5 tips voor een vakantie in Noord-Brabant

Luc Schaepkens

Vakantie in eigen land. We (her)ontdekken Nederland als vakantieland. En dat valt helemaal niet tegen. Dit keer staat een afwisselende vakantie in Noord-Brabant centraal: van de Efteling tot Van Gogh.

Vakantie in Noord-Brabant: ideaal met de kinderen

1.Kinderen komen tijdens een vakantie in Noord-Brabant vast en zeker tijd tekort. Want dit is de provincie van De Efteling. Van Holle Bolle Gijs en ‘papier hier’ tot Monsieur Cannibale. Inderdaad, met dat liedje dat vervolgens niet meer uit je hoofd te krijgen is. Je hebt aan een hele Efteling-dag niet genoeg om alles te doen en te zien. Dat hoeft ook niet, want er zijn een aantal campings vlakbij. Camping de Duinhoeve, mini-camping De Hoefstal en mini-camping de Kraanvensche Berg bijvoorbeeld.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Want in Noord-Brabant ligt ook het grootste Wildpark van West-Europa. In eigen land kamperen tussen de wilde dieren, bij Safaripark Beekse Bergen kan dat gewoon. Helaas zijn ook de Efteling en Safaripark Beekse Bergen momenteel (deels) gesloten vanwege corona. Kijk daarom op hun site voor actuele informatie over de situatie en de openingstijden. De winnaar in de categorie fijnste gezinscamping bij de ANWB-verkiezing Camping van het Jaar ligt overigens ook in Noord-Brabant: Camping De Paal in Bergeijk.

Hip winkelen en smikkelen op Strijp S in Eindhoven

2.Struinen tussen de hebbedingen. Genieten van de heerlijkste hapjes. En ondertussen ook nog even je haar laten knippen. Het kan allemaal op Strijp S in Eindhoven. Dit voormalige industrieterrein van Philips is omgetoverd tot het creatieve hart van Eindhoven. Dé plek waar je moet zijn voor winkelen en om inspiratie op te doen. Kijk op de site van Strijp S voor actuele informatie over de geldende lockdownmaatregelen en de openingstijden.

De Van Gogh Fietsroute

3.Natuurlijk, je kunt in heel Nederland prima fietsen. Maar Noord-Brabant heeft als enige de Van Gogh Fietsroute. De tien verschillende routes zijn samen 435 kilometer lang. Leer zo het Brabantse landschap kennen waarin Van Gogh opgroeide. De route is verdeeld over vijf verschillende kaarten. Deze zijn te koop voor 3,95 euro per stuk. De borden die deze route markeren, zijn aangebracht onder de borden van het knooppunt. Er is onder meer een route Zundert, Etten-Leur, en Breda en Tilburg. Wil je meer weten, kijk dan op de site van Visit Brabant.

Steden bezoeken

4.Aan leuke steden in deze provincie ook al geen gebrek. We tippen er een paar. Eindhoven – we noemden hierboven al Strijp S – is dé winkelstad. Kijk op deze site voor meer tips over winkelen in Eindhoven. Of breng een bezoek aan Motion. Dit is een indrukwekkend belevingsspektakel voor jong en oud. Stap in een totaal nieuwe fantasiewereld vol verbeelding, emotie en plezier, zo staat op de site van Motion Eindhoven.

Daarnaast is ook Breda met de Grote Kerk, de Blind Walls Gallery, het Mastbos en de Galderse Meren – om maar iets te noemen – zeker ook de moeite waard. Natuurlijk mag je Den Bosch, de gastvrije Bourgondische cultuurstad van het zuiden zeker niet overslaan. En ook in Tilburg is heel wat te ontdekken. Kijk op deze site voor nog heel wat meer leuke steden in Noord-Brabant.

Stukje geschiedenis

5.Een stukje Nederlandse geschiedenis tijdens een vakantie in Noord-Brabant? Wat dacht je van het DAF-museum? Je ziet de geschiedenis van het merk van het pientere pookje. En alle modellen – zowel vrachtauto’s als personenauto’s – staan er. En dan natuurlijk ook het Philips Museum. Op de plek waar Gerard Philips in 1891 zijn eerste gloeilamp maakte. Hier hoor je het indrukwekkende verhaal van dit Nederlandse bedrijf. Als je dan toch op vakantie in eigen land bent…

Eerdere vakantietps voor een vakantie in eigen land:

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur