milieuzone

Milieuzones volgend jaar weer strenger

Nieuws

Veel bestaande milieuzones worden elk jaar een stapje strenger. Zo gelden er per volgend jaar bijvoorbeeld strengere normen voor Antwerpen (1-1) en Amsterdam (1-11).

Milieuzones: Antwerpen

De zogenaamde Lage Emissie Zone (LMZ) in Antwerpen kent per 1 januari 2020 strengere toelatingsvoorwaarden. We hebben het dan over de gehele binnenstad en de Linkeroever. Alleen diesels met een Euro-norm 5 of hoger zijn dan nog welkom binnen de zone. Diesels van de Euro-norm 4 kunnen tot 2025 alleen na betaling nog de zone inrijden. De eerste boete is 150 euro. Ga je voor een tweede of derde keer de fout in, dan loopt dat op naar 250 en 350 euro. Heb je bijvoorbeeld de VW 1.9 TDI van vóór 2008 onder de kap? Dan mag je er dus niet meer in per 1 januari 2020.

Amsterdam

Later volgend jaar, per 1-11-20 gaat ook Amsterdam de regels aanscherpen. Vanaf 1 november zijn alleen nog diesels welkom vanaf bouwjaar 2005. Oftewel vanaf milieuklasse vier. De Amsterdamse zone betreft het gebied binnen de ring A10. Ongeveer 8000 inwoners zullen op zoek moeten naar een nieuwe(re) auto. Ze krijgen een brief en een slooppremie. De maatregel is hard nodig aldus de politiek.

Geen lappendeken in ons land

Het kabinet wil in ons land voorkomen dat elke gemeente zijn eigen regels bedenkt. Daarom zouden er per 1 januari 2020 nog slechts twee ‘smaken’ milieuzones gekozen kunnen worden. Een zone die dieselauto’s van 15 jaar en ouder weigert of een zone die dieselauto’s van 20 jaar en ouder weigert. Per 2025 zouden deze regels verder aangescherpt worden. Steden als Maastricht en Nijmegen denken na over het invoeren van een zone vanaf volgend jaar. Het kabinet liet eerder al weten dat je met een camper op diesel altijd je eigen stad in mag.

Hoge boetes milieuzones

Denemarken is de absolute koploper als het gaat om boetes. Rij je in dat land al dan niet bewust een milieuzone in zonder geldig vignet? Dan kan de boete oplopen tot 20.000 Deense Kronen. Oftewel, een sappige 2700 euro. Alsof dat nog niet genoeg is, kan het voertuig ook nog eens in beslag worden genomen totdat de boete is voldaan. In Oostenrijk en Frankrijk loopt een boete op tot zo’n 135 euro. Vooraf toch even opzoeken welke milieuzones er zijn in het vakantieland van je keuze.

Een handige site met info over de Europese milieuzones is Green-Zones.eu.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant