5 tips voor een vakantie in de provincie Groningen

Luc Schaepkens

Vakantie in eigen land. Ook dan gaat er niets boven de provincie Groningen. Wist je bijvoorbeeld dat je hier de Noordkaap kunt bezoeken? Een aanrader als je vakantie in de provincie Groningen viert.

Vakantie in de provincie Groningen: Dark Sky Park

Er zijn niet veel plekken in ons land waar het nog helemaal donker is. Zó donker dat je bij helder weer met het blote oog de Melkweg kunt zien. Zo’n plek is het Dark Sky Park Lauwersmeer. Een prachtig natuurgebied, dat je natuurlijk ook gewoon overdag kunt bezoeken. Maar in het holst van de nacht mag ook. De donkerte is heel bijzonder. Zeker omdat ons land een van de landen met de meeste lichtvervuiling is.

Je ogen doen er mede daardoor zo’n 20 minuten over om helemaal aan de duisternis te wennen. Wanneer je toch op je telefoon kijkt of met een zaklamp schijnt, ben je weer terug bij af. Je kunt de Dark Sky route lopen met een boswachter of alleen. De route door het Lauwersmeer is te volgen middels de paaltjes met wit vierkant en zwarte sterren. De route start en eindigt vlakbij activiteitencentrum Lauwersnest. Er zijn ook twee uitkijkpunten, zogenoemde hemelplatforms. Kijk voor alle informatie op deze site.

Dark Sky belevenis (foto: visitgroningen.nl)
Dark Sky belevenis (foto: visitgroningen.nl)

Wierdedorp Niehove

Wierdedorp Niehove is het mooiste dorp van de provincie, volgens sommigen zelfs van Nederland. Dus dat is het bezoeken waard tijdens een vakantie in de provincie Groningen. Er wonen ongeveer 150 mensen. Uiteraard staat in Niehove de kerk in het midden. Dat is een exemplaar uit de 13e eeuw: een zogenoemde romanogotische kerk. Daaromheen twee cirkels van woningen. Een Wierdedorp is gebouwd op een heuvel om overstroming door de zee te voorkomen. Deze provincie telt nog tientallen van dergelijke dorpen.

Het dorp Niehove (foto: visitgroningen.nl)
Het dorp Niehove (foto: visitgroningen.nl)

Vesting Bourtange

Bourtange is een kleine sfeervolle vestingstad, maar ook een historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Een stukje historie tijdens je vakantie in eigen land. Willem van Oranje gaf in 1580 opdracht voor de bouw op de grens met wat nu Duitsland is. In 1593 was de vestingstad klaar. Tot 1851 was hij als vesting heel belangrijk. Daarna werd de vesting opgeheven en ontstond er een agrarisch dorp. Tussen 1967 en 1992 werd het verdedigingswerk gereconstrueerd. Er is veel te zien, zoals diverse musea en exposities, maar ook winkels en restaurants. Wil je meer weten? Kijk dan op deze site.

Bourtange (foto visitgroningen.nl).
Bourtange (foto visitgroningen.nl).

De Martinitoren

De Martinitoren overslaan als je op vakantie in de provincie Groningen bent? Dat kan natuurlijk niet! Vanaf een hoogte van net geen 100 meter kijk je uit over de stad Groningen. Tel de stenen traptreden tot je boven bent. Eerst kun je op een hoogte van 39 meter al eens rond de toren lopen. Nog even doorklimmen en je staat tussen de wijzerplaten van het uurwerk. Samen met een stel meeuwen. Je beloning voor al dat klimwerk is een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. En dan moet je natuurlijk ook weer naar beneden. We hebben ons laten vertellen dat het de moeite waard is. Meer lees je hier.

Luchtfoto van de historische binnenstad van Groningen met de Martinitoren
Luchtfoto van de historische binnenstad van Groningen met de Martinitoren

Naar de Noordkaap

Niet veel mensen weten het. Maar als je op vakantie bent in de provincie Groningen kun je een bezoek brengen aan de Noordkaap. Dat is het meest noordelijke puntje van het Nederlandse vaste land. Op dit plekje aan de noordzijde van de Emmapolder kijk je uit op een schitterend stukje Waddenzee. In de verte zie je het Duitse waddeneiland Borkum. Grote schepen varen af en aan van en naar de haven van Hamburg. Op deze plek staat het kunstwerk ‘Poort Kaap Noord’. De andere attracties hier zijn rust en verlatenheid. Een bezoekje waard tijdens een vakantie in eigen land. Je leest er hier meer over.

Eerder namen we je al mee naar de provincie Noord-Brabant en de provincie Drenthe.

Hemelpoort aan de Noordkaap (foto: visitgroningen.nl)
Hemelpoort aan de Noordkaap (foto: visitgroningen.nl)

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur