden nog zichtbaar. In Deventer veel monumenten en een speelgoedmuseum. Hier zie je waarmee de Nederlandse kinderen de afgelopen vijfhonderd jaar hebben gespeeld. In Kampen is een bezoek aan de drie historische stadspoorten langs de IJssel de moeite waard. Lees hier meer over plekjes die je niet mag missen als je de Hanzesteden bezoekt.

Vakantie in eigen land: Twente, Giethoorn en meer

Wil je op je vakantie in eigen land van de natuur genieten? Dan zit je in Twente helemaal goed. Het is een regio vol landgoederen, natuurgebieden en boerderijen. Maar wist je dat je nergens in Nederland zoveel kastelen kunt vinden als in de Overijsselse gemeente Hof van Twente? Het zijn er zeven om precies te zijn. Langs zes ervan loopt een mooie fietsroute. Een authentiek middeleeuws plaatsje bezoeken? Dan mag je zeker Ootmarsum niet overslaan. In dit stadje vol leuke pleintjes ga je – lopend over de kinderkopjes – terug in de tijd. In Ootmarsum kun je meteen de nieuwe camperplaats uitproberen. De tien nieuwe luxe plekken liggen naast camping de Kuiperberg. Lees hier ons eerdere artikel. Nog veel meer natuur is te zien in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Wil je de toerist spelen in eigen land? Dan mag je het Venetië van het Noorden, Giethoorn (foto boven artikel), natuurlijk niet overslaan.

Kanaal Almelo-Nordhorn.
Kanaal Almelo-Nordhorn.

Paradijs voor de mountainbike

Heb je een mountainbike? Dan is dit een waar paradijs. Aan verbluffende mountainbikeroutes geen gebrek. VisitOost zocht de zeven vetste routes voor je uit. Deze routes zijn stuk voor stuk uitdagend en verrassend. Ze mogen niet ontbreken op je to ride-lijstje. Natuurlijk gaan we naar de Sallandse heuvelrug. Tenminste, als je tegen een kuitenbijter kunt. De gedeeltelijk paarse route van Hellendoorn is een rondje van 17 kilometer en naar zeggen de mooiste mtb-route van Nederland. Dan is er de 18 kilometer lange routen van Rijssen. Hier zijn vooral de ravijntjes een uitdaging. De route van Lemele begint meteen met een stevige klim. De route van Markelo is met 32 kilometer de langste. Via deze link lees je er alles over en kun je nog veel meer routes bekijken.

Kidsproof musea

Behalve het eerder genoemde speelgoedmuseum in Deventer valt er voor de kinderen heel wat meer te zien. Bijvoorbeeld het meest kindvriendelijke museum van ons land: Natura Docet Wonderryck Twente. Je ziet er al het moois dat de natuur te bieden heeft. Later brandweerman of -vrouw worden? Dan moet je naar het brandweermuseum in het Rijssense Museum. Je ziet er de geschiedenis, maar ook de wereld van de brandweer nu. En voor iedereen die graag met treintjes speelt, is er het Museum Buurtspoorweg. Je maakt er bijvoorbeeld een rit in een heuse stoomtrein. Bij de donkerste sterrenwacht van Nederland – de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop – ontdek je de sterrenhemel. Op de binnenkant van de grote koepel is de hele Melkweg te zien. Als je geluk hebt zelfs een vallende ster. Dus ook bij typisch Hollands weer is er tijdens een vakantie in Overijssel genoeg te beleven voor kinderen.

Museum Buurspoorweg.
Museum Buurspoorweg.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur