5 tips voor een vakantie in Noord-Holland

Luc Schaepkens

Dit jaar vakantie in eigen land? Dat is boffen. Want vakantie in de provincie Noord-Holland bijvoorbeeld is heel afwisselend. Van uitwaaien op het strand tot varen over het IJsselmeer. Van Texel tot Amsterdam.

Vakantie in Noord-Holland: Texel

Vakantie in Noord-Holland, dat is natuurlijk ook de oversteek naar ons grootste Waddeneiland Texel. Vanaf Den Helder vaar je er in twintig minuten naartoe. Wie daar nog niet geweest is, weet niet hoe afwisselend ons kleine landje als vakantieland is. Want Texel is anders: ze hebben er zelfs hun eigen bier. Op het eiland – twintig kilometer lang en acht kilometer breed – wonen 13.657 mensen. Tot rust komen, onthaasten en genieten is het devies. En met 30 kilometer aan strand om uit te waaien en 140 kilometer fietspad zou dat geen probleem moeten zijn. Texel is altijd: zon, wolken, water, strand en wind.

Tips over Texel vind je op de site van Wad to do. Daar staat onder andere de groene bucketlist van dingen die je moet hebben gedaan. Van het smullen van huisgemaakte gebakjes met een uniek uitzicht bij Paal 9 tot aan crossen over het strand op windenergie. En natuurlijk is elk van de zeven dorpen op Texel een bezoek waard. Dat kan met de auto of de fiets. Je kunt ook een Texelhopperbusje bellen.

UItwaaien op Texel.
UItwaaien op Texel.

Amsterdam niet overslaan

Amsterdam, Amsterdam, de stad waar alles kan. Maggie zong het heel lang geleden al. Natuurlijk, op dit moment valt er een hoop weg. De terrassen, de restaurants, shoppen en meer activiteiten moeten noodgedwongen nog even wachten. Maar door de stad wandelen en genieten van al het moois kan gelukkig altijd. Als je dan toch op vakantie in eigen land bent, kun je de hoofdstad natuurlijk niet overslaan. Bezoek het standbeeld van André Hazes. Maak een foto van het smalste huis. Bewonder het uitzicht vanaf de A’DAM Toren. Kijk voor een hele hoop tips over zien en doen in onze hoofdstad op deze site.

Wandelen en fietsen

Het strand zien? Kies dan eens voor de Zuid-Kennemerland wandelroute. Het duingebied is hier zo breed dat je de zee niet ziet. Je loopt door de beboste binnenduinen en ziet het pad glooiend in de verte verdwijnen. Je doet 3 uur en 40 minuten over deze 16 kilometer lange route. Onderweg kom je de nodige zoogdieren tegen als damherten, reeën, konijnen en vossen. Kijk voor meer informatie over deze wandelroute op deze site.

Liever fietsen? Met 1450 kilometer aan fietspad is dat tijdens een vakantie in Noord-Holland geen probleem. Aanrader is de LF Kustroute. Deze is in totaal 610 kilometer lang en loopt grofweg van Cadzand Bad tot Bad Nieuweschans. Kijk voor alle informatie over deze fietsroute op deze site.

De LF Kustroute, al fietsend de zee proeven.
De LF Kustroute, al fietsend de zee proeven.

Vakantie in eigen land: veel water

Behalve de zee is er natuurlijk ook nog het IJsselmeer. Een dagtocht met een historische zeilboot is een onvergetelijke beleving. Net zo leuk is peddelen door Den Helder of suppen door Juliandadorp. In ‘De Kop’ van Noord-Holland is meer te doen. Van Wadlopen tot rondvaarten. Bezoek de weekmarkt van Schagen. Ga als visliefhebber naar de zeeverse vismarkt in Den Oever. En ben je daar toch, bezoek dan meteen het Waddenbelevingspunt. Geniet van het uitzicht en bekijk de informatiepanelen. Kijk door de telescopen en ontdek al het moois. Je leest er hier meer over. Neem meteen het mooiste terras aan zee mee. Dat ligt bij Fort Kijkduin, Hier ook een Noordzee aquarium en een museum.

Molens van de Zaanse Schans

De molens van de Zaanse Schans. De kaasmarkt van Alkmaar. Vissersdorp Volendam en badplaats Zandvoort. Bloemendaal en Egmond aan zee. Werelderfgoed Beemster. Noord-Holland is een veelzijdige provincie als je er op vakantie bent. Kijk voor nog meer inspiratie op deze site.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur