4 x verrassend vakantieland Slovenië

Luc Schaepkens

Slovenië ver weg? Dat valt mee! Wist je dat de afstand van Utrecht naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana iets meer dan 1100 kilometer is? Dat is dus net zo ver als het Gardameer. Slovenië is een verrassend divers vakantieland. We hebben vier tips op een rij gezet voor als we straks weer mogen reizen.

Beren spotten in vakantieland Slovenië

Beren, wolven en lynxen leven niet alleen in Canada en Scandinavië, maar ook in vakantieland Slovenië. Naar schatting leven er tussen de vijfhonderd en zevenhonderd bruine beren in de bossen van Kočevje in het zuiden van Slovenië. Beren spotten in hun eigen habitat; de droom van elke fotograaf. Tussen april en oktober kun je een toer boeken met gids. Je hoort alle ins & outs over beren, ziet voetafdrukken van dieren en luncht midden in het bos. Je eet onder meer eetbare planten en kruiden uit het bos. Na het diner ga je met de gids naar de observatiehut, waar je ‘s avonds beren gaat spotten. Nadere info via deze site. Nog meer weten? Kijk dan ook hier.

Overnachten tussen wijngaarden

Je waant je in Toscane, maar de regio Goriška Brda ligt toch echt in vakantieland Slovenië. Een prachtige streek in het westen van het land. De glooiende heuvels zijn ideaal terrein voor wijngaarden. Wil je een absoluut geweldig uitzicht over de wijngaarden? Overnacht dan een keer in het Peterc Vineyard Estate op het stijlvolle landgoed Kosjko. Smaakvol ingerichte kamers met antiek en Frans meubilair. Een restaurant met wijnsommeliers en zelfs een wijnlijst speciaal voor vrouwen. Kooklessen en wijnproeverijen, sterrenkijken, vissen, fietsen en wandelen. Paardrijden en eetbare planten of paddenstoelen plukken in het bos zijn enkele opties. Kijk voor meer info op www.peterc-brda.si

Glamping voor fietsers

Ook het Ribno hotel bij het meer van Bled heeft last van de lockdown. Het is het enige hotel in vakantieland Slovenië met een Zero Waste-certificaat. Ribno maakte van de nood een deugd: het hotel werd gerenoveerd. Ook werden er acht prachtige houten glamping-accommodaties in het ernaast gelegen bos gebouwd. Speciaal voor fietstoeristen. De accommodaties zijn geschikt voor vier personen. Ze zijn zeer luxe uitgevoerd met onder meer een privé hot tub en een badkamer, terras en sauna. Ze hebben een eigen schuurtje voor vier fietsen, met zelfs oplaadpalen voor e-bikes. Op termijn komen er in totaal zeventien hutten plus een zwembad. Na inspanning totale ontspanning. Meer info op www.hotel-ribno.si/en/home

Digitale detox hotel in Bohinj

Het Sunrise 7 Boutique Hotel in Bohinj bij het gelijknamige meer is bijzonder. Het bestaat meer dan 130 jaar. In het adult only hotel zijn ze wars van tv en radio. Een verblijf hier is digitaal detoxen; in je kamer geen telefoon, radio, tv of andere hightech gadgets. Ook zie je hier een infographic van wetenswaardigheden en bezienswaardigheden rond het meer van Bohinj. Leuk weetje: het meer van Bohinj bevat bijna 100 miljoen kubieke meter water. Klik voor de infographic op deze link.

Algemene toeristische info over vakantieland Slovenië is te vinden op www.slovenia.info.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur