ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Nieuwe antislingerkoppeling van Knott kraakt niet meer
Nieuwe antislingerkoppeling van Knott kraakt niet meer
Caravans

Nieuwe antislingerkoppeling van Knott kraakt niet meer

  1. 31 oktober 2018, 17:00
  2. 0 Reacties

Een krakende stabilisator- of antislingerkoppeling aan je caravan. Dat maakt zoveel lawaai in de bochten dat je denkt dat er iets mis is. Het Duitse Knott komt met een koppeling die pas bij hogere snelheden de boel ‘klem zet’. Gevolg: amper nog gekraak.

Veiligheid met bijgeluid

Het geluid dat je hoort in bochten klinkt simpelweg ongezond. Gekraak, getril, klopt dat wel? Ja dus. Het geluid hoort er nou eenmaal bij. De meest gebruikte soort antislingerkoppeling is de mechanische. Door een hendel naar beneden te drukken als de caravan is aangehangen stel je hem in werking. De koppeling klemt zich om de kogel en onderdrukt zo mogelijke slingerbewegingen. Daardoor kun je zonder problemen tot meer dan 20 kilometer per uur harder rijden voordat je de kritische snelheid bereikt. Dat is de snelheid waarop de caravan gaat slingeren of wiebelen.

Knott

Oplossing als prototype

Een vuile trekhaakkop laat de boel knarsen. En dat irritante, maar dus ongevaarlijke, geluid komt vervolgens via de trekhaak behoorlijk binnen in het trekkende voertuig. Het Duitse Knott – specialist in assen, remmen en trekhaken – heeft daarvoor een oplossing bedacht, al is het momenteel alleen nog een prototype. Het systeem is voorzien van een slimme sensor. Deze let niet alleen op de snelheid, maar ook op de toestand van het wegdek. Daarnaast heeft het een elektromotortje dat de koppeling tegen de kogel van de trekhaak duwt. Tot aan 30 kilometer per uur werkt de koppeling hierdoor niet. Ook bij flink sturen, bijvoorbeeld op een parkeerplaats of op de camping, zal de koppeling in de gaten hebben dat de boel los kan. Bij hogere snelheid en minimale stuurbewegingen doet de koppeling weer gewoon wat hij dan moet doen. Hij voldoet dan weer aan de hiervoor geldende ISO 11555:1 norm. Pas na 10 seconden stilstand laat de koppeling los.

Knott

Duurder dan huidige koppelingen

Minder slijtage van de koppeling bij lagere snelheden. En je bent verlost van het geknars. De kracht van de koppeling blijft ook langer constant. Want na meer slijtage zal de elektromotor de koppeling automatisch verder bijstellen. Hoe het staat met de slijtage is middels een tweekleurig led-lampje af te lezen. Verder is er nog een app in ontwikkeling waarop je de toestand van je ECC (Electronic Coupling Control) kunt aflezen. Het systeem kan niet alleen de slijtage van koppeling en kogel zien, maar ook of de caravan goed op de trekhaak zit. Prijzen zijn momenteel nog niet bekend, maar het systeem zal meer kosten dan de huidige generatie antislingerkoppelingen.

www.knott.de

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

MEER Caravans NIEUWS