4 x bijzonder overnachten in de Franse Alpen

Luc Schaepkens

Nog even en het mag weer, vakantie naar het buitenland. Met het groene certificaat, het gele boekje of een recente test. We staan te trappelen. Tip: de ongerepte Franse Alpen rond het dorp Morzine. Avontuurlijk wildkamperen en meer. Lees de vier tips.

Wildkamperen met een berggids in de Franse Alpen

Een bivak opzetten – oftewel wildkamperen – mag in Frankrijk op veel plekken nog. Daarmee bedoelen ze dat je je tentje opzet om er te overnachten. En dat je het de volgende dag ook weer opdoekt. Informeer vooraf wel even bij de plaatselijke VVV of een bivak opzetten inderdaad is toegestaan. Hervé le Sobre is berggids en begeleidt hikes inclusief bivak vanuit het dorpje Morzine. Om vijf uur ’s middags vertrek je voor een wandeling. Daarbij krijg je uitleg over de inheemse flora en fauna. Aangekomen op de plek van bestemming volgt het avondeten. Je maakt een kampvuur en kiest een mooi plekje voor je hangmat.

De avond breng je door rond het kampvuur waarbij je geniet van een (vegetarische) barbecue. De Franse Alpen pur sang beleven.
Informatie: Hervé regelt de hangmat. Zelf meenemen: slaapzak en voldoende water.
Prijs: 50 euro inclusief overnachting in de hangmat, diner en ontbijt.
Contact: Hervé Le Sobre – www.alpirandovtt.com – +33 (0)6 19 42 95 57

Of onder de magnifieke sterrenhemel

In de Franse Alpen is nauwelijks verlichting. Daardoor zijn de sterrenhemels er op z’n mooist. Dit kun je prima ervaren in een zogenoemde Perched Bubble, een doorzichtige bol die als slaapkamer dient. Hij staat in het gehuchtje Les Mines d’Or. De bubbel staat op meer dan 6 meter hoogte tussen de dennenbomen. Vanaf de plek heb je 360 graden uitzicht over de bergmassieven rond Les Mines d’Or.
Informatie : Geopend van 15 mei tot eind september.
Prijs: vanaf 170 euro voor twee personen voor de nacht en het ontbijt.
Contact: Les Bulles de Mines d’Or – www.bulles-minesdor.com – +33 (0)6 82 66 46 34

Je eigen hottub op 1600 meter

Een authentiek chalet van steen en hout dat luistert naar de naam refuge de Nyon. Het kijkt uit op een bergmeer. Binnen biedt het chalet een behaaglijk haardvuur om fijne momenten met familie of vrienden door te brengen. Ontspannen in de hottub behoort ook tot de mogelijkheden. Nyon is alleen bereikbaar met de kabelbaan, waarna het nog een stukje lopen is tot de refuge. Je hebt er 360 graden uitzicht op de omliggende bergketens en een bergmeer. Zo zit je helemaal in de Franse Alpen.
Informatie: geopend van begin juni tot half september.
Prijs: voor een overnachting inclusief (vegetarisch) diner en ontbijt betaal je 120 euro per persoon.
Contact: Le Refuge de Nyon – www.lerefugemorzine.com – +33 (0)7 72 44 82 93

Trektocht met overnachting in berghut en lokale herberg

Reconnect with nature is de slogan van Morzine Mountain Cooperative. Je kunt het ervaren tijdens een trektocht van één, twee of vijf dagen. Je trekt door de ongerepte natuur rond de Vallée d’Aulps. Per dag leg je zo’n 20 tot 25 kilometer af. Je overnacht en eet in berghutten en lokale herbergen midden tussen de machtige bergketens.
Informatie: de trektochten worden aangeboden in juli, augustus en september.
Contact: www.morzinemountaincooperative.com 

Over het dorpje Morzine

Morzine (foto boven het artikel) is een traditioneel Frans bergdorpje met houten chalets en telt drieduizend inwoners. Het dorp ligt in het noordelijke gedeelte van de Franse Alpen, de Haute Savoie. Morzine wil natuurbehoud en de komst van toeristen hand in hand laten gaan. Samen met de nationale Franse boswachterij zette het dorp een bosproject op. Ze planten inheemse bomen. Non-profit-organisatie Montagne Verte zet zich in Morzine specifiek in voor duurzaamheid. Meer informatie is te vinden op hun website.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur