5 tips voor een vakantie in de provincie Utrecht

Luc Schaepkens

Vakantie in eigen land. In onze serie met tips per provincie deze keer vijf tips voor vakantie in de provincie Utrecht. Want vakantie in eigen land is helemaal zo gek nog niet.

Vakantie in de provincie Utrecht: er zijn zelfs stadsstranden

Niet iedereen weet het. En misschien moet dat ook zo blijven. Maar ook de provincie Utrecht heeft zijn eigen strand. Deze stadsstranden – als in meervoud – nog wel, zijn gelegen aan de rand van het Amsterdam-Rijnkanaal. Het eerste stadsstrand ligt aan de Kanaalweg 199.

Het heeft de mooie naam Strand Oog In Al. Beter bekend als Soia. En dan zijn er ook nog de nodige Plassen – zoals de Loosdrechtse Plassen – voor wie bijvoorbeeld wil zwemmen in natuurwater. Daarover lees je op deze site meer. Dus ook als je een waterliefhebber bent, zit je in de provincie Utrecht goed.

Kastelen, kloosters en landhuizen

Als je graag historische gebouwen ziet, kun je in deze provincie ook je lol op. Aan kastelen, kloosters en landhuizen namelijk geen gebrek. Sommige zijn ingericht in de stijl van hun tijd. Anderen doen inmiddels dienst als restaurant of hotel. Zo kun je een kijkje nemen in en rond Kasteel de Haar. Dit is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Je gaat helemaal terug in de tijd tijdens je vakantie in de provincie Utrecht.

Dit middeleeuwse kasteel heeft een rijke en extravagante geschiedenis. Het is normaal gesproken geopend, waarbij de bezoeker zo lang mag blijven als hij wil. Dat komt goed uit, want er is veel te zien: de eetzaal, de bibliotheek, de Ridderzaal en zelfs de kapsalon. In de kasteelwinkel zijn producten van de eigen lijn van De Haar te vinden, waaronder honing uit de tuin. Voor jezelf of om cadeau te doen. Rondom het kasteel liggen het park en de tuinen met een oppervlakte van 55 hectare. En dan is er ook nog het koetshuis, dat nu dienst doet als museumcafé. Zo gauw de situatie het weer toelaat – check de site van kasteel de Haar voor actuele openingstijden – is dit kasteel zeker een bezoek waard.

Kasteel de Haar.
Kasteel de Haar.

De stad Utrecht

Natuurlijk breng je ook een bezoek aan onze Domstad (foto boven het artikel). Hier is het doorgaans gezellig druk. Het middeleeuwse centrum heeft veel te bieden. Struinen door de straatjes, over de gezellige pleinen en kijken in de etalages van speciale winkeltjes. En ben je moe gelopen, dan plof je neer op een terrasje aan een gracht.

Je laat het uitzicht vanaf de Domtoren niet aan je voorbij gaan tijdens je vakantie in de provincie Utrecht. En wat dacht je van het Rietveld-Schröderhuis? Of het Centraal Museum, waar je – als het museum weer geopend is – kunt genieten van veel hedendaagse kunst.

De Kaapse bossen

De provincie Utrecht bestaat voor een groot deel uit bossen. Daar kun je heerlijk wandelen en genieten van de rust. Neem bijvoorbeeld de Kaapse Bossen. Hier kun je de zogenaamde Hoogtepunten Wandelroute lopen. Op deze negen kilometer lange tocht kom je langs bijzondere plekken.

Zo zie je de Doornsche Kei en de Stenen Tafel. Onbetwist hoogtepunt is het beklimmen van de 26 meter hoge uitkijktoren. Bij mooi weer kun je in de verte zelfs de Domtoren zien staan. We moeten bij het hoofdstukje natuur in de provincie Utrecht natuurlijk ook Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug noemen.

Panda’s kijken in Ouwehands Dierenpark

De provincie Utrecht heeft trouwens nog een tweede dierentuin. Dat is Dierenpark Amersfoort. Dé dierentuin voor kinderen.

Meer tips voor een vakantie in eigen land? Eerder kon je al tips lezen voor een vakantie in Drenthe en een vakantie in Zeeland.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur