3x wandelen en meer in de Luxemburgse Ardennen

Martine van Kuler

Wandelaars opgelet! Luxemburg heeft zijn wandelnetwerk uitgebreid uit met maar liefst achttien gloednieuwe wandelroutes in Éislek. Deze regio in het noorden van het land staat ook wel bekend als de Luxemburgse Ardennen. Je vindt er bossen, heuvels en valleien. Een divers landschap dus dat je prima al wandelend kunt ontdekken.

regio Éislek

De Éislek Pied, of te wel de ‘Éislek paden’, is een verzameling van de allermooiste wandelingen die de regio Éislek te bieden heeft. De wandelingen leiden niet alleen door de prachtige natuur van de Luxemburgse Ardennen, maar komen ook langs bezienswaardigheden. Hier vind je de wandelkaarten. Wij lichten alvast drie wandelingen uit.

©Visit Éislek.
©Visit Éislek.

Cultuur en natuur op het Éislek Pad Clervaux

Liefhebbers van historische architectuur komen aan hun trekken tijdens de wandeling over het Clervaux pad. Deze tocht is 13,5 kilometer lang en loopt niet alleen door het bos, maar ook langs het kasteel van Clervaux – de fototentoonstelling in het kasteel staat op de werelderfgoedlijst van Unesco –, de kerk van Saint Côme et Damien en de abdij van Saint Maurice. Het is dus een ideale wandeling voor mensen die houden van zowel natuur als cultuur.

Klimmen en dalen in de Luxemburgse Ardennen

Train je graag je kuiten, dan is het Éislek Pad Esch-sur-Sûre een aanrader. Deze heuvelachtige wandeling vergt een beetje conditie, want het is klimmen, dalen en weer klimmen. Maar de inspanning is niet voor niets, want het uitzicht over Esch-sur-Sûre vanaf het uitkijkpunt Kuelebierg is magnifiek. Het sprookjesachtige Esch-sur-Sûre maakt indruk met het kasteel dat er bovenuit torent en waarop je vanaf de Mariensäule prachtig neerkijkt. Tel daar de route door dichte bossen rond Esch-sur-Sûre bij op, en je begrijpt dat dit voor liefhebbers een heerlijke wandeling is. De tocht is 6,6 kilometer lang.

©Visit Éislek.
©Visit Éislek.

Prachtige uitzichten op Éislek Pad Kautenbach

Deze wandeling van 14,4 kilometer door de Luxemburgse Ardennen is er een voor geoefende wandelaars. Je wandelt over de bergkam Bomm, die je naar het uitzichtpunt Ueweschleed brengt. Het is de moeite waard om nog eens terug te kijken naar het vertrekpunt, het pittoreske Kautenbach. In het bos ontdek je de bunker van Doosbach, die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als ondergrondse schuilkelder. Het uitzicht vanaf Hof- en Hockslee maakt het Éislek Pad Kautenbach helemaal af.

Meer Luxemburgse Ardennen

Is de regio Éislek dan alleen geschikt voor wandelaars? Zeker niet! De Luxemburgse Ardennen hebben veel meer te bieden. Je kunt hier ook genieten van cultuur, historie en lokaal geproduceerde producten, zoals het al 25 jaar lokaal gebrouwen Ourdaller bier.

Nog wat tips?

Luxemburg’s oudste openlucht festival in Wiltz vindt dit jaar plaats van 26 juni tot 16 juli. Wat ooit begon als een kleinschalig theaterfestival is inmiddels uitgegroeid tot een combinatie van klassieke en hedendaagse muziek en optredens, waaronder dans, opera en musical.
Een van de jaarlijkse hoogtepunten van het Kasteel in Vianden is het Middeleeuwse Festival. Ridders, jongleurs en roofvogel demonstraties vullen het kasteel met leven zoals in de Middeleeuwen. Ga terug in de tijd en geniet van een Middeleeuwse markt met ambachtslieden en gastronomische specialiteiten.
Het charmante dorp Lellingen, een van de best bewaarde traditionele dorpen in de regio, wordt op de nationale feestdag in Luxemburg (23 juni) omgetoverd tot het Open Air Konstfest: een artistiek kunstatelier waar vele schilderkunstenaars samenkomen.

Tot zover onze tips voor de Luxemburgse Ardennen. Mocht je hier gaan kamperen, dan hoef je je zeker niet te vervelen. Dat geldt overigens ook voor de Belgische Ardennen en de Franse Ardennen, waarover we eerder al artikelen schreven.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!