5 tips voor een vakantie in Gelderland

Luc Schaepkens

Vakantie in eigen land. In onze serie provincies deze keer de grootste provincie van Nederland. Wat kun je zoal doen tijdens een vakantie in Gelderland? We hebben 5 tips voor je.

1.De Tuinen van Appeltern en Burgers’ Zoo.

Het grootste tuininspiratiepark van ons land mag je natuurlijk niet missen als je op vakantie in Gelderland bent. Alles over tuinieren vind je hier. Je wandelt door meer dan tweehonderd voorbeeldtuinen. Alle laatste tuintrends komen voorbij. Voor de kinderen is er het ontdekkingseiland. Compleet met bamboedoolhof, klim-, klauter- en balanceerelementen. In Burgers’ Zoo ga je – tijdens je vakantie in eigen land – op ontdekkingsreis door natuurgebieden. Hier zie je de dieren in hun natuurlijke leefomgeving. Daarna is het tijd voor de buitenspeeltuin en een versnapering op het terras.

FIETSLIEFHEBBERS KOMEN AAN HUN TREKKEN TIJDENS EEN VAKANTIE IN GELDERLAND

2.De Grote Rivierenroute

is een mooie en gevarieerde fietsroute. Hij loopt langs prachtige natuur en culturele hoogtepunten. Je fietst door het natuurgebied van de Bommelerwaard. Langs het oude vestigingsstadje Zaltbommel, Kasteel Ammersoyen en het indrukwekkende slot Rossum. Maak een tussenstop bij recreatiegebied de Zandmeren. Voor watersportliefhebbers is hier van alles te doen. Er zijn restaurants en cafés met een schitterend uitzicht. Hier geniet je van een hapje en een drankje. De Grote Rivierenroute is 37 kilometer lang.

3.De Apenheul.

Aapjes kijken kan nergens zo goed als in de Apenheul. Er wonen bijna driehonderd apen. Deze stichting heeft financieel een moeilijk jaar achter de rug. De inkomsten halveerden, de uitgaven bleven gelijk. Je kunt ze helpen door iets te doneren en Vriend van de Apenheul te worden. Apen kijken is natuurlijk het leukste wat er is! Het is grappig, je kan er iets van leren én het is herkenbaar. Want apen lijken van alle dieren het meest op mensen. Grote kans dus, dat ook jij op een van de apen uit Apenheul lijkt. Naar de site.

EEN HEUS KABOUTERBOS

4.

Klarenbeek heeft een heus, maar tegelijk ook mysterieus kabouterbos: Het Klarenbos. Vlakbij station Klarenbeek liggen verspreid over een afstand van een paar honderd meter allemaal kabouternederzettinkjes. Parkeren kan bij station Klarenbeek, vervolgens loop je naar de andere kant van de spoorlijn en sla je direct linksaf het grindpad in. Je ziet dan al snel de eerste wegwijzer hangen. Bij de entree een kistje waar je wat geld kunt doneren. Kijk voor actuele informatie op de Facebook-site van het kabouterbos.

DIT MUSEUM MOET JE GEZIEN HEBBEN

Het Kröller-Müller museum ligt midden op de Veluwe en combineert kunst en natuur. Je ziet er de mooiste Van Gogh-collectie. Maar ook topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. In de beeldentuin kijk je je ogen uit. Voor liefhebbers van architectuur zijn er de museumgebouwen van Henry van de Velde en Wim Quist, paviljoens van Rietveld en Van Eyck in de beeldentuin en Jachthuis Sint Hubertus in het park.

Liever op vakantie in Friesland? Kijk dan hier. Ook geven we tips voor Zeeland.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur